Κατά τη συνάντησή της με την επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Βάσω Μπερδεμπέ και με τους Προϊσταμένους των Μονάδων, η κα Τζάκρη συζήτησε πρακτικά ζητήματα λειτουργίας της Υπηρεσίας και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας. Η κα Τζάκρη ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των διασυνοριακών Προγραμμάτων που η Υπηρεσία διαχειρίζεται (Ελλάδα-Βουλγαρία, Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Αλβανία και Ελλάδα-ΠΓΔΜ), καθώς και για τη συμμετοχή Ελλήνων εταίρων στα Προγράμματα -διασυνοριακά, διακρατικά και διαπεριφερειακά-, για τα οποία η Υπηρεσία λειτουργεί ως εθνικός συντονιστής (Αδριατική, Θαλάσσια Λεκάνη της Μεσογείου-MED ENPI, Μαύρη Θάλασσα, Μεσογειακός Χώρος-MED, Νοτιοανατολική Ευρώπη-Southeast Europe, INTERREG IV C και INTERACT).
Η κα Τζάκρη στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία της Υπηρεσίας Διαχείρισης στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως είπε, «η ύπαρξη στη Θεσσαλονίκη της έδρας των Προγραμμάτων αυτών, που συνδέουν την Ελλάδα με τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με τους βόρειους γείτονές μας, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, και την Αλβανία, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πηγή ισχυρής ενίσχυσης του ρόλου της πόλης, της Μακεδονίας, αλλά και της χώρας συνολικά στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε πόλο των Βαλκανίων».
Κι ακόμη, τόνισε πως «πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ενεργοποίησης και υλοποίησης των Προγραμμάτων, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων φορέων, καλύτερος προγραμματισμός και πιο εντατική δουλειά και μείωση της γραφειοκρατίας, για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, που χάθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Παράλληλα, υποσχέθηκε την «επιτελική μεσολάβηση του Υπουργείου προς τους δυνητικούς Τελικούς Δικαιούχους των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας προκειμένου να υπάρξουν στρατηγικές και στοχευμένες προτάσεις με απτά θετικά αποτελέσματα».
Η κα Τζάκρη, τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα συνδράμει «ακόμη και με τη διαμεσολάβηση προς συναρμόδια Υπουργεία, την προώθηση διακρατικών ζητημάτων και την επίλυση εκκρεμοτήτων, η αντιμετώπιση των οποίων θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις παραμεθόριες περιοχές», ενώ εξέφρασε και ενεργό ενδιαφέρον για «την παρακολούθηση των νέων δομών Προγραμμάτων σε επίπεδο μακρο-περιφερειών, που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η κα Μπερδεμπέ από την πλευρά της, αφού τόνισε της σημασία της λειτουργίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως «τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας αποτελούν ουσιαστικά μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια με γνώμονα το όφελος των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσουν ένα ουσιαστικό πεδίο στήριξης συνεργιών και στέρεων συνεργασιών, από κοινού αντιμετώπισης προβλημάτων και ζητημάτων, αλλά και συμμετρικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές. Σκοπός είναι η συμβολή στην ανάπτυξη των επιλέξιμων περιοχών, αλλά και η άνοδος της επιχειρηματικότητας και προώθηση καινοτόμων έργων υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς εδαφικής συνεργασίας».