Την έναρξη των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας «Borderless Culture» στις Σέρρες κήρυξε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου

ypes press002
ypes press002

Την έναρξη των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας «Borderless Culture», μια διοργάνωση του ΥΜΑ-Θ, που υλοποιείται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Ολοκλήρωση ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας και Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» κήρυξε σήμερα το μεσημέρι, 16 Μαΐου 2019, στις Σέρρες η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία νωρίτερα  είχε επισκεφτεί το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης καθώς και το εργοστάσιο ΚΡΙ ΚΡΙ.

Κατά την ομιλία της στην επιστημονική ημερίδα «Borderless Culture», η κ. Χατζηγεωργίου τόνισε «την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αποκατάστασης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων και μνημείων διασυνοριακής σημασίας.

«Τα Βαλκάνια αποτέλεσαν και αποτελούν διαχρονικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Μια νευραλγική περιοχή της Ευρώπης που πολλές φορές συγκρούστηκε με τον ίδιο της τον εαυτό, σε μια διαδικασία ατελέσφορων ανταγωνισμών, εθνικιστικής ιδεοληψίας και συγκρουσιακών εμμονών. Η ίδια περιοχή ωστόσο αποτέλεσε και αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, γέφυρα διασύνδεσης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αλλά και χώρο έκφρασης κοινών αγώνων, κοινών προκλήσεων και κοινών φιλοδοξιών. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, έχοντας ως κοινό μας παρονομαστή μια μόνο λέξη, τον ίδιο τον άνθρωπο, είτε αυτός είναι Έλληνας, Βούλγαρος, Αλβανός ή Σέρβος. Και αυτή η αξία του ανθρωπισμού πηγάζει μέσα από τον πολιτισμό. Τον διαφορετικό πολιτισμό αλλά και τον κοινό πολιτισμό», τόνισε η Υφυπουργός., συμπληρώνοντας ότι «μια διακρατική συνεργασία, μια βαλκανική συνεργασία, καθίσταται βιώσιμη όταν εδράζεται σε στέρεες βάσεις. Κι αυτές οι βάσεις οικοδομούνται μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων, μέσα από τον πολιτισμό. Και μέσα από τον πολιτισμό μας δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να καταστήσουμε την περιοχή μας σε κόμβο βιώσιμης ανάπτυξης με πραγματικά οφέλη για τους κατοίκους των χωρών μας και ακόμη περισσότερο να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων. Σε μια περιοχή που αναδεικνύει το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν της αλλά που είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον».

Η κ. Χατζηγεωργίου κατά την ομιλία της ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος  επιχορήγησης πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων με το διακριτό τίτλο «Δημιουργώ» έως τις 24 Μαΐου 2019.

Νωρίτερα, η Υφυπουργός επισκέφθηκε τη λίμνη Κερκίνη, όπου είχε συνάντηση  με τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Φορέα, τη σημασία του αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ανάδειξη της περιοχής.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΚΡΙ ΚΡΙ όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας.

Προηγούμενο άρθροΗ τουριστική ανάπτυξη της Ροδόπης στο επίκεντρο της περιοδείας της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στην περιοχή
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Παράτασης Προθεσμίας Υποβολής Αιτήσεων για το έργο ¨ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ” (Α.Π.: 3017/17-05-2019).