Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “GRTiMES.gr”

StK_port

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “GRTiMES.gr

     Αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας

“Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Διέθεσε ήδη πάνω από 43 δις ευρώ για να στηρίξει εργαζόμενους, άνεργους και  επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Και αναπτύσσει τώρα νέες παρεμβάσεις -που ήδη ξεπερνούν τα δύο δις ευρώ- για να μειώσει το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα “GRTiMES.gr”.

 Συγκεκριμένα αναφέρει:

 Βρισκόμαστε -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη-  αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες, ταυτόχρονες εξωγενείς κρίσεις. Αφενός με την παράταση της πανδημίας, που κοστίζει ζωές, αλλ’ όχι μόνο. Και αφετέρου με την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές ενέργειας, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κι ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Διέθεσε ήδη πάνω από 43 δις ευρώ για να στηρίξει εργαζόμενους, άνεργους και  επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Και αναπτύσσει τώρα νέες παρεμβάσεις -που ήδη ξεπερνούν τα δύο δις ευρώ- για να μειώσει το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων.

 Στο μεταξύ, ωστόσο, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση, η πορεία της οικονομίας μας  μπήκε στις ράγες μιας νέας διαδρομής, που πάει τη χώρα πιο γρήγορα, πιο ψηλά. Η ανάπτυξη το 2021 εκτιμάται στο 8,5% και προβλέπεται να συνεχιστεί  το 2022 και το 2023 με ρυθμό 4,9% και 3,5% αντίστοιχα. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε ετήσια αύξηση 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη στην Ζώνη του Ευρώ. Η ανεργία  παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά. Οι νέες επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμό που έφερε τη χώρα μας από τελευταία θέση στην Ευρωζώνη το 2019, στην παγκόσμια πρωτοπορία. Οι εξαγωγές κατέγραψαν ιστορικό υψηλό. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά και συνεχίζει σταθερά. Ο Τουρισμός απελευθερώνεται από τα δεσμά της πανδημίας και ανακάμπτει δυναμικά.

 Την ίδια στιγμή, μία σειρά έργα αλλάζουν την εικόνα, την ελκυστικότητα και την προοπτική της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Απολιγνιτοποίηση και Ε65 για τη Δυτική Μακεδονία. Έργα υποδομών -οδικά, λιμενικά- σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover στην πόλη μας. Έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα του λιμανιού και διασύνδεσης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία. Προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος -παρά τα προσκόμματα- η κατασκευή του Μετρό και προετοιμάζεται η επέκτασή του. Ξεκίνησε η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Προχωρούν οι πρόδρομες ενέργειες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες -και είναι λυπηρή η αντίθεση κάποιων- για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην πόλη μας.

 Ό,τι έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται. Ό,τι είπαμε, αποδεικνύεται στην πράξη. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων. Που εγγυώνται συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή, σ’ ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε έτσι να αισιοδοξούμε για την πόλη μας και τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορούμε να αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας. Γιατί η Ελλάδα σήμερα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Μια περήφανη χώρα με αισιόδοξους Έλληνες.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη με εκπροσώπους Επιμελητηρίων
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Καυκάσου κ. Erika Olson