Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην επιμορφωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νεοεκλεγμένους Δημάρχους

DSC_4569

 

DSC_4580

DSC_4564

DSC_4565  DSC_4574 

DSC_4461

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

Κύριε Πρόεδρε της ΕΕΤΑΑ,

Κύριε Πρόεδρε των ΠΕΔ,

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Κυρία συνάδελφε στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών,

κυρίες και κύριοι,

είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους με τους οποίους έχουμε δώσει κοινές μάχες την προηγούμενη περίοδο στους τόπους όπου πολιτευόμαστε, αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο για την υποστήριξη, την υπεράσπιση, τη βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι χαρά μεγάλη να βλέπω να πραγματοποιούνται ημερίδες σαν την αποψινή και να βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια περίοδο που συνιστά το κλείσιμο μιας αυτοδιοικητικής θητείας και την έναρξη μιας καινούργιας. Μιας νέας πενταετίας που ενσωματώνει οράματα, σχεδιασμούς, φιλοδοξίες, προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες και βεβαίως να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ακόμα πιο ποιοτικό για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Γιατί, τελικά, η εικόνα των Δήμων και των Περιφερειών μας συναθροίζει την εικόνα για την πορεία της χώρας.

Και όσο καλή, ποιοτική, αναπτυξιακή είναι η πολιτική που ασκείται από την κεντρική διοίκηση, αν δεν είναι αντίστοιχα ποιοτική, αντίστοιχα αναπτυξιακή, αντίστοιχα αποτελεσματική η λειτουργία των διοικήσεων των Δήμων μας, τελικά το αποτέλεσμα της πολιτικής δεν θα είναι αυτό που θέλουμε για τον πολίτη. Υπηρετούμε, λοιπόν, από διαφορετικά επίπεδα, διακριτούς ρόλους αλλά μέσα από ένα συναγωνιστικό πλαίσιο, μέσα από ένα συμπληρωματικό πλαίσιο, τον ίδιο στόχο.

Η πορεία της χώρας την προηγούμενη τετραετία ήταν αναμφίβολα θετική. Και αυτό έχει καταγραφεί σε μια σειρά από δείκτες, όχι μόνο οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς. Σε δείκτες που αφορούν την απασχόληση, τη βελτίωση σημαντικών και νευραλγικών τομέων της λειτουργίας του Κράτους. Και ήδη τα μηνύματα, τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ότι και η επόμενη θητεία, σε ένα ασφαλές και σταθερό πολιτικό περιβάλλον, προδιαγράφεται εξίσου ευοίωνη και θετική. Γι’ αυτό, λοιπόν, εσείς που είτε συνεχίζετε την αυτοδιοικητική σας διαδρομή είτε ξεκινάτε σήμερα τα πρώτα αυτοδιοικητικά σας βήματα, καλείστε να επιτελέσετε αυτό το έργο που σας ανέθεσαν οι συμπολίτες μας, με όπλα που τίθενται στη διάθεσή σας. Με αυτά δηλαδή που το προηγούμενο διάστημα ενσωματώσαμε στη θεσμική φαρέτρα και τα νέα εργαλεία που προετοιμάζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να θέσει στη διάθεσή σας. Και είναι πολλά. Και θεσμικά και οικονομικά.

Τι θέλαμε να κάνουμε το προηγούμενο διάστημα;

Αναφέρθηκαν οι εμπειρότατοι αυτοδιοικητικοί και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ σε κάποια ζητήματα που αφορούν στην αυτοδιοικητική λειτουργία. Θέλαμε να δώσουμε μεγαλύτερη αυτοτέλεια, μεγαλύτερη αυτενέργεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα να ενισχύσουμε τους πόρους που διατίθενται, τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα να εξορθολογίσουμε στρεβλώσεις που αφορούσαν το ανθρώπινο δυναμικό. Προφανώς δεν επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα αλλά έχουν σίγουρα μπει στις σωστές ράγες και μένουν να γίνουν πράγματα για το μέλλον

Θέλω  να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που διατρέχει όλη την Ελλάδα, ενημερώνει τους αυτοδιοικητικούς για τις δυνατότητες που υπάρχουν για καλύτερη οικονομική διαχείριση, για το πως θα αντιμετωπίσουν τις απειλές σε παραδοσιακά και νέα πεδία, όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή και η πολιτική προστασία ή η ψηφιακή αναβάθμιση που και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και φυσικά να τους παρουσιάσουν καλές πρακτικές για την υλοποίηση του κοινού στόχου στον οποίο αναφέρθηκα.

Να συγχαρώ αυτούς που υπηρέτησαν το προηγούμενο διάστημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ευχηθώ σε εκείνους που συνεχίζουν και σε όσους από εσάς ξεκινάτε, να έχουμε μια δημιουργική και γόνιμη συνεργασία. Το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αντίστοιχα φυσικά με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι δίπλα σας με ανοιχτές τις πόρτες. Έχω τη ρητή εντολή από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρακολουθώ και να ενισχύω τη δρομολόγηση και υλοποίηση των έργων στη γεωγραφική αναφορά του υπουργείου, δηλαδή στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία και σε αυτήν την κατεύθυνση θα έχουμε σταθερή συνεργασία. Τα έργα δεν αφορούν μόνο στα μεγάλα και εμβληματικά, είναι σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν τοπικές κοινωνίες.

Σε όλα αυτά θα μας έχετε αρωγούς. Να έχουμε μια καλή συνεργασία και να ενισχύουμε τα κέντρα λήψης των αποφάσεων  προκειμένου να πετύχουμε τον καλύτερο συντονισμό και τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες και μια καλή θητεία επ’ ωφελεία των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τη συνένωση ΔΕΘ-Helexpo
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα “Μεγάλα έργα και ενεργειακές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα”