Η Υφυπουργός Μ. Κόλλια-Τσαρουχά εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

23 4 2017 049
23 4 2017 049

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εκπροσώπησε την Κυριακή 23 Απριλίου την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Υφυπουργός παραβρέθηκε στην Κεντρική Εκδήλωση της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και κατάθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας στο Ηρώο του 3ου Σώματος Στρατού.

Η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στη διάρκεια της ομιλίας της στη σχετική εκδήλωση, είπε:

Βρίσκομαι ξανά μαζί σας, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και μεταφέρω προς τον Αρμενικό λαό το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και των Ελλήνων Πολιτών. Ο ελληνικός λαός, με θάρρος και υπευθυνότητα, στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται ακέραιος, δίπλα στους Αρμένιους, ως ακλόνητος μάρτυρας της ιστορικής αλήθειας της Οργανωμένης Γενοκτονίας που επιχειρήθηκε πριν 102 χρόνια από το Οθωμανικό Τουρκικό Κράτος. Είναι η διαρκής αίτηση όλων μας και η αναντίρρητη υποχρέωσή μας απέναντι στην Ανθρωπότητα  να αναδειχτεί η Αλήθεια και να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων ενός από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην Ιστορία. Πρόκειται για ένα έγκλημα που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμία πολιτική πρόθεση, πίσω από καμία προπαγάνδα, πίσω από καμία διάθεση να ξεχάσουμε το παρελθόν ή να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα των υπευθύνων εξυπηρετώντας προσωρινές συμμαχίες ή πολιτικά συμφέροντα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε κάποια μέρη του κόσμου.

Το αίμα των Γενοκτονιών και του αδελφού λαού των Αρμενίων, δεν σταματά ούτε θα σταματήσει ποτέ να καλεί τις ψυχές των Ελλήνων και να μας συνδέει αδιάρρηκτα στο διηνεκές. Γιατί η  Γενοκτονία των Αρμενίων αποτέλεσε πρότυπο και μοντέλο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και Μικρασιατών, και για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, που και στην περίπτωσή του, η Ελλάδα πλήρωσε υψηλό φόρο αίματος, καθώς πολλοί από τους Εβραίους που χάθηκαν στα κέντρα του Ολοκαυτώματος, ήταν και εκείνοι Έλληνες, γείτονες και συμπολίτες μας. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο,  που τα γεγονότα των ημερών μας επαληθεύουν με τον χειρότερο τρόπο όλα αυτά που ο Αρμενικός Λαός ζητούσε τόσα χρόνια, την ανάγκη να λάμψει και να αναδειχτεί η ιστορική αλήθεια, ώστε να στηθούν όλα τα απαραίτητα φράγματα για να μην επαναληφθεί η τραγωδία, το έγκλημα, ποτέ ξανά.

Από αυτό το βήμα, επαναλαμβάνω τα αιτήματα μου: Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει στην αδιαπραγμάτευτη αναγνώριση της Γενοκτονίας και στις αποζημιώσεις προς τους Αρμένιους. Την καλώ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού λαού και του μικρασιατικού Ελληνισμού εν γένει. Την καλώ να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και σε βάρος των γειτονικών της κρατών και να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Την καλώ να διακόψει όλες τις διώξεις που γίνονται, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποφύγει οριστικά, κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του προσφυγικού προβλήματος. Ο λόγος μου είναι προτρεπτικός προς αυτή τη χώρα, που οφείλει να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα, την ειρηνική της συνύπαρξη με τους γειτονικούς της λαούς.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) παραμένουμε στο πλευρό του Αρμενικού λαού για τη διατήρηση της μνήμης και για την τελική δικαίωση των θυμάτων και σύμμαχοι όλων όσοι συμμαχούν, οπουδήποτε στον κόσμο, στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ειρηνικής συνύπαρξης. Η προσευχή και το αίτημα για δικαιοσύνη και ειρήνη, βρίσκεται στα χείλη και στις ψυχές όλων μας.

Προηγούμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ Μ. Κόλλια-Τσαρουχά στην εκδήλωση για τη Συνένωση του Κρ.Μ. Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μ. Σύγχρονης Τέχνης
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής