(Video) Χαιρετισμός στο συνέδριο “Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν”

DSC_3137

DSC_3132

DSC_3202

DSC_3125

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει την αξιοποίηση της γνώσης ως μια διαδικασία δημιουργίας κοινωνικής και οικονομικής αξίας, μέσω της σύνδεσης διαφόρων τομέων και της μετατροπής των δεδομένων και των αποτελεσμάτων της έρευνας σε βιώσιμα προϊόντα και λύσεις, που ωφελούν την κοινωνία από την άποψη της οικονομικής ευημερίας, των περιβαλλοντικών οφελών, της προόδου και της βελτίωσης στη χάραξη πολιτικών.

Στο επίπεδο της επιχειρηματικής οικονομίας, για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν, γιατί όχι να διακριθούν, στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια πλέον αγορά, απαιτείται η παραγωγή καινοτομίας.

Έτσι, η ενσωμάτωση της έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας στο τελικό προιόν, στην υπηρεσία, στη δημόσια πολιτική,  αποτελεί μονόδρομο για να κερδίσουμε το στοίχημα στην κοινωνία της γνώσης.

Εξάλλου, η τεχνολογία per se καταλήγει στείρα, αν δεν φτάνει στον πολίτη με τη μορφή καλύτερων αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτός είναι ο σκοπός, να αξιοποιήσουμε τις μηχανές και τις νέες τεχνολογίες, κατά τρόπο ώστε να βελτιώνουμε το επίπεδο της ζωής μας, προστατεύοντας το περιβάλλον και τελικά παραδίδοντας στις επόμενες γενιές έναν καλύτερο πλανήτη.

Ανάμεσα, λοιπόν, στα απαραίτητα στοιχεία για την αναβάθμιση της νέας γνώσης σε καινοτομία, είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της εξειδικευμένης έρευνας, ώστε να φτάνουν κατά τρόπο χρηστικό, στον πολίτη, στην επιχείρηση στο κράτος.

Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι απαραίτητη η συνδρομή και σύμπραξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας, όλων όσοι εμπλέκονται στη σύνθετη και πολυεπίπεδη αυτή διαδικασία, που, όταν μένει δεξαμενοποιημένη, είτε παραμένει θαμμένη στα άδυτα της επιστήμης, είτε -το πιο πιθανό- τη βρίσκεις μπροστά σου στην αγορά και λες αυτό κάτι μου θυμίζει.

Διότι, απλά, σε κάποιο άλλο μέρος της γης, κάποιοι άλλοι, κάνουν την ίδια δουλειά με σένα.

Διαθέτουμε ικανότατους επιστήμονες, που ερευνούν και δοκιμάζουν. Έχουμε επιχειρηματίες, με νέες αντιλήψεις και ευρυγώνια ματιά. Θέλουμε τους ανθρώπους που θα τρέψουν τη σύγχρονη γνώση σε εφαρμόσιμη καινοτομία.

Το ζητούμενο συνεπώς είναι, πώς αυτή η μηχανή του Τετραπλού Έλικα (πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιομηχανία, πολιτεία κυβέρνηση τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμοί) θα εξελιχθεί και θα μεταβεί στο επίπεδο της συνδημιουργίας για τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου έργου.

Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία χωρίς συνεργασία. Ή πάντως, δεν μπορεί να επιτευχθεί στο βαθμό που θα θέλαμε και που θα καταστήσει αυτό το οικοσύστημα βιώσιμο, ανατροφοδοτούμενο και γοργά αναπτυσσόμενο

Οι συνέργειες είναι αυτές που θα δώσουν την αναγκαία ώθηση και θα φέρουν την υπεραξία.

Η σημερινή κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους, πιστεύει και στηρίζει την προσπάθεια για την παραγωγή και ενσωμάτωση της καινοτομίας, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο Τομέα.

Έχουν γίνει, εξάλλου, πολλές θεσμικές αλλαγές για τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση στην αναπτυξιακή μετάβαση στη νέα εποχή, που μόλις εχθές ήταν  4.0, σήμερα είναι 5.0, μόλις τελειώσει αυτή η ημερίδα ίσως να είναι 6.

Το Υφυπουργείο ΜΑΘ είναι περήφανο να βλέπει δύο θεσμικά παιδιά του, να πρωτοπορούν σε αυτό το περιβάλλον, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Thessintec, και τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, με τη συνδρομή των σπουδαίων ιδρυμάτων μας και του καταξιωμένου επιστημονικού δυναμικού του τόπου, να αποτελούν κόμβο έρευνας και επιχειρηματικής νεωτερικότητας.

Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε, επενδύοντας σε αυτή την προσπάθεια επενδύετε στην πατρίδα!

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη φθορά της κλιματικής αλλαγής»
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία χωρίς συνεργασία»