Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Political” και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα

MAKP1094

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “POLITICAL” ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

(23-09-2023)

“Το πρώτο εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα κοπεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024”

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, μιλά στην “Political” για τη φετινή ΔΕΘ και αναλύει τις σημαντικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Περιγράφει τον οδικό χάρτη για τη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή δυναμική της Μακεδονίας που εξελίσσεται. Παράλληλα, αναφέρεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον στόχο της ΝΔ, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και το φαινόμενο Κασσελάκη.

Πως σας φάνηκε η φετινή ΔΕΘ και συνολικά η παρουσία και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;

«Η ΔΕΘ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είναι οι άνθρωποί της, είναι οι εκθέτες και οι επισκέπτες της. Λογικό, λοιπόν, να επηρεάστηκε από τα γεγονότα στη Θεσσαλία. Εντούτοις, κρατήθηκε στο ύψος της, έδωσε βήμα στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή, δημιούργησε πεδία συμπράξεων, αποτέλεσε τη βιτρίνα προβολής και εξωστρέφειας για ελληνικές και μάλιστα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απέδειξε τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της χώρας μας σε πολλούς τομείς. Με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι τον ενδιαφέρει η ουσία και πως δεν παρακολουθεί αμήχανος τις δύσκολες συγκυρίες, ούτε μετρά το πρόσκαιρο κόστος. Εστίασε στην ανάγκη παρεμβάσεων στις υποδομές και στην πολιτική προστασία, ενόψει των επιπτώσεων της κλιματικής κατάρρευσης, στην άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, και στις παθογένειες που τροχοπεδούν τον βηματισμό της χώρας. Επέλεξε ακόμη μια φορά να είναι ωφέλιμος, προτάσσοντας τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν την προϋπόθεση για να πάει μπροστά η πατρίδα μας. Νομιμότητα παντού, όπως είπε, με τομές και πρακτικές λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή του κάθε πολίτη.

Η αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές. Η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και η έκτιση ποινών, υπό προϋποθέσεις, για πράξεις και αδικήματα που κοστίζουν ζωές, συμβάλλει στην εμπέδωση του κράτους δικαίου. Το ξεπάγωμα των τριετιών στηρίζει το εισόδημα. Ενώ, η πάταξη της φοροδιαφυγής παράγει οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι «δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι» στη νομοθέτηση των παροχών ύψους 4 δισεκατομμυρίων περίπου, που αντιστοιχούν στο 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.».

Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να δουν πρόοδο για τα μεγάλα έργα της πόλης. Σε τι στάδιο είμαστε και κυρίως στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να ακούν αλήθειες. Όπως αυτές που άκουσαν τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα μεγάλα έργα της πόλης, τα οποία προχωρούν κανονικά. Όσον αφορά στο Μετρό, όλα συγκλίνουν στο ότι το πρώτο εισιτήριο αναμένεται να κοπεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.  Ήδη, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης για τα επόμενα 11 χρόνια, μεταξύ της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και της Κοινοπραξίας ΤΗΕΜΑ Α.Ε. Η οριστική σύμβαση θα υπογραφεί σύντομα, αφού ενημερωθεί επισήμως η Βουλή. Έξι μήνες μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής, θα ενταχθεί στο δίκτυο και η Καλαμαριά, ενώ, σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες μελέτες της επέκτασής του προς τις βορειοδυτικές συνοικίες. Και επειδή οι εργασίες του Μετρό δεν πραγματοποιούνται μόνο υπογείως, έως του τέλος του χρόνου η οδός Εγνατία θα ξαναπάρει το κανονικό της πλάτος στο ύψος του σταθμού Βενιζέλου, και θα αποδοθεί ολόκληρη στην κυκλοφορία».

Βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσκολου φθινοπώρου με ανοικτά μέτωπα, όπως η ακρίβεια η οποία μπορεί να επιδεινωθεί μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο. Το σχόλιο σας…

«Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μας πονά και μας αφορά όλους. Ιδίως στα τρόφιμα είναι σημαντική κι επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει κινούμενη σε δυο άξονες. Ο πρώτος, με την εφαρμογή μέτρων κατά της αισχροκέρδειας. Είναι ανήθικο, με πρόσχημα την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου, ασυνείδητοι να κερδοσκοπούν αυξάνοντας τις τιμές. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα είμαστε άτεγκτοι και τα αντιμετωπίζουμε με τη μέγιστη αυστηρότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καρέ μέτρων για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Θα υπάρχει υποχρεωτική ταμπέλα στο ράφι για προϊόντα με “μόνιμη μείωση τιμής”, τουλάχιστον 5%, για βασικά αγαθά που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό. Οι υπόχρεοι λιανέμποροι θα κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης όλους τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους, με τις αλλαγές των καθαρών τιμών αγοράς. Επιπλέον, θα αναρτώνται στο ekatanalotis οι τιμές των σούπερ μάρκετ σε φρούτα και λαχανικά, ενώ ενισχύονται αποφασιστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο δεύτερος άξονας δομικών λύσεων είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Κι εδώ το σημαντικό είναι ότι ενώ η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων θα παραμείνουν κι έτσι θα είναι ακόμα πιο αισθητές στην καθημερινότητα όλων μας»

Η ανάπτυξη στις περιφέρειες Μακεδονίας-Θράκης είναι χαμηλή ενώ η ανεργία μεγαλύτερη από άλλες περιφέρειες. Τι σχέδιο έχει το υπουργείο;

«Δεν είναι απλό να αντιστρέψεις μία φθίνουσα πορεία, η Βόρεια Ελλάδα βίωνε εγκατάλειψη. Όμως χάρη στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου την προηγούμενη τετραετία, τα πράγματα αλλάζουν. Στο διάστημα 2020-2021 οι εξαγωγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψαν αύξηση 17,7%, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 26,8%, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η Δυτική Μακεδονία βρέθηκε στην 10η θέση του σχετικού πίνακα με τις εξαγωγές της να ανέρχονται σε 296,2 εκατομμύρια ευρώ. Στα παραπάνω προσθέστε ότι ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενή τομέα σε επίπεδο χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β’ τρίμηνο του 2023 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1.159 κυρίως σε κλάδους όπως το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο. Υπάρχει κινητικότητα, υψηλά κίνητρα και μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργείται να έχει βάθος, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Σε λίγες μέρες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι προσδοκίες υπάρχουν και αν πιστεύετε ότι τόσο οι φωτιές στον Έβρο όσο και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στη ψήφο των πολιτών;

«Ο απολογισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνει το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας. Ως Νέα Δημοκρατία δώσαμε πολιτική χροιά στις περιφερειακές εκλογές, η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη συντονισμού του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλές φορές το θυμικό καθοδηγεί τις αποφάσεις των ψηφοφόρων, έχει όμως σημασία να τους μιλήσεις με ειλικρίνεια και να αποδείξεις ότι έχεις τη διάθεση, τον τρόπο και την αποφασιστικότητα να διορθώσεις τυχόν λάθη. Αποδείχθηκε αυτό περίτρανα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Είδαμε τι συνέβη στον Έβρο και στη Θεσσαλία από τη μαινόμενη φύση. Αυτό δε σημαίνει ότι παραδινόμαστε στα στοιχεία της, αλλά ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις άμυνές μας και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Ποιος μπορεί να το κάνει αυτό; Μία ισχυρή οικονομία και μία αξιόπιστη κυβέρνηση».

Πως βλέπετε τα όσα εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη;

«Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει σημάδια αποσύνθεσης. Όταν νομίζεις ότι έχασες τις εθνικές εκλογές για λόγους επικοινωνίας, λογικό να αναζητάς τη λύση με επικοινωνιακούς όρους. Όταν δεν έχεις πειστική πολιτική αντιπρόταση, λογικό να κερδίζει την εσωκομματική μάχη ένα «απολιτίκ» πρόσωπο. Όταν κυρίαρχη ιδεολογία είναι το “αντί”, λογικό να αναζητάς έναν “αντι-Μητσοτάκη”. Η Αριστερά δοκιμάστηκε και απέτυχε. Τα τσιτάτα της μεταπολίτευσης κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Το κριτήριο που φαίνεται να επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιστροφή στην εξουσία, γι΄ αυτό οι διεργασίες επικεντρώνονται στα πρόσωπα, και όχι στις πολιτικές θέσεις. Το μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητάει πρακτικές και ρεαλιστικές απαντήσεις και όχι γενικόλογες ιδέες. Η σημερινή κυβέρνηση θωράκισε τη χώρα και πέτυχε ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην αύξηση των εξαγωγών, στον τουρισμό, στη μείωση του δημόσιου χρέους και βελτιώσεις σε πολλούς άλλους τομείς. Μπορείς να τα κάνεις καλύτερα; Πες μου το πως».

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Βραδυνή” και την δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην 105η επέτειο διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου στο Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου