(Video) Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην τελετή υπογραφής αγοράς ιδιόκτητων γραφείων από την Παρευξείνια Τράπεζα

DSC_8351

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 (10-01-2024)

Αξιότιμε Πρόεδρε της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Dr Serhat Koksal,

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα της Τράπεζας, κ. Αστέριε Τσουκαλά,

Αξιότιμε Διευθύνοντα Σύμβουλε της Dimand, κ. Δημήτρη Ανδριόπουλε,

Κυρίες και κύριοι,

χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με θετικές ειδήσεις και σημαντικές συμφωνίες  όπως η σημερινή.

Με χαρά παρευρίσκομαι στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας αγοράς ιδιόκτητων γραφείων από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου, που επί 25 χρόνια ενδυναμώνει τις οικονομικές σχέσεις των χωρών της παρευξείνιας περιοχής, διαγράφοντας μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία ως ο μοναδικός διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός με έδρα την Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη.

Η σημερινή επικύρωση εξασφαλίζει μόνιμη στέγη στην Παρευξείνια Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας τέλος σε μια πολυετή συζήτηση.

Ταυτόχρονα ενισχύει το κύρος της πόλης, το ρόλο της, ως σημείο αναφοράς στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης και προσδίδει δυναμική στην τοπική οικονομία.

Οι μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν κρίσιμη και ζωτική σημασία και για έναν ακόμη λόγο.  Δίνουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα να στρέψει τα κεφάλαιά της σε επενδυτικές δραστηριότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ιδιαίτερα τώρα που η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται με πράξεις στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή που την περιβάλλει, διευρύνοντας τους αναπτυξιακούς ορίζοντές της, η χρηματοδότηση σχεδίων στο πλαίσιο μάλιστα διακρατικών συνεργασιών, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα παράξει προστιθέμενη αξία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Εξάλλου, η Μακεδονία και η Θράκη διαθέτουν φυσικά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης,  κομβική γεωστρατηγική θέση που τους επιτρέπει να διατηρούν στενή επαφή με την ενδοχώρα της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό και διανοητικό κεφάλαιο, χάρη στην εξαιρετική δουλειά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διαθέτουμε αλλά και των καινοτόμων ερευνητικών φορέων που αναπτύσσονται και λειτουργούν εντός των γεωγραφικών μας ορίων.

Σε αυτά προστίθενται περίπου 1.800 έργα και δράσεις μικρότερου, μεσαίου και εμβληματικού χαρακτήρα που σχεδιάζονται και δημοπρατούνται ως μέρος του κυβερνητικού συνεκτικού σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας και αναβαθμίζει συνολικά τις προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, καλλιεργώντας στους πολίτες αισθήματα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.

Επιπρόσθετα, με την απόκτηση πράσινων ιδιόκτητων γραφείων υψηλών κατασκευαστικών και βιοκλιματικών προδιαγραφών στο HUB 26, εδώ στην περιοχή του ΦΙΞ, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου συμμετέχει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της δυτικής εισόδου της πόλης μας. Και αυτό το γεγονός έχει τη δική του αξία και σημασία.

Κλείνοντας, θέλω να σταθώ στη σημαντική οικονομική συνεισφορά του Ελληνικού κράτους για την απόκτηση των νέων εγκαταστάσεων. Με αυτήν την κίνηση η Ελλάδα, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας, αναγνωρίζει το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει επί 25 χρόνια και εκφράζει την εμπιστοσύνη της με ορίζοντα το μέλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα η σημερινή εκδήλωση επισφραγίζει την αναπτυξιακή συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Παρευξείνιας περιοχής που έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία πρότυπων οργανισμών.

Κύριε Koksal, κύριε Ανδριόπουλε, εύχομαι σύντομα να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες και το 2025 να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση των υπηρεσιών της Τράπεζας στο νέο χώρο.

Καλορίζικα τα νέα γραφεία.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση του Στάθη Κωνσταντινίδη στην Παρευξείνια Τράπεζα να στρέψει κεφάλαια σε επενδυτικές δραστηριότητες στη Β. Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Δίνουμε ώθηση στην επιχειρηματική κοινότητα να δραστηριοποιηθεί σε μια οικονομία παραγωγική καινοτόμα και εξωστρεφή και σε μια Ελλάδα ανθεκτική και αναπτυσσόμενη»