Άρθρο του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη στο περιοδικό “Speaknews”

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “SPEAKNEWS

(09-09-2023)

«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

Ο δείκτης αποδοτικότητας μιας Κυβέρνησης καθορίζεται από το τρίπτυχο: Συνέπεια, συνέχεια, αποτελεσματικότητα, τρεις αρχές που στο υπουργικό συμβούλιο υπηρετούμε απαρέγκλιτα. Στη Βόρεια Ελλάδα το παραπάνω δόγμα είναι εμφανές, καθώς συντελείται μια δομική αλλαγή στο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο με τα 1.800 έργα μεγάλης και μικρότερης έντασης που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στις τρεις περιφερειακές ενότητες και τα 30+ έργα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη.

Χάρη στις πολυεπίπεδες παρεμβάσεις κλείνουμε την ατζέντα των προηγούμενων δεκαετιών και ανοίγουμε εκείνη του 2030. Η Μακεδονία, η Θράκη και η πόλη της Θεσσαλονίκης αλλάζουν επίπεδο. Εκπέμπουν μηνύματα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και σταθερότητας, γεγονός που συμπαρασύρει και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.

Ανακάμπτουν, επανατοποθετούνται στο μέλλον και επανασυστήνονται στο ευρωπαϊκό και βαλκανικό γίγνεσθαι με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο σύγχρονο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που οικοδομείται.

Το θετικό αναπτυξιακό μομέντουμ, που μεταφράζεται σε μέρισμα προόδου για τους συμπατριώτες μας, αναδεικνύει τη νέα εξωστρεφή ταυτότητα που αποκτά η Βόρεια Ελλάδα. Στόχος μας είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας και η δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων επενδυτικών ευκαιριών μέσω της προβολής και ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του τόπου μας, αλλά και του πλούσιου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτουμε. Πλέον, η Μακεδονία και η Θράκη ζουν το σήμερα και οραματίζονται το αύριο με πνεύμα δημιουργίας. Κινούνται σε υψηλές ταχύτητες, αποκτούν ισόρροπη ανάπτυξη και αυτό τους επιτρέπει να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, βάσει των δυνατοτήτων που έχουν, των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά τους και των κατακτήσεων τους.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού αλλά συνεχούς επαγρύπνησης, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις ουσίας στις υποδομές της πόλης και στην οικονομία της. Ασφαλώς, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, αλλά σε ό,τι μας αφορά δεν μεταβάλλουμε τις προτεραιότητές μας. Ύψιστος στόχος είναι η υλοποίηση του πολυδύναμου σχεδίου που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στην κορυφή του κυβερνητικού σχεδιασμού και να κατέχει περίοπτη θέση στις σκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε στο παρελθόν η πόλη βίωσε ανάλογη πολυδιάστατη παρέμβαση.

Ενδεικτικά, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί μαζί με την επανατοποθέτηση των αρχαίων στους σταθμούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν. Ο οδικός άξονας Fly Over έχει ήδη δρομολογηθεί και η κατασκευή του  αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα αποσυμφορήσει, σε συνδυασμό με το Μετρό, την κυκλοφορία στην πόλη. Επίσης, μέχρι τέλος του έτους και το αργότερο έως τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024, θα ξεκινήσει η κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί, με την ελληνική πολιτεία να έχει ολοκληρώσει όλα όσα έπρεπε να είχε κάνει σχετικά με ζητήματα που αφορούν χρήσεις γης και τον περιβάλλοντα χώρο. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό που μαζί με τις υπόλοιπες σημαντικές αναβαθμίσεις που γίνονται στα νοσοκομεία της πόλης  και σε συνδυασμό με το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο στρατόπεδο “Καρατάσιου”, αλλάζουν άρδην την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην πόλη.

Εξαιρετική σημασία αποδίδουμε και στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, Thess Intec, το οποίο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε “πνεύμονα” καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και για το οποίο αναμένουμε πια μόνο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Οι πόροι έχουν βρεθεί και εκτιμάται ότι οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2024.

Σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο προστίθενται και μια σειρά άλλων σημαντικών παρεμβάσεων, όπως αυτές που ήδη δρομολογούνται στο στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, καθώς και η ωρίμανση μετά από πολλά χρόνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται τον επόμενο χρόνο. Σημαντικό για την ποιότητα ζωής της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι, ακόμη, το κολυμβητήριο στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και βέβαια το στρατόπεδο “Γκόνου” που θα μετατραπεί από ανενεργό στρατόπεδο σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο, ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο της πύλης εισόδου και εξόδου όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια. Σε αυτό θα συμβάλλει η οδική σύνδεση του Προβλήτα 6 με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι αποτέλεσμα συνεκτικής πολιτικής δουλειάς. Κάθε καλόπιστος αναγνωρίζει ότι η Μακεδονία και η Θράκη αλλάζουν επίπεδο και κατακτούν νέες κορυφές. Ο στόχος, όμως, είναι η ανάπτυξη να είναι ισορροπημένη και να έχει μέτοχό της κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Γι’ αυτό περιοχές της πατρίδας μας που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει πίσω στις εξελίξεις, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, σήμερα αποκτούν μια πλούσια ατζέντα. Βλέποντας το απτό αυτό ενδιαφέρον, είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, που είναι ταυτόχρονα οραματικό και ρεαλιστικό.

Σήμερα η Βόρεια Ελλάδα ζει ένα δημιουργικό παρόν, συνεχίζει όμως να διεκδικεί και να σχεδιάζει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον, πλέον όχι στη βάση αδυναμιών και ελλείψεων, αλλά στη βάση των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων μας. Η δημιουργία αυτού του ευοίωνου περιβάλλοντος, για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, για το τεράστιο εγχείρημα της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, αποτυπώνεται στην 87η ΔΕΘ. Τα περίπτερά του εκθεσιακού φορέα αντανακλούν τον έντονο δυναμισμό που εκπέμπουν η Μακεδονία και η Θράκη, αναδεικνύουν τη νέα εξωστρεφή επιχειρηματική ταυτότητα και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, λειτουργώντας ως πυλώνας εξωστρέφειας, υλοποίησης διακρατικών  συνεργασιών και προβολής των πλεονεκτημάτων του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Προχωρούμε πιο δραστήρια, πιο καινοτόμα, πιο παρεμβατικά, πιο εποπτικά, ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να γίνουν πρωταγωνίστριες των Βαλκανίων.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην ειδική έκδοση του Thestival.gr για την 87η ΔΕΘ και τον δημοσιογράφο Τάκη Τσουκαλέλη
Επόμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην ειδική έκδοση του TheOpinion για την 87η ΔΕΘ