Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τη συνένωση ΔΕΘ-Helexpo

DSC_4693

DSC_4688

DSC_4686

DSC_4694

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΕΘ-HELEXPO

(07-12-2023)

Αξιότιμε Πρόεδρε της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αναστάσιε Τζήκα,

Αξιότιμε Διευθύνοντα Σύμβουλε, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη,

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

Στελέχη και εργαζόμενοι,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

η συνένωση της ΔΕΘ με την Helexpo σηματοδότησε την αναγέννηση και ισχυροποίηση του εκθεσιακού μας φορέα!

Ο Ν. 4109/2013 ήταν μια επιβεβλημένη πολιτική απόφαση, η οποία δικαιώνεται απόλυτα, καθώς φέτος  η Διεθνής  Έκθεση Θεσσαλονίκης συμπληρώνει δέκα χρόνια συνεχούς ανοδικής πορείας, ενδυνάμωσης, εκσυγχρονισμού, υψηλής εμπορικής αναγνωρισιμότητας και προώθησης της επιχειρηματικότητας.

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών σε μια ενιαία, ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των αρμόδιων φορέων και έτυχε ευρύτατης αποδοχής από το σύνολο της κοινωνίας.

Αποτέλεσε προϊόν διαρκούς διαβούλευσης του τότε Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τους αρμόδιους φορείς, κινήθηκε στο πλαίσιο εξορθολογισμού του Δημοσίου, διασφάλισε το δημόσιο συμφέρον και επέτρεψε στη ΔΕΘ-HELEXPO να υπηρετήσει τον αναπτυξιακό της προορισμό, απαλλαγμένη από αδυναμίες και εκκρεμότητες του παρελθόντος. Και αυτό, γιατί επιλύθηκαν οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα που είχαν  ανακύψει κατά τη 14χρονη ξεχωριστή λειτουργία των δυο εταιρειών.

Έτσι, διευθετήθηκαν οριστικά οι οικονομικές διαφορές και οι επικαλύψεις ανάμεσα στη ΔΕΘ και τη Helexpo. Δόθηκε ενιαία υπόσταση στην εκθεσιακή μας δραστηριότητα,  δημιουργήθηκαν οικονομίες κλίμακας στην επιχειρησιακή λειτουργία και επανασχεδιάστηκε εκ βάθρων ο θεσμός της ετήσιας γενικής έκθεσης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Παίρνοντας ως σημείο αναφοράς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το κυρίαρχο γεγονός, χωρίς να αδικούμε την αξία και σημασία των θεματικών εκθέσεων, το 2012,  στην 77η ΔΕΘ, δεν υπήρχαν δηλώσεις συμμετοχής ξένων εκθετών, ενώ συνεχιζόταν η παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με τους φορείς του Δημοσίου να καλύπτουν το 40% της Γενικής Έκθεσης. Όσον αφορά στους εκθέτες ήταν 800 και τα εισιτήρια 150.000

Το 2013, υπό το ενιαίο σχήμα, οι εκθέτες ανήλθαν σε 1.000, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 250.000 και καταγράφηκε σημαντική παρουσία ξένων ομαδικών ή εθνικών συμμετοχών από χώρες όπως η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Βραζιλία, η Ταϊβάν, η Ινδία και άλλες.

Το 2014, στην 79η ΔΕΘ, οι επισκέπτες ανήλθαν σε 255.000, οι συμμετοχές κινήθηκαν και πάλι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να ανοίξει περίπτερα που ήταν κλειστά  για χρόνια, με το 35% των εκθετών εκείνης της χρονιάς να είναι νέες συμμετοχές, ενώ η αντίστοιχη του Δημοσίου περιορίστηκε σε λιγότερο από 5%.

Για να φτάσουμε στο σήμερα, στην 87η ΔΕΘ, με 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 επιμελητηρίων, εννέα θεματικά αφιερώματα και τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία που συμμετείχε με 60 επιχειρήσεις και 1.000 b2b συναντήσεις ανάμεσα στην ελληνική και βουλγαρική επιχειρηματική κοινότητα.

Τα αναφερόμενα μεγέθη αποδίδουν ανάγλυφα την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Πριν 10 χρόνια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα ελάχιστα οχήματα που έβγαζαν την Ελλάδα από την εσωστρέφεια της εποχής  των μνημονίων.

Σήμερα, εμφανώς αναβαθμισμένη, είναι ένας δυναμικός φορέας που προωθεί  τον εξωστρεφή διάλογο για την αειφόρο ανάπτυξη της πατρίδας μας και της Βόρειας Ελλάδας, μέσω της προβολής της νέας οικονομικής μας ταυτότητας.

Πρωταγωνιστεί στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Ανοίγει αναπτυξιακές οδούς, προωθεί τις εξαγωγικές δυνάμεις της Μακεδονίας και της Θράκης, κινητοποιεί τοπικούς φορείς με τη θεσμική συμμετοχή τους στο διοικητικό σχήμα.

Συνθέτει και πολλαπλασιάζει.

Η γόνιμη, δημιουργική και αποδοτική δεκαετία της ΔΕΘ-Helexpo είναι ο βατήρας για τα ακόμα καλύτερα χρόνια που έρχονται.

Διότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο καθρέφτης των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Η ανθηρή ΔΕΘ συμβολίζει και αντανακλά το καλό οικονομικό κλίμα της χώρας και γίνεται πεδίο ανάδειξης της περιφερειακής δυναμικής και ανάπτυξης.

Και το 2024 προδιαγράφεται εξαιρετικά ευοίωνο.

Κάπου εδώ, όμως, με τις υπάρχουσες υποδομές η Διεθνής Έκθεση εξαντλεί τη δυναμική της πορεία και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και φωνάζει για την ικανοποίηση του αιτήματος της ανάπλασης το οποίο έχει αποδεχθεί ρητά η Κυβέρνηση και αποτελεί ευθύνη μας να το θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης στην τρέχουσα θητεία.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη και στην εκπομπή “Μεσημεριανό Μαγκαζίνο” με τους δημοσιογράφους Θεοδώρα Καρακιουλάχ και Ελένη Ποιμενίδου
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην επιμορφωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νεοεκλεγμένους Δημάρχους