ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ THEOPINION ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ
(09-09-2023)
«Η ΔΕΘ ΩΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ»
Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές πέτυχε πολιτική σταθερότητα, αναγκαίο όρο για την συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας. Την προηγούμενη τετραετία διαμορφώθηκε ένα φιλοεπενδυτικό πλαίσιο, που δημιούργησε ευοίωνες προοπτικές για τη χώρα μας.
Ως απόδειξη, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προέβησαν σε αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ ξεκίνησε ήδη η κατάταξή της σε επενδυτική βαθμίδα από κάποιους από αυτούς.
Μεγέθυνση του ΑΕΠ, αύξηση των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, είναι κάποιοι μόνο από τους δείκτες που αποδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, την τρέχουσα περίοδο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη υποσχέθηκε πρόοδο για όλους τους πολίτες, κι αυτό σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλα τα τμήματα της χώρας.
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είχαν μείνει πίσω σε έργα υποδομών τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που είχε οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην περιοχή. Ήταν, συνεπώς, επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης ενός εκτεταμένου πλέγματος παρεμβάσεων, που αποτυπώθηκε σε τέσσερα αναπτυξιακά σχέδια, ένα για καθεμιά από τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης και ένα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που όλα μαζί συναθροίζουν ένα πακέτο 1.800 έργων και δράσεων, μικρότερου, μεγαλύτερου ή και εμβληματικού χαρακτήρα.
Ανάμεσά τους έργα οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και ενεργειακά, που δεν γυρίζουν απλά σελίδα, αλλά σηματοδοτούν την οριστική αλλαγή επιπέδου για την πάλαι ποτέ «φτωχομάνα» και την οικονομικά ασθμαίνουσα Βόρεια Ελλάδα.
Μέσα στη συντεταγμένη αυτή προσπάθεια, η ΔΕΘ ξαναβρίσκει τον ιστορικό της ρόλο, ενός πυλώνα εξωστρέφειας, συνεργασιών, προβολής τεχνολογικών και ερευνητικών επιτευγμάτων και ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του τόπου και των ανθρώπων του.
Στη φετινή 87η διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. θα είναι εμφανής ο έντονος δυναμισμός που αναπτύσσουν η Μακεδονία και η Θράκη, η νέα εξωστρεφής επιχειρηματική ταυτότητα που αποκτούν, η τόνωση της τοπικής οικονομίας και η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.
Η χρονική συγκυρία συμπίπτει με την αταλάντευτη επιδίωξή μας η Βόρεια Ελλάδα να καταστεί κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ανάπτυξης των Βαλκανίων. Στην ίδια κατεύθυνση η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενός εμβληματικού έργου για την πόλη που ανεβάζει ψηλότερα τον εκθεσιακό πήχη και συμβάλλει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής σε επιχειρηματικό κόμβο.
Το νέο, υπερσύγχρονο, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, θα διαδραματίσει το ρόλο ενός αναπτυξιακού μοχλού για τη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας τόσο τον τοπικό όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού μας φορέα. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης, προϊόν της οποίας θα είναι το πλέον σύγχρονο βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο. Η εξέλιξη αυτή επαναπροσδιορίζει τον ισχυρό ρόλο της ΔΕΘ για τη Μακεδονία και τη Θράκη, διατηρώντας το συμβολικό ειδικό βάρος που τη χαρακτηρίζει και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενδυνάμωση του θεσμού μέσω της διεξαγωγής οικονομικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας.
Με την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της Έκθεσης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο περίπτερο 1, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο του νέου εκθεσιακού χώρου. Μαζί με τα 30+ μεγάλα έργα που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν (αεροδρόμιο Μακεδονία) και προχωρούν (Μετρό, λιμάνι) και σε συνδυασμό με την ανάπτυξης μιας δυναμικής επιχειρηματικής κοινότητας νέων τεχνολογιών στην πόλη, η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα, δεν γυρίζουν απλά σελίδα αλλά αλλάζουν οριστικά επίπεδο.