Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα Makthes.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

St_Kalafatis1

Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα Makthes.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

Στ. Καλαφάτης: «Υποδομές, Ανάπτυξη και Επενδύσεις το νευραλγικό στοίχημα για τη Μακεδονία και τη Θράκη»

«Ο λαϊκισμός είναι το δηλητήριο σε μια δημοκρατία»

«Η Θεσσαλονίκη σήμερα βρίσκεται στην καλύτερη φάση  για να μπορέσει να φύγει μπροστά. Κι αυτό γιατί υπάρχει συνδυασμός μιας  πολιτικής για νέες υποδομές με το οικονομικό «μπουστάρισμα» στη χώρα μας και το οποίο αποτυπώνεται  στους δείκτες της οικονομίας και της ανάπτυξης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Makthes.gr και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου. Και εξήγησε: «Είναι η ευκαιρία της πόλης. Αρκεί να κοιτάξουμε μπροστά και πάνω.  Εκεί που υπάρχει μια αγορά 350 εκατομμυρίων εν δυνάμει καταναλωτών για τις επιχειρήσεις, για τους οργανισμούς μας. Μπορεί να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο ως μια πόλη – πόλος. Ας συνυπολογίσουμε τις υποδομές που διαμορφώνονται. Τον τομέα των μεταφορών. Την ψηφιοποίηση. Θυμίζω ότι δημιουργείται ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό hub στην πόλη. Θυμίζω τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο. Θυμίζω τις ευκαιρίες που ανοίγονται με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά και τους τομείς της τουριστικής και της αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σε συνδυασμό και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει, πλέον, η χώρα μας, είμαστε σε φάση πολύ πιο ώριμη για να συνεργαστούμε και να πετύχουμε».

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Αναπόφευκτα ζούμε μια νέα πραγματικότητα που κανείς δεν  μπορούσε να προβλέψει ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες. Όλοι  οι σώφρονες έχουμε καταδικάσει αυτή τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είμαστε στη μέση αυτής της κρίσης και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της. Ζητούμε  -μακάρι να μπορούσε να κάνει κάποιος  εκτιμήσεις- το τέλος του πολέμου, για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες  ανθρώπινων ζωών».

Για την πανδημία

«Το γεγονός ότι χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές σε όλη την ανθρωπότητα και φυσικά και στην Ελλάδα είναι σκληρό. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ενισχύσαμε το ΕΣΥ, διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, αυξήσαμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σίγουρα βελτιώθηκε ο τομέας της περίθαλψης,  υπήρξε ψηφιοποίηση υπηρεσιών».

Για την οπαδική βία

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την  κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα με ένα πακέτο που αφορά το θεσμικό πλαίσιο, τη λειτουργία και τον έλεγχο ΠΑΕ και των λεσχών φιλάθλων. Είναι ζήτημα όλων μας. Η πολιτεία, η κυβέρνηση  κάνουν  ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μπούμε σε μια άλλη εποχή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε  όλοι, πολιτεία, αθλητικοί παράγοντες, τύπος και φίλαθλοι, ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτή τη μαύρη κουλτούρα. Γιατί δεν ταιριάζει σε κανέναν».

Για τους στόχους στο Υπουργείο

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για μια σειρά πολύ σημαντικών έργων υποδομής που έχουν μπει ήδη στις ράγες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  που προτάσσει τη δημιουργία και γρήγορη εξέλιξη των μεγάλων έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης. ‘Ηδη τα μεγάλα έργα είτε αφορούν στη λειτουργία της πόλης είτε στην ανάπτυξή της βρίσκονται  σε τροχιά υλοποίησης. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε όλη  τη Μακεδονία και τη Θράκη.  Διευκολύνουμε  επενδυτές  και  ανοίγουμε νέους  δρόμους για να συνεργαστούν με τις τρεις περιφέρειες της περιοχής. Υποδομές, ανάπτυξη και επενδύσεις εντάσσονται στον παραδοσιακό εθνικό ρόλο που διαδραματίζει  ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης».

Για την πολιτική

«Η πολιτική απαιτεί αφιέρωση. Είναι επιλογή προσφοράς προς τον άνθρωπο. Ο λαϊκισμός  όμως είναι  δηλητήριο σε μια δημοκρατία και δυστυχώς με την άλφα ή τη βήτα μορφή υπάρχει. Βλέπουμε ακραίες  συμπεριφορές, fake και υποκριτικές συμπεριφορές. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον πολίτη. Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι στοιχεία που χτίζουν μια σοβαρή και υγιή σχέση μεταξύ του πολίτη και του πολιτικού. Είμαι ταυτισμένος με την πόλη. Είμαι αθεράπευτα Θεσσαλονικιός».

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη με τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sandrine Mouchet
Επόμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».