Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην 105η επέτειο διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου στο Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου

DSC_5465

DSC_5374 DSC_5383 DSC_5389 DSC_5393 DSC_5402 DSC_5412 DSC_5426 DSC_5433  DSC_5518

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ 105η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

(24-09-2023)

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

φίλες και φίλοι,

εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, στην 105η επέτειο της Διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου, τον Σεπτέμβριο του 1918, μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μνημεία προσφοράς και θυσίας.

Ένα από αυτά είναι και το Συμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 40.000 νεκρών και περίπου 100.000 τραυματιών, αναπήρων και αγνοουμένων στρατιωτικών των συμμάχων της ΑΝΤΑΤ, δηλαδή της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σερβίας, στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Το συγκεκριμένο μας υπενθυμίζει πως τίποτα δεν χαρίστηκε στην ελληνική ιστορία και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι, εν ώρα καθήκοντος, γράφοντας το όνομα τους  στα κεφάλαια του μεγάλου βιβλίου της ελληνικής εποποιίας.

Το Μακεδονικό Μέτωπο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1915 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μαχών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διάσπασή του, τον Σεπτέμβριο του 1918, με τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, θεωρείται δικαιωματικά μια από τις ενδοξότερες επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού, διότι επίσπευσε την ήττα των δυνάμεων του άξονα.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς αναλυτές, η εξέλιξη της μάχης στο Μακεδονικό Μέτωπο συντόμευσε τη διάρκεια του πολέμου τουλάχιστον κατά έξι μήνες, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα στο να αποσοβηθούν νέες μεγάλες δοκιμασίες για τους λαούς της Ευρώπης.

Η συμβολή της πατρίδας μας στην επίτευξη αυτού του ευεργετικού αποτελέσματος υπήρξε σημαντική, καθότι ο Ελληνισμός συνέβαλλε τα μέγιστα στην ελευθερία των ευρωπαϊκών εδαφών.

Εκατόν πέντε χρόνια μετά, αποτελεί ιερή υποχρέωση να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής υπερηφάνειας, κρατώντας ψηλά το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό, στο σημερινό προσκλητήριο αναφοράς, τιμής και μνήμης, για τον κάθε ένα συμπατριώτη μας που προσέφερε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας, δεν αρκεί να φωνάξουμε μονάχα “παρών”, αλλά: “Παρών, έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδας”.

Καθώς τα χρόνια περνούν και η ιστορία αφήνει το στίγμα της σε πρόσωπα και γεγονότα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους λόγους που οδήγησαν σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους και οι οποίοι θεωρητικά έχουν εκλείψει λόγω της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζω τη λέξη “θεωρητικά”, γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι ως κοινωνία των Εθνών να πούμε “ναι στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, όχι στον πόλεμο”.

Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει αμοιβαία επιθυμία να περπατούμε όλοι, βήμα-βήμα, στον δρόμο της συνεννόησης.

Για την Ελλάδα, ο διάλογος και η διπλωματία αποτελούν πυξίδα που μας οδηγούν σε έναν ασφαλή προορισμό, στη σταθερότητα.

Μπορεί να διαφωνούμε με γειτονικούς λαούς, ωστόσο πρέπει να συνομιλούμε για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Συνοψίζοντας, η πατρίδα μας οικοδομεί μια πολύτροπη εξωτερική πολιτική, γιατί πιστεύουμε ότι η διατήρηση κλίματος ηρεμίας συνιστά από μόνη της μια σπουδαία κατάκτηση, η οποία είναι επωφελής για τους λαούς.

Δόξα και τιμή στους ήρωες.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Political” και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, στα Επιχειρηματικά Βραβεία 2023 που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής