Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Καυκάσου κ. Erika Olson

17-2-2022a-030

17-2-2022-016 17-2-2022-030 17-2-2022a-010 17-2-2022a-021

Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Καυκάσου κ. Erika Olson

Με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Καυκάσου κ. Erika Olson συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, παρουσία της Γενικής Προξένου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κ. Elizabeth Lee. Ενημέρωσε την κ. Olson αφενός για τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης και αφετέρου για τη μετεξέλιξή του σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων στην περιοχή.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καλαφάτης δήλωσε:

«Με την κ. Έρικα Όλσον είχαμε, σήμερα, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα που αφορούν την Ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις μεταφορές, αλλά και τη μέρα, μετά τον κορονοϊό, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η ελληνική οικονομία, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία ακολουθεί ανοδική πορεία. Απόδειξη οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα συνεχιστεί  τόσο το 2022 (με 4,9%) όσο και το 2023 (με 3,5%). Βασικές αιτίες της ανάκαμψης, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η σημαντική άνοδος των εξαγωγών, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η βιομηχανική παραγωγή και ο τουρισμός. Αλλά και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Η θετική, αυτή, εξέλιξη αποτυπώνει όχι μόνο την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και τη δυναμική που αυτές έχουν αποκτήσει χάρη στην προσαρμοστικότητά τους και τη γενναία κρατική στήριξη που τους έχει παρασχεθεί καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την κ. Όλσον αφενός για τον παραδοσιακό και εθνικό ρόλο του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και αφετέρου για τη μετεξέλιξή του σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων στην περιοχή.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει μια μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα. Εργάζεται παράλληλα  με στόχο να επανατοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο χάρτη της περιοχής. Αλλά και για την παρουσία εταιρειών – κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft και η Deloitte, που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ελληνική οικονομία έχει την όψη συμπιεσμένου ελατηρίου που εκτινάσσεται».

Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Καυκάσου κ. Erika Olson ανέφερε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Καλαφάτη για τη σημερινή συνάντηση και για τη φιλοξενία. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη δύναμη και το βάθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Και οι δύο θέλουμε να δούμε μια οικονομική ανάκαμψη για τη Βόρεια Ελλάδα μετά την πανδημία. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κοζάνη, βλέπουμε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται στενά με τους Έλληνες συνεργάτες τους για να φέρουν την αμερικανική τεχνολογία, τεχνογνωσία και ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι πραγματικά χαρά για μένα που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπα, αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ και νομίζω ότι είναι το είδος του αληθινού οικοσυστήματος που έχει αναπτυχθεί για τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες στη Θεσσαλονίκη, από την Pfizer έως τη Cisco, από τον κόμβο καινοτομίας της Deloitte μέχρι το American Farm School και το Anatolia College, σε προγράμματα όπως το New Agriculture/New Generation, αλλά και άλλες εταιρείες που δεν είναι τόσο γνωστές στο κοινό αλλά έχουν άμεσο αμερικανικό στοιχείο καινοτομίας, όπως η Veltio και η Data Viva, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και των δύο οικονομιών μας.

Ανυπομονούμε να δούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ειδικά στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, που είναι η κορυφαία προτεραιότητα και για τις δύο χώρες μας, συνεργαζόμενοι με την καλύτερη αμερικανική τεχνολογία και ελληνική καινοτομία.

Μιλήσαμε για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τις αμερικανικές επενδύσεις με τον κ. Υφυπουργό, αλλά και για το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι πολιτιστικές και οι διαπροσωπικές σχέσεις Αμερικής και Ελλάδας και τον θετικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στην τοπική οικονομία. Διερευνήσαμε επίσης μελλοντικές συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, στις νέες τεχνολογίες και, φυσικά, την εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο μου ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, αλλά ξέρω ότι δεν θα είναι το τελευταίο μου! Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας».

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “GRTiMES.gr”
Επόμενο άρθροΣτην Γιορτή των Γραμμάτων της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης