Χαιρετισμός Στάθη Κωνσταντινίδη στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος – Κύπρου

DSC_5487

 

DSC_5504DSC_5500

DSC_5538

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 6ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

(15-12-2023)

Αξιότιμη Πρόεδρε  του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου, κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

με μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, στη γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Ελλαδίτες, Κύπριους, απόδημους και φιλέλληνες του εξωτερικού.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου στηρίζει με το πλούσιο έργο που παράγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική διπλωματία, και εμείς στο Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε δίπλα  σε κάθε τέτοια προσπάθεια όπως είναι ο θεσμός που διοργανώνετε.

Γι’ αυτό θέσαμε υπό την αιγίδα μας το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα που με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του προάγει την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και συμβάλλει στη διάδοση και μεταλαμπάδευσή του.

Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στο γονιδίωμα του Έθνους μας. Είναι η ταυτότητα, η ιστορία, η ψυχή μας.

Οι ρίζες μας, που ανατρέχουν και ανιχνεύονται στα βάθη των αιώνων, προσφέροντας στην ανθρωπότητα εμβληματικά έργα, παγκόσμια σύμβολα αρμονίας και ομορφιάς, αριστουργήματα φιλοσοφίας, μέσα από τα οποία αναδεικνύονται οι διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Η ανάδειξη και η διαφύλαξή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο μια προβολή του παρελθόντος στο παρόν και στο μέλλον, ούτε εξαντλείται στην καταγραφή και διάσωση της. Έχει παιδευτική, ακαδημαϊκή αλλά και αναπτυξιακή διάσταση, με υψηλό μάλιστα δείκτη επίδρασης στην οικονομική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, γιατί με τις εκδηλώσεις επιπέδου  που διοργανώνετε συμβάλλετε ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.  Παράλληλα, δε, αναδεικνύετε τον στενό συγγενικό δεσμό της ελλαδίτικης και της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν σταυροδρόμι πολιτισμών, αξιών και ιδεών, που εμπότισαν και ενέπνευσαν σχεδόν κάθε μεγάλο πνευματικό κίνημα στην οικουμένη.

Όμως, η βαριά μας παρακαταθήκη σημαίνει και ευθύνη όχι μόνο για την προστασία και προβολή, αλλά και για την παραγωγή πολιτισμού. Το στόχο αυτόν υπηρετεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με την Κύπρια ομόλογό της Λίνα Κασσιανίδου, για τη χρονική περίοδο 2024-2028.

Σε αυτό αντανακλάται και προάγεται η εποικοδομητική συνεργασία και ανταλλαγή πρακτικών σε διάφορους τομείς της πολιτιστικής ατζέντας όπως είναι ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση των μουσείων, οι συμπαραγωγές παραστάσεων, οι διοργανώσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η προώθηση πολιτιστικών αγαθών και άλλα πολλά.

Δεν βρίσκω άλλα καλύτερα λόγια που να περιγράφουν την αξία και τη σημασία της παράδοσής μας, από εκείνα που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Σεφέρης όταν παρελάμβανε πριν από 60 χρόνια το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική ακαδημία: “Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή.

Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχθηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της είναι η δικαιοσύνη…”.

Συνεπώς, με αγάπη και ανθρωπιά πρέπει να περιβάλλουμε αυτό το αγαθό, που αδιάλειπτα παραδίδουμε ως ιερή σκυτάλη η μια γενιά στην άλλη. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που κάνετε και εσείς.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΕθιμοτυπική συνάντηση του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Πολιτική” και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα