Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εκδήλωση του Ε.Ε.Θ. με τίτλο “Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας”

DSC_3757

DSC_3753 DSC_3735

κα Πρόεδρε της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κα Άννα Νικηφορίδου,

αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου,

κυρίες και κύριοι,

 με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, που αφενός αποτελεί την αφορμή για την έκφραση ευγνωμοσύνης στην ιερότερη μορφή της φύσης, τη μητέρα, κι αφετέρου μας δίνει το ερέθισμα να μιλήσουμε για τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Να διαπιστώσουμε και να καταγράψουμε  την  πρόοδο που έχει συντελεστεί στην προσβασιμότητα, στη συμμετοχή και στην ανέλιξη των γυναικών και ιδίως των μητέρων αλλά και όσων γυναικών βρίσκονται σε ηλικία μητρότητας, στους διάφορους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

 Αλλά και των στερεοτύπων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάποιους χώρους, και επιφέρουν δυσμενή διάκριση σε βάρος των γυναικών.

 Νομίζω, λοιπόν, ότι συμβαίνουν και τα δύο στην πατρίδα μας.

Από τη μία, είναι μεγάλη και ορατή η πρόοδος που έχει συντελεστεί, αφού οι Ελληνίδες έχουν κατακτήσει τα ύπατα αξιώματα, και ηγούνται σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στην πολιτειακή και πολιτική ζωή, σε φορείς και θεσμούς, σε επιμελητήρια, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, σε επιχειρήσεις και σε πολλά- πολλά ακόμα.

Κι από την άλλη, εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια και προκαταλήψεις, για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας, που δημιουργούν συνθήκες ανισότητας στην αντιμετώπισή της.

 Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι σέβεται τη γυναίκα σε όλες τις υποστάσεις της:

στην προστασία και στον σεβασμό της ακεραιότητάς της από κακοποιητικές συμπεριφορές, στην άρση των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, στη υποστήριξη της μητρότητας και της πολυτεκνίας,  στην προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας, μέσα από προγράμματα απασχόλησης και στήριξης της γονεϊκότητας.

 Κι αυτή η προσπάθεια δεν απορρέει απλά από την ανάγκη εναρμόνισης με κάποιες διεθνείς νόρμες αλλά από την πεποίθησή μας ότι σε μία φιλελεύθερη χώρα, δε νοείται ελευθερία χωρίς ισότητα, δε νοείται δημοκρατία χωρίς γυναίκες οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητες.

 Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων, οι παρεμβάσεις για την καταστολή και πρόληψη της έμφυλης βίας, το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού που δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, η αύξηση στο επίδομα γέννησης, η επέκταση των γονικών αδειών, τα ειδικά προγράμματα στα σχολεία για τις έμφυλες σχέσεις και το bullying, το panic button, η εφαρμογή του προγράμματος “νταντάδες της γειτονιάς”, είναι πολιτικές που γεφυρώνουν τις ανισότητες και θωρακίζουν τις γυναίκες από διακρίσεις στο χώρο της δουλειάς και της καθημερινότητας.

 Και συνεχίζουμε την προσπάθεια, διότι όπως προείπα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε τομείς όπου η γυναικεία συμμετοχή χρειάζεται επιπλέον ενθάρρυνση.

 Τέτοιος είναι και ο χώρος της επιχειρηματικότητας, όπου το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών το 2023 ανήλθε στο 25,9% στη χώρα μας.

 Το μέγεθος αυτό δείχνει ότι η συμβολή σας στην οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται συνεχώς, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για την προώθηση πολιτικών ίσων ευκαιριών. 

 Σε αυτή την κατεύθυνση ενδεικτικά αναφέρω παρεμβάσεις, όπως:

 Το πρόγραμμα “δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας”, από την ΔΥΠΑ, που στηρίζει την επανένταξη άνεργων γυναικών ή πρώην επιχειρηματιών που βγήκαν εκτός αγοράς.

 Και το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.

 Οι πολιτικές αυτές αποδίδουν καρπούς και μειώνουν το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, από το εκτιμώμενο ποσοστό του 10% σήμερα, σε 5% το 2027 και κάτω από 3% το 2030.

 Γι’ αυτό, το μήνυμά μου προς κάθε μία από εσάς, είναι: συνεχίστε, τολμήστε, δημιουργείστε.

Είμαστε περήφανοι για εσάς, τις Ελληνίδες: μητέρες, συζύγους, αδερφές ή κόρες.

Δεν ομορφαίνετε απλά τον κόσμο μας, τον κάνετε καλύτερο.

 Πολλά συγχαρητήρια στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για μία ακόμα εξαιρετική πρωτοβουλία.

 Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην έκθεση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο: “Επώνυμα Γερμανικά Προϊόντα του Αιώνα”
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024