Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

DSC_9801

Προσωπικά στοιχεία:
Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Προέρχεται από εμπορική οικογένεια,
γιος του Πέτρου και της Μαγδαληνής Παπαδοπούλου – Γκιουλέκα.
Έχει έναν γιο, τον 22χρονο Πέτρο-Γρηγόρη.

Σπουδές:
• Πτυχίο Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
• Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
•Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Ποινικό Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
• Διδάκτωρ Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ξένες Γλώσσες:
• Μιλάει Αγγλικά,
• Γνωρίζει Γαλλικά και Ιταλικά.

Δικηγορία:

  • Δικηγόρος παρ’ Εφέταις. Άσκησε δικηγορία επί 20 χρόνια με ειδίκευση στο Ποινικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δημοσιογραφία:

  • Εργάστηκε, επί 30 περίπου χρόνια, ως δημοσιογράφος, ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθογράφος στις εφημερίδες: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΓΝΑΤΙΑ, στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς ΚΡΑΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ FM 100, FM A103. Εργάσθηκε ως αρχισυντάκτης, παρουσιαστής ειδήσεων, υπεύθυνος ενημερωτικών εκπομπών και ντοκιμανταίρ ιστορικού περιεχομένου και διευθυντής ενημέρωσης και προγράμματος στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, από το 1989 έως το 2004. Επίσης, εργάσθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς NEW CHANNEL και EXTRA CHANNEL. Στα πρώτα βήματά του συνεργάσθηκε με την ΥΕΝΕΔ, με την ΕΡΤ1 και με πολλούς περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και με περιοδικά. Συμμετείχε σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Δίδαξε επί σειρά ετών σε Σχολές Δημοσιογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Πολιτική:

  • Εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, της 24ης Ιουνίου του 2023. Εξελέγη πρώτος βουλευτής στις εκλογές του Ιουλίου του Σεπτεμβρίου 2015, του Ιανουαρίου 2015, του Ιουνίου 2012, του Μαΐου 2012, του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Εξελέγη βουλευτής από την πρώτη κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2000.
  • Είναι Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης από τις 14 Ιουνίου 2024.
  • Διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων από το 2019 έως 2023.
  • Συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από τον Ιούνιο 2013 έως τον Ιούνιο 2014.
  • Διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το 2008 έως το 2009.
  • Διετέλεσε, ακόμη, Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Αντιπρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος.

• Ήταν:

– Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας,
– Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Τομεάρχης Πολιτισμού,
– Αν. Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής,
– Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης),
– Eκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής,
– Aν. μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,
– Mέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ
– Mέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ισραήλ, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Αρμενίας.

  • Υπήρξε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».
  • Είναι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και ιδρυτικό μέλος των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Δικηγόρων και Πολιτιστικών Φορέων της ΝΔ.

Κοινωνική δραστηριότητα:

  • Ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με τίτλο: «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.», η οποία ίδρυσε και λειτούργησε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.
  • Υπήρξε Πρόεδρος και μέλος πολλών Σωματείων τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας, όπως η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών, η Λέσχη Θεσσαλονικέων, η ΧΑΝΘ, η Αθηναϊκή Λέσχη, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η Συλλογή του:

  • Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, επί σαράντα και πλέον χρόνια, συλλέγει κειμήλια από τις περιόδους των Εθνικών Αγώνων. Η συλλογή του περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από την Επανάσταση του 1821 έως και τις ημέρες μας. Κυρίως, όμως, επικεντρώνεται στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, στον Μακεδονικό Αγώνα και το Έπος του 1940 – 41. Ένα μεγάλο μέρος της Συλλογής με κειμήλια από τον ελληνοϊταλικό, τον ελληνογερμανικό πόλεμο και την Κατοχή καθώς και από τον Μακεδονικό Αγώνα, το παρεχώρησε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθεται σε μόνιμη βάση. Η έκθεση για το Έπος του Σαράντα, με τίτλο «Έτσι πολεμήσαμε το 1940 – 41», εγκαινιάσθηκε από τον π. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον Οκτώβριο του 2005.

Τα Βιβλία του:

  • Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ – Ημέρα με την Ημέρα – Από τις εφημερίδες της εποχής», 1200 σελίδων, μεγάλου σχήματος, βασισμένο στην προσωπική συλλογή του από εφημερίδες και τεκμήρια της εποχής. Βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση». Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο Πόλεμος, όπως ακριβώς καταγράφηκε και αποτυπώθηκε στις στήλες των εφημερίδων της περιόδου εκείνης. Πρόκειται για μία παρουσίαση, ημέρα προς ημέρα του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, πλαισιωμένη από κείμενα και σχόλια του Κ.Γκιουλέκα. Το 2018 κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση, 1250 σελίδων, μεγάλου σχήματος, η οποία εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία – ντοκουμέντα.
  • Το 2015 έγραψε το βιβλίο του με τίτλο: «ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40 – Τηλεγραφήματα σε εφημερίδες της εποχής», 120 σελίδων, βασισμένο σε ανταποκρίσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Έπος του ’40 μαζί με ιστορικά κείμενά του.
  • Το 2016 έγραψε το βιβλίο του, με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908 – Η ένοπλη φάση – Από τις εφημερίδες της εποχής». Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων, μεγάλου σχήματος, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής και τα ιστορικά κείμενά του, που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία. Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κ.Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία. Το 2017 κυκλοφόρησε μια μικρότερη έκδοση, 380 σελίδων.
  • Το 2020 έγραψε το βιβλίο του για την συνεισφορά της Εκκλησίας στους Αγώνες του Έθνους, με τίτλο «Από την Άλωση ως τις ημέρες μας – Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – Άγιοι, Εθνομάρτυρες, Ήρωες», 160 σελίδων, που αναφέρεται στους εθνικούς αγώνες της Εκκλησίας από το 1453 έως σήμερα.
  • Το 2021, με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, έγραψε το τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας – Στην φωτιά με αίμα και μελάνι – 1821 1831 – Από τον Ξεσηκωμό ως την δημιουργία του ελληνικού κράτους». Πρόκειται για ένα τρίτομο βιβλίο, 1300 σελίδων, μεγάλου σχήματος, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από όλες τις ελληνικές εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά την διάρκεια της Επανάστασης από τους Αγωνιστές του 1821 μαζί με σχόλια του και ιστορικά κείμενά του για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας, στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας «Αθ.Μπότση».

• Επίσης έχουν γίνει τρεις ειδικές εκδόσεις:
«O ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ – ΕΠΟΣ 1940-‘41», Ειδική Έκδοση για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2013.

«1940 ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ», Ο Πόλεμος μέσα από κειμήλια, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, Ειδική Έκδοση για την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2014.

«Η Ελλάδα πολεμά, Έπος 1940-1941», Από το βιβλίο του «Ο Πόλεμος- Από τις εφημερίδες της εποχής-Ημέρα με την ημέρα», εκδόσεις Μένανδρος , 2018.

 

_________

Θεσσαλονίκη, Διοικητήριο Τ.Κ. 54123
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313501401- 4
Email : minister@mathra.gr