Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη με εκπροσώπους Επιμελητηρίων

16-2-2022-007

16-2-2022-002

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη με εκπροσώπους Επιμελητηρίων

Πρόσκληση στον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, να παραστεί και να μιλήσει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ που θα διοργανωθεί στις 28 Απριλίου 2022 στην Μπάνια Λούκα από Επιμελητήρια των Δυτικών Βαλκανίων, απηύθυναν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν, σήμερα, στο Διοικητήριο.

Ο κ. Καλαφάτης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων ανέφερε: «Στηρίζουμε τους επιμελητηριακούς θεσμούς που αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης και διαύλους συνεργασίας, στην περιοχή. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, συμμετέχει στις αναπτυξιακές και επενδυτικές προσπάθειες. Ανέλαβε, μάλιστα, επιπλέον έργο, με τη διαχείριση επενδυτικών σχεδίων από 1-3 εκ. ευρώ. Οργανώνει φόρα και εκδηλώσεις, όπως το Balkan Forum εξυπηρετώντας την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών συνεργασιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι για τη συνεργασία οικονομικών, εμπορικών, δημόσιων, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ιδίως, μάλιστα στους τομείς των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού».

 Ο κ. Κώστας Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητήριου, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας πως «ο κ. Καλαφάτης αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των Επιμελητηρίων και οι στενές σχέσεις μεταξύ αυτών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην Ανάπτυξη και ενισχύουμε τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφουμε αύριο Μνημόνιο Συνεργασίας Επιμελητηρίων των Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των χωρών μας και στόχο την ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Προσπάθεια η οποία, με τη βοήθειά σας ενισχύεται».

 Ο κ. Μπόσκο Βουτσούρεβιτς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα είπε: «Είναι σημαντική ημέρα καθώς σήμερα συναντώνται στο Βελιγράδι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vučić. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών βρίσκονται σε ανοδική πορεία, καθώς εφέτος σημείωσαν αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι», σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Πρόσθεσε πως «οι Σέρβοι τουρίστες προσθέτουν, ετησίως, στην Ελλάδα, ένα δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία, σε ποσοστό 80%  κατευθύνονται στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας», κάνοντας λόγο για την ανάγκη να καταστήσουν τουριστικό προορισμό τη Σερβία και οι Έλληνες.

 Ο κ. Πέρο Τσόριτς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη τόνισε ότι «υπάρχει κινητικότητα στον τουριστικό τομέα, αλλά και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών».

Ο κ. Ντράγκαν Κόστιτς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Πίροπ,  αναφέρθηκε στη χρησιμότητα λειτουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι κ.κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Οικονομικός Επόπτης του ίδιου Επιμελητηρίου,  Νάνσυ Ανοιξά, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, Κώστας Ποσειδώνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης, Μίλαν Στογιάνοφ, Διευθυντής του Επιμελητηρίου της Βοϊβοντίνα και Αλεξάντερ Σιμόνοβιτς, Διευθυντής του Επιμελητηρίου της Πίροπ.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., νομικού προσώπου εποπτευόμενου από το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο της ενδοϋπουργικής κινητικότητας (Α.Π.: 690/15-02-2022).
Επόμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “GRTiMES.gr”