Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης)κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς για το πραξικόπημα στην Κύπρο

20230709_210616-1

unnamed1 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης)κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς για το πραξικόπημα στην Κύπρο

(09-07-2023)

Αξιότιμε Υπουργέ Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αξιότιμε Δήμαρχε Καλαμαριάς,

Αξιότιμα μέλη της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδος,

Αξιότιμα μέλη της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος,

Αξιότιμα μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

49 χρόνια κατοχής είναι πολλά…

Ξυπνά και φέτος ο θρήνος για τα χιλιάδες θύματα του μαύρου καλοκαιριού του 1974 που σημάδεψε τον απανταχού Ελληνισμό, εκτρέποντας την ιστορική εξέλιξη της Κύπρου.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες και να θυμηθούμε τη βάναυση τουρκική εισβολή, την αιματοχυσία, τους αγνοούμενους, τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Το άδικο μετατρέπεται σε αποφασιστικότητα που μας οδηγεί να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ελληνοκύπριους και ελλαδίτες αδελφούς μας που υπερασπίστηκαν μέχρις εσχάτων τα εδάφη της Κύπρου.

Υποκλινόμαστε, λοιπόν, στη θυσία εκείνων που έμειναν πιστοί μέχρι τέλους στην ύψιστη επιταγή της ελευθερίας.

Ανακαλούμε στη μνήμη την ανδρεία όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και όρθωσαν τα κορμιά τους απέναντι στις δυνάμεις του Αττίλα.

Όσο όμως η διεθνής κοινότητα, δεν καταφέρνει να επιβάλλει τη νομιμότητα, την αποβολή στρατευμάτων κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, τούτο το μνημόσυνο θα γίνεται συνάμα αφορμή διεκδίκησης και αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης.  Κι ας το γνωρίζουν καλά όλοι, όσο το άδικο θα συνεχίζεται τόσο η αποφασιστικότητα μας θα μεγαλώνει.  Γι’ αυτό Κύπριοι και Ελλαδίτες, από κοινού, στέλνουμε για μια ακόμα φορά το μήνυμα της αντίστασης και της άρνησης αποδοχής τετελεσμένων.

Ο κυπριακός Ελληνισμός δεν γονατίζει!

Συνεχίζει με σωφροσύνη και υπευθυνότητα να δίνει τον αγώνα για την πατρίδα. Και σε αυτόν τον αγώνα νιώθει δίπλα του τον Οικουμενικό Ελληνισμό που με ομοψυχία και σθένος θα συνεχίζει να δηλώνει «Δεν ξεχνώ».

Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν θα μείνει διχοτομημένη.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να ανέχεται την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στα εδάφη κράτους μέλους της. Όσο θα το κάνει, τόσο θα ανοίγει την όρεξη κάθε λογής αναθεωρητών.

Όπως τόνισε, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, από το βήμα της Βουλής, στην ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης, η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή είναι η κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής!

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία λύση δυο κρατών ούτε τετελεσμένα.

Ως εκ τούτου εργαζόμαστε και συντασσόμαστε για την εξεύρευση λύσης η οποία θα είναι βιώσιμη και λειτουργική και θα εξασφαλίζει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει!

 Στην εύθραυστη εποχή και περιοχή που ζούμε η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης.

Κρατούμε, λοιπόν, ψηλά τη σημαία της υπερηφάνειας και της ενότητας, αλλά και αναμμένο το καντήλι της μνήμης.

Το πράττουμε εμβαθύνοντας περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και συντονίζοντας τις ενέργειες μας στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής.

Φίλες και φίλοι,

ο Ελληνισμός συνεχίζει να πορεύεται ενιαίος και αδιαίρετος βασιζόμενος στις άφθαρτες διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Θέλω να γνωρίζετε ότι οι Ελλαδίτες είμαστε υπερήφανοι για την Κύπρο και για την κυπριακή κοινότητα στην Ελλάδα και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Το  ίδιο ξέρω ότι αισθάνεστε και εσείς και εμάς.

 Με αυτές τις σκέψεις κλείνω τον χαιρετισμό μου με την ευχή σύντομα να έρθει η πολυπόθητη δικαίωση.

Σας ευχαριστώ.

unnamed

IMG-2426

Προηγούμενο άρθροTελική ανοιχτή εκδήλωση του έργου BENEFIT | Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Ελλάδα και Κύπρος είναι και θα είναι πάντα μαζί»