Η ΥΜΑΘ σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων

1484394617
1484394617

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, χθες Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, παραβρέθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου απεύθυνε χαιρετισμό για την εκδήλωση Μνήμης και Τιμής με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την 1η Απριλίου 1955 από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

Η Υφυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος.

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σωκράτη Χάσικου, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Αξιότιμε Υπουργέ Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Πρόξενε, Aγαπητοί Έλληνες, Ελλαδίτες και Κύπριοι συμπολίτες μου, νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, στην εκδήλωση μνήμης για τον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού της Κύπρου, που ξεκίνησε με την ΕΟΚΑ 60 χρόνια πριν, την 1η του Απρίλη του 1955 και είχε σκοπό την απελευθέρωση από τον αγγλικό αποικιοκρατικό ζυγό και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Οι θυσίες των Κυπρίων Αγωνιστών, που κατάφεραν να απελευθερώσουν την Κύπρο από την αγγλική κατοχή, αποτελούν, ειδικά σήμερα, ένα λαμπρό παράδειγμα για όλο τον Ελληνισμό. Το παράδειγμά τους το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σήμερα, γιατί τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η απελευθέρωση του Ελληνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά παραμένει ένας διαρκής και αιώνιος αγώνας που περνάει από γενιά σε γενιά, ως μια ματωμένη κληρονομιά, στην οποία και εμείς καλούμαστε να συνεισφέρουμε.

 Ο Ελληνισμός, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα που θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο, όταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ απαίτησαν την Ελευθερία από τον αγγλικό ζυγό. Εξωγενή συμφέροντα, όπως και τότε, προσπαθούν σήμερα να ταπεινώσουν το λαό μας και να μας διατηρήσουν δεμένους σε δεσμά που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει, για ακόμη μια φορά, αποικιοκρατικά.

Η μόνη διαφορά είναι ότι παλιότερα η υποδούλωση γινόταν με τη δύναμη των όπλων, σήμερα γίνεται με οικονομικές μεθοδεύσεις και με τεχνάσματα. Όμως συνεχίζει να υφίσταται. Και η απελευθέρωση του Ελληνισμού συνεχίζει να αποτελεί το διαρκές όραμά μας. Όπως και όλες σχεδόν οι γενιές πριν από εμάς, καλούμαστε και εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, να πολεμήσουμε για την πατρίδα μας, να βγάλουμε τον Ελληνισμό από το τέλμα, να του δώσουμε φτερά που θα τον οδηγήσουν προς το αύριο. Ζούμε με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι και ενωμένοι, όχι μόνο στον πνεύμα, αλλά και ως κράτη και πατρίδες.

Δεν θα ξεχάσουμε τις θυσίες των Κύπριων αγωνιστών, όπως δεν θα προδώσουμε τις σημερινές θυσίες που κάνουν οι λαοί μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Απαιτούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον Ελληνισμό. Ας μη ξεχάσουμε ποτέ ότι το ίδιο αίμα κυλάει στις φλέβες μας, και ότι το ίδιο πνεύμα ταξιδεύει στις σκέψεις μας. Το έχουμε υποχρέωση στους μεγάλους ήρωές μας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι. Έτσι δεν θα το σκύψουμε και εμείς.

 Αποστέλλω σε όλους τους Έλληνες, Ελλαδίτες και Κύπριους, τη βαθύτατη αγάπη μου και τους χαιρετισμούς μου, και στέλνω σε όλους το μήνυμα ότι ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά επισκέφθηκε την MLS Πληροφορική Α.Ε.