Αξιότιμοι διοργανωτές και εκπρόσωποι,
Κυρίες και κύριοι,
Πόσο σύντομος μπορεί να είναι ένας χαιρετισμός σε μια περιοχή που ο κατασκευαστικός κλάδος, τα έργα υποδομών, βρίσκονται σε οργασμό, από τα Γρεβενά μέχρι τον Έβρο;
Να συγχαρώ τη διοργάνωση, την πρωτοβουλία ενός μέσου ενημέρωσης με πολύ μεγάλη απήχηση, το οποίο δεν μένει μόνο στο σκέλος της ενημέρωσης των πολιτών αλλά ενεργοποιείται στην πολιτική ατζέντα και παράγει με αυτόν τον τρόπο πολιτική, πιέζει τις εξελίξεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Το θέμα της σημερινής ημερίδας αφορά τα έργα υποδομών στην Βόρεια Ελλάδα και φυσικά την ενεργειακή μετάβαση.
Το Υφυπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, πέρα από την τυπική αρμοδιότητα έχει και την εντολή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρακολουθεί και να προωθεί τα έργα που βρίσκονται στην περιοχή της γεωγραφικής αναφοράς του Υφυπουργείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε μια συνεχή επικοινωνία με όλους τους οργανισμούς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και φυσικά με τα συναρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να συντονίζεται καλύτερα το κυβερνητικό έργο. Γιατί αναμφίβολα, σε μια Ελλάδα που έχει μπει σε μια έντονη αναπτυξιακή φάση και σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάταξης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της περιοχής. Υποδομές που δεν έχουν μόνο αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά παράλληλα έχουν και το στοιχείο της προστασίας των πολιτών, της ασφάλειας των υποδομών, ενόψει των αλλαγών και των προκλήσεων που φέρνει μαζί της η κλιματική αλλαγή. Άρα, εστιάζουμε και έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τα έργα που απευθύνονται στην πολιτική προστασία.
Πραγματικά είναι μεγάλη η ατζέντα, όχι μόνο των εμβληματικών έργων, γιατί πολλές φορές μένουμε σε αυτά, αλλά και των μικρότερων έργων υποδομών που όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κάθε τοπική κοινωνία. Ξεκινώντας, βέβαια, από την επέκταση του βόρειου τμήματος του Ε65, που ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, ένα σημαντικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία που ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα. Έτσι δημιουργείται ένας κάθετος άξονας Εγνατίας και ΠΑΘΕ, σημαντικός για την εμπορική δραστηριότητα και την επισκεψιμότητα αυτής της περιοχής.
Από την άλλη, στην ίδια περιοχή, στον τόπο καταγωγής μου, το Νομό Κοζάνης, εξελίσσεται η ενεργειακή μετάβαση. Η μετάβαση από τις παραδοσιακές μορφές ανάπτυξης, τη λιγνιτοκαλλιέργεια, τη λιγνιτοπαραγωγή, σε ήπιες μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ΑΠΕ και υδρογόνου, με ένα σημαντικό κεφάλαιο που διατίθεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που συνοδεύεται με την αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη Θεσσαλονίκη, βέβαια, υπάρχουν πολλά και μεγάλα εμβληματικά έργα, τα οποία άλλα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και άλλα σε φάση σχεδιασμού.
Με ρώτησε ένας δημοσιογράφος πως βρίσκω τη Θεσσαλονίκη…
Δεν ήξερε ότι σε αυτήν την πόλη εργάστηκα για 25 χρόνια και άρα έχω καθαρή εικόνα για το τι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα και καλύτερη για το τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το 2012, όταν ξεκίνησα την πολιτική μου δραστηριοποίηση στην Κοζάνη, θυμάμαι να αφήνω πίσω μου μια Θεσσαλονίκη που εκτός από το Μετρό, δεν θυμάμαι εκείνη την εποχή να βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο μεγάλο έργο. Και σήμερα, βλέπουμε λιμενικά έργα, έργα αναβάθμισης των νοσοκομειακών υποδομών, το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ, το Μετρό να είναι σε φάση ολοκλήρωσης και είμαστε σίγουροι ότι το 2024 θα ι διατεθεί στους Θεσσαλονικείς, ένα αεροδρόμιο αντάξιο των αναγκών της περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, ένα Fly Over που έχει ξεκινήσει και θα είναι ο πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας, ο έκτος προβλήτας που παρά τις δυσκολίες θα συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2024 εάν όλα πάνε καλά. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι με αυτά τα έργα και τα πολλά άλλα, όπως είναι η αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων και το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα ξεκινήσει και αυτό το 2024, δεν συζητάμε για έλλειψη σχεδιασμού και έργων αλλά για το αντίθετο. Πώς θα μπορέσουμε, δηλαδή, να υλοποιήσουμε όλα τα αυτά τα έργα που συντρέχουν χρονικά. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Και παράλληλα στον Έβρο, με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες, το FSRU, το μεγάλο γεω-ενεργειακό έργο με γεωπολιτική αξία, μαζί με ένα μεγάλο μπάτζετ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για τις αγροτικές υποδομές, συνθέτουν χρηματοδοτικά εργαλεία που πραγματικά πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και αν αυτό συμβεί, την επόμενη περίοδο θα μιλούμε για μια άλλη εποχή, για ένα άλλο επίπεδο για τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά.
Καλή δύναμη και καλές εργασίες στην ημερίδα.
Σας ευχαριστώ.