Ομιλία της Θ. Τζάκρη στην Διάσκεψη των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και την Ένταξη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σαραγόσα της Ισπανίας

1484396987
1484396987

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Θεοδώρα Τζάκρη, παρίσταται στη Διάσκεψη των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και την Ένταξη, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σαραγόσα της Ισπανίας.

Κατά την παρέμβασή της η Υφυπουργός, αναφερόμενη στο πλαίσιο που θέτει η συνθήκη της Λισαβόνας και το πρόγραμμα της Στοκχόλμης για τα θέματα νόμιμης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, όπου όμως κάθε κράτος μέλος θα εφαρμόζει τις δικές του πολιτικές ένταξης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.

Στη συνέχεια παρουσίασε τον πρόσφατο νόμο που δίνει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας αποκεντρωμένων δομών που θα ευνοούν την ένταξη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Πρόγραμμα Καλλικράτης. Τέλος, ανέπτυξε τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους νόμιμους μετανάστες, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των λόγων έκπτωσης από τη νομιμότητα, η διευκόλυνση της μετάβασης των μεταναστών σε μακροχρόνια καθεστώτα διαμονής και η μέριμνα για την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης η Υφυπουργός συναντήθηκε με την Ισπανίδα Γενική Γραμματέα αρμόδια για τα θέματα μετανάστευσης Anna Terron. Κατά τη συζήτηση υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα μετανάστευσης. Η κα Terron αναφέρθηκε σε ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης που ξεκίνησε στην Ισπανία το 2005 καθώς και στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Η Ισπανίδα Γενική Γραμματέας περιέγραψε στην ελληνίδα Υφυπουργό τα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, τις δράσεις των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για τα θέματα μετανάστευσης και τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η ισπανική κυβέρνηση στα θέματα ενίσχυσης και εμπέδωσης της κοινωνικής συνοχής.

Η κα Τζάκρη περιέγραψε τη διάσταση του φαινομένου της μετανάστευσης στην Ελλάδα και τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ως ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η σημερινή κυβέρνηση στα θέματα κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και στην πρόσφατη  νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία δίνεται δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες κατόχους συγκεκριμένων αδειών διαμονής. Τέλος, έκανε λόγο για μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το δικαίωμα ασφάλειας των νομίμων μεταναστών, να περιφρουρήσει τα νόμιμα δικαιώματά τους και να δημιουργήσει όλες αυτές τις προϋποθέσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή προς όφελος του συνόλου της χώρας. Η Υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη που υφίσταται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου το θέμα της μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι δυο αρμόδιες για θέματα μετανάστευσης συμφώνησαν να διευρύνουν το μεταξύ των δυο χωρών διάλογο προκειμένου η γνώση και η εμπειρία να αποβεί προς όφελος και των δυο χωρών.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη φορέων στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης για το οργανωτικό πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2012 για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της Θ. Τζάκρη στην Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου “Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία”