Σύσκεψη φορέων στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης για το οργανωτικό πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2012 για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης

1484396988
1484396988
Σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 13 Απρ. στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για το οργανωτικό πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Πολιτείας, που θα πραγματοποιηθούν το 2012 για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης.

Στην εισήγησή της η υφυπουργός επισήμανε ότι η Πολιτεία τιμά την επέτειο των 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης και φροντίζει να υπάρξει διευρυμένο τελετουργικό του παραδοσιακού εορταστικού τριημέρου της Θεσσαλονίκης, στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και λίγες χαρακτηριστικές θεματικές και εξαιρετικά σημαντικές ομάδες εκδηλώσεων που θα διαδραματισθούν στην διάρκεια του 2012.

Το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, διυπουργικό κλιμάκιο που θα εποπτεύει την όλη διαδικασία, οργανωτική επιτροπή για το τελετουργικό τμήμα από τα αρμόδια υπουργεία, ολιγομελής εκτελεστική επιτροπή επιλογής και παρακολούθησης των εκδηλώσεων που θα προκριθούν από τοπικούς παράγοντες και γνωμοδοτικό συμβούλιο διαβούλευσης που αποτελείται από τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, είναι το πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας των εκδηλώσεων.

Το εορταστικό πρόγραμμα δεν θα ακολουθήσει την διαδικασία της κατάθεσης μεμονωμένων προτάσεων, αλλά προτάσεων για σύνθετα γεγονότα που καλύπτουν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Οι δημιουργικές ομάδες που αναμένεται να λάβουν μέρος, θα κληθούν σύντομα να καταθέσουν συγκεκριμένες δράσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που θα μελετηθούν από τα εποπτικά όργανα. Δεν υφίσταται ζήτημα χρηματοδότησης του συνόλου των εκδηλώσεων, αφού προβλέπεται η συμμετοχή χορηγικών σχημάτων και εσόδων από τις εκδηλώσεις που θα περιέλθουν στους δημιουργούς και στους οργανωτές τους.

Η πολιτεία θα συμβάλει οικονομικά βάσει κριτηρίων που θα εισηγηθεί η εκτελεστική επιτροπή στο εποπτεύον υπουργικό κλιμάκιο, προσέχοντας να μη υπάρξουν σπατάλες ή πολυτελή δρώμενα, που δεν συνάδουν με το γενικό πνεύμα περιστολής δαπανών.
Η χρηματοδότηση του ποσοστού στο οποίο θα συμμετάσχει η πολιτεία στις εκδηλώσεις, αναμένεται να προέλθει από πηγές του ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Εντούτοις, ο εορτασμός προβλέπεται λαμπρός. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει με σαφήνεια επίσης ότι δεν αναλαμβάνει παρά την συμβολή της Πολιτείας στην μεγάλη αυτή επέτειο. Τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όσο και άλλοι φορείς που επιθυμούν συμμετοχή στον εορτασμό, μπορούν να το πράξουν ελεύθερα, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση τιμητικής προσφοράς στον αιώνα ελευθερίας της Θεσσαλονίκης.
Ούτως ή άλλως, πρόκειται για ένα μείζον εθνικό γεγονός, που θα καταβληθεί μεγάλη και στοχευμένη προσπάθεια να αποκτήσει υψηλή επισκεψιμότητα, διαβαλκανική αποδοχή, αναπτυξιακό χαρακτήρα, μέσα σε φιλειρηνικό πνεύμα και δίκαιη αποτίμηση του έργου των γενεών που προηγήθηκαν, καθώς και στοχασμό μέσα από τις νέες γενιές για την Θεσσαλονίκη του μέλλοντός μας.

Στη σύσκεψη στην οποία παρατηρήθηκε καθολική συμμετοχή των φορέων της πόλης έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ. Aνθιμος, ο Δ/κτης Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Νακόπουλος ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ, ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος, η κ. Βλαζάκη αναπλ. Γεν. Δ/ντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, ο κ. Πολυχρονόπουλος σύμβουλος της Γεν. Γραμματέως του ΥΠΠΟ κ. Λίνας Μενδώνη, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μάνθος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κουσκουβέλης, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Κουτίτας, ο Δ/ντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Υπ/γος Ι.Κόντης, ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών κ. Μέρτζος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος κ. Θωμαϊδης, ο πρόεδρος της Hellexpo κ. Θωμόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Β. Ελλάδος κ. Μπαρμπουνάκης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Βλαχογιάννης, ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Σταύρου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φιλιππίδης, εκπρόσωπος της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και Πρόεδροι, Διευθυντές και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της πόλης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν το λόγο και ακολούθησε παραγωγική ανταλλαγή απόψεων

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Υφυπουργού κ. Θ. Τζάκρη στο Cedefop
Επόμενο άρθροΟμιλία της Θ. Τζάκρη στην Διάσκεψη των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και την Ένταξη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σαραγόσα της Ισπανίας