Ομιλία της ΥΜΑΘ κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για τον Προϋπολογισμό του 2017 & VIDEO

1484393167
1484393167

Η ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017, που διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Κοινοβούλιο:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ακόμη έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πιστεύω όμως ότι αυτός ο προϋπολογισμός, του 2017, είναι ο πρώτος αληθινά ελπιδοφόρος, από την έναρξη της μνημονιακής περιόδου, το 2010. Το αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης, ασφαλώς και είναι μια ξενάγηση στο βασίλειο των Αριθμών και της Στατιστικής. Επιτρέψτε μου όμως να θέσω και να περιγράψω το τι στην πραγματικότητα σημαίνει προϋπολογισμός του Κράτους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν καλούμαστε να υπηρετήσουμε τους αριθμούς. Δεν καλούμαστε να παραμερίσουμε οτιδήποτε άλλο, για να πετύχουμε την ευημερία των αριθμών. Αυτό ισχύει, ακόμη περισσότερο, όταν μιλούμε για τον προϋπολογισμό μιας χώρας που επί επτά συνεχή χρόνια παραδόθηκε στη δίνη των μνημονίων, της λιτότητας και της ανέχειας.

Η σημερινή Κυβέρνηση, με το 2ο προϋπολογισμό που καταθέτει, επαναπροσανατολίζει τη στόχευση και αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις και τον αληθινό στόχο που επιδιώκει να πετύχει. Και αυτός δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση της Πατρίδας μας, την ευημερία του λαού μας και την εθνική κυριαρχία.

Οι αριθμοί για εμάς κ.κ. συνάδελφοι, είναι τα εργαλεία, όχι ο στόχος. Είναι οι όροι που διευκολύνουν την αμετακίνητη, όχι απλά στόχευση, αλλά βαθιά πίστη και προσήλωση, στο να υπηρετήσουμε την κοινωνία. Να στηρίξουμε τους αδύναμους, να δημιουργήσουμε την προοπτική μιας δίκαιης κοινωνίας, όπου όλοι συμμετέχουν στην προσπάθεια και στα οφέλη, όμως χωρίς αποκλεισμούς. Είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας. Είναι ο αναντικατάστατος για εμάς παράγοντας, είναι αυτός που οι αριθμοί, οι οικονομικές θεωρίες, οι ιδεολογίες θα πρέπει να υπηρετούν.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν του 2017, υλοποιεί καταρχήν στο δημοσιονομικό πεδίο αυτά που μαζί, και μη ξεχνάτε ό,τι δεν σας βολεύει, με συντριπτική πλειοψηφία, ψηφίσαμε το Καλοκαίρι του 2015. Προσθέτοντας και έναν εξίσου ισχυρό παράλληλο άξονα, πολιτικών αποφάσεων και δράσεων, που στηρίζουν την κοινωνία. Αγκαλιάζουν κατά προτεραιότητα τους οικονομικά ασθενέστερους, ανοίγοντας ταυτόχρονα την προοπτική αξιοποίησης των πολύτιμων και ανεκμετάλλευτων ικανοτήτων και πλεονεκτημάτων των συμπατριωτών μας.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω χωρίς διάθεση φθηνής πολιτικής αντιπαράθεσης, ότι ακριβώς αυτοί οι προσανατολισμοί μας, είναι και η μεγάλη διαφορά μας με ό,τι εσείς στην αντιπολίτευση επιλέξατε να υλοποιήσετε από το 2010 και για έξι ολόκληρα χρόνια. Παραμερίσατε την κοινωνία, βάλατε στο περιθώριο τους ανθρώπους, σιωπηλά δεχτήκατε, και δημόσια κατόπιν υπερασπιστήκατε, τις πιο ακραίες και σκληρές επιλογές, που κάποιοι άλλοι, με τη δική σας απουσία, με τη δική σας αδυναμία διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, επέβαλαν στη χώρα μας.

Παραλάβαμε, κυρίες και κύριοι, στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, μια χώρα και μια κοινωνία που την έσυραν στην οικονομική χρεoκοπία και το κοινωνικό δράμα. Είναι απορίας άξιο, ειλικρινά διερωτώμαι, πώς προσπαθείτε σήμερα να μας πείσετε ό,τι δεν ήταν δική σας ευθύνη, και δεν υπήρξατε ποτέ μέχρι το 2015. Και υπήρξατε, και συγκυβερνήσατε, και συναποφασίσατε, και υπηρετήσατε όλα όσα σας ζήτησαν, με ένα μόνο αντάλλαγμα: Να παραμείνετε στην εξουσία της χώρας, ασχέτως αν την καταδικάζατε στην φτώχεια και την υποτέλεια. Αυτά παραλάβαμε.

Και αν θέλετε ένα παράδειγμα εξαιρετικά επίκαιρο, είναι το ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο είχατε συμφωνήσει από το 2013.

Στρέφομαι προς εσάς κύριε Μητσοτάκη, και σας ζητώ να μας εξηγήσετε, πότε υπηρετήσατε και ποιο «συμβόλαιο αλήθειας»; Όταν ως Υπουργός, υπογράφατε και υλοποιούσατε πλεονάσματα του 4,5%, ή τώρα στην αντιπολίτευση, που με μεγάλη ευκολία, ζητάτε πλεονάσματα στο 2,5% ανά έτος; Τα «συμβόλαια αλήθειας» κύριε Πρόεδρε, δεν είναι ανεμοδείκτες να στρέφονται ανάλογα με τον άνεμο των συμφερόντων μας.

Αλήθεια, μιας και μιλάμε για «αλήθειες», μπορείτε να μας περιγράψετε τις πρωτοβουλίες σας, τις ενέργειές σας, τη δυνατή σας παρουσία, μέχρι τώρα, στη στήριξη των αιτημάτων της χώρας μας; Για την ελάφρυνση του χρέους; Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;

Εγώ θα σας πω την αλήθεια: Δεν σας ζητώ να στηρίξετε την Κυβέρνηση. Σας ζητώ να στηρίξετε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και ό,τι σας ανέφερα, για ό,τι δεν κάνατε μέχρι τώρα, θερμά παρακαλώ, και αληθινά, να τα κάνετε από εδώ και τώρα τουλάχιστον.

Περί αλήθειας συνέχεια.

Στηρίζετε, ναι ή όχι, την παροχή πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης στους ανασφάλιστους και ανέργους;

Στηρίζετε ναι ή όχι, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τις συλλογικές συμβάσεις;

Στηρίζετε, ναι ή όχι, την αύξηση δαπανών για τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Παιδεία;

Στηρίζετε, ναι ή όχι, τη δίκαιη καταβολή φόρων, σταματώντας την προστασία που προσφέρατε στην ομάδα προνομιούχων φίλων σας, για να σας στηρίζουν πολιτικά;

Στηρίζετε, ναι ή όχι, την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και όχι το ξεπούλημά της, όπως προβλέπατε από το δικό σας ΤΑΙΠΕΔ;

Στηρίζετε, ναι ή όχι, την αύξηση των θέσεων εργασίας και όχι τις απολύσεις;

Αυτό, είναι ένα «συμβόλαιο αλήθειας», που εμείς δεν το προπαγανδίζουμε, αλλά το υλοποιούμε. Για την πραγματική υλοποίηση ενός «συμβολαίου αλήθειας», θα σας φέρω συγκεκριμένο παράδειγμα από το Υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι.

Το Μακεδονίας-Θράκης, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, έχει ήδη δεχθεί, σε λιγότερο από δύο μήνες, από την έναρξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος, επενδυτικά σχέδια ιδιωτών της τάξης των 180 εκατομμυρίων, και με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Αυτό οφείλεται στη νέα φιλοσοφία και στη νέα πολιτική στόχευση του Αναπτυξιακού Νόμου, όπως επίσης και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που δίνει προτεραιότητα στην Περιφέρεια, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Πετυχαίνουμε έτσι τη διασπορά των κεφαλαίων σε όλη την Ελλάδα, και όχι σε λίγους αρεστούς.

Θα σας καλούσα μάλιστα, κύριε Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, για να σας ενημερώσω και προσωπικά, για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε στη Βόρεια Ελλάδα, που αρχίζει να δίνει καρπούς. Θα σας καλούσα επίσης να έρθετε και να διαπιστώσετε «ιδίοις όμασσι» πόσο σημαντικό είναι αυτό που πετυχαίνουμε για τη Μακεδονία και τη Θράκη με την τακτική παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Μικραίνουμε τις αποστάσεις της Θράκης και της Μακεδονίας από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ενισχύουμε τη λειτουργία του Μακεδονίας-Θράκης ως μοναδική κυβερνητική παρουσία εκτός Αθηνών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής, που πιστεύω ότι μπορούν να ερμηνεύσουν και τις πολιτικές επιλογές, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κυρίως:

Τρομάζετε στην ιδέα πως αποδείξαμε ότι μπορούμε, Σύριζα και ΑΝΕΛ να συνυπάρξουμε κάνοντας πράξη την εθνική ομοψυχία για την πατρίδα και όχι για τις καρέκλες.

Τρομάζετε, γιατί αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός της λιτότητας, της σιωπής, και του «Ναι σε όλα».

Τρομάζετε όμως πιο πολύ, γιατί οι Έλληνες σας τοποθέτησαν για πολλά χρόνια στην Αντιπολίτευση.

Τέλειωσαν τα χρυσά κουτάλια της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος, τέλειωσε και η συγκάλυψη των ημετέρων.

Αυτή είναι η πολιτική μας πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον προϋπολογισμό αυτόν, δεν σας παρουσιάζουμε τον παράδεισο. Σας δείχνουμε όμως, και πρέπει να το δείτε, τον τρόπο αλλά και τον δρόμο που οδηγεί στην αποδέσμευση από τα μνημόνια, στην ευημερία του ελληνικού λαού και στην εθνική κυριαρχία.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=ehpkdr05OM8



Προηγούμενο άρθροΟμιλία της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στην εκδήλωση “ΟΧΙ στο AIDS, ΝΑΙ στον Αθλητισμό”
Επόμενο άρθροΧρόνια Πολλά από την ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά