Η ΥΜΑΘ Μ. Κόλλια-Τσαρουχά στην εκδήλωση για τη Συνένωση του Κρ.Μ. Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μ. Σύγχρονης Τέχνης

19 4 2017 071
19 4 2017 071

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου.

Η Υφυπουργός στον χαιρετισμό της είπε:

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στη μεγάλη σημασία που έχει, ιδιαίτερα σήμερα, η επαφή μας με την Τέχνη και τα μηνύματά της. Διανύουμε εξάλλου μια εποχή που κάνει ξανά την εμφάνισή του ο σκοταδισμός και τα στυγνά συμφέροντα πολιορκούν τα οράματα και τις κοινές προσπάθειες της Ανθρωπότητας. Η Τέχνη είναι ένα από τα λιγοστά, αλλά και από τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα, απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, γιατί καταφέρνει να εκφράσει με άμεσο και βιωματικό τρόπο τις αγωνίες και τις ελπίδες μας και προσφέρει μια βαθύτερη κατανόησή τους, με τρόπους που η απλή λογική και η στενή καθημερινή αντίληψη δεν επιτρέπουν. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν το συλλογικό θυμικό μας, σηματοδοτούν και μορφοποιούν το Εγώ αλλά και το Ασυνείδητό μας και μέσα από το έργο τους αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην υπέρβαση της περιορισμένης ύπαρξης και στην πραγμάτωση ενός Συλλογικού, Ειρηνικού, Ανώτερου Ανθρώπου. Θα μπορούσα να επεκταθώ με πολιτικούς όρους και να εξηγήσω τα παραπάνω, αλλά είναι ίσως αρκετό να πω ότι όπως η Επιστήμη είναι η έκφραση του συλλογικού μας νου, η Τέχνη παραμένει η έκφραση της ζωής μας.

Το ΥΜΑΘ, ως θεσμός επιφορτισμένος ανάμεσα σε άλλα με την αποστολή της διαφύλαξης και την ανάδειξης της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι σύμμαχος, φύσει και θέση, στον αγώνα που διεξάγει το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι πολλοί οι σημαντικοί καλλιτέχνες που προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη και ένας ισχυρότερος, πιο δυναμικός και πιο ευέλικτος μουσειακός οργανισμός, όπως αυτός για τον οποίο τις βάσεις θέτει σήμερα η αξιότιμη Υπουργός και Καλλιτέχνιδα κυρία Κονιόρδου, θα ενισχύσει τη διαφύλαξη της ήδη μεγάλης παρακαταθήκης μας και θα βοηθήσει τους νέους καλλιτέχνες με πιο οργανωμένες και εύρωστες υποδομές, ώστε να στηριχθεί και να προωθηθεί το έργο τους και να τους φέρει σε επαφή με την κοινωνία. Για αυτό και, ως επικεφαλής του ΥΜΑΘ, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη σύμβαση της συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα.

Εύχομαι η συνεργασία αυτή να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή δημιουργίας και πολιτισμού για τον τόπο μας, και σας ευχαριστώ για την προσπάθειά σας να γίνει αυτό μια πραγματικότητα.

Προηγούμενο άρθροΚαλό Πάσχα από την ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός Μ. Κόλλια-Τσαρουχά εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων