Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ 3Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ypes press002
ypes press002
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου 2005, μίλησε στην 3η Γενική Συνέλευση Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης καλωσόρισε τους συνέδρους «στην έδρα του Απόδημου Ελληνισμού» τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως οι αιρετοί εκπρόσωποι αφουγκράζονται πρώτοι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών και συνέχισε λέγοντας: «Εσείς πρώτοι παλεύετε για την ανάπτυξη της περιοχής σας η οποία, κατ´ επέκταση, συνεισφέρει στη συνολική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας σας. Είμαστε υπερήφανοι, που οι απόδημοι έλληνες κατέχουν τέτοιες θέσεις στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και διαπρέπουν».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης υπογράμμισε: «Πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι η λεωφόρος που οδηγεί στην κατάκτηση του αύριο. Ο πολιτισμός αποτελεί το πεδίο εκείνο, στο οποίο ο ελληνισμός μπορεί να προσφέρει και πάλι στον κόσμο που έρχεται. Η ελληνόφωνη εκπαίδευση, παντού, όπου ζουν έλληνες, είναι ο πρώτος από τους στόχους μας για τον απόδημο ελληνισμό. Καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε την ίδρυση εδρών νεοελληνικών σπουδών σε όσο το δυνατό περισσότερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, κυρίως εκεί που ζουν έλληνες. Για να γίνουν ελκυστικά τα ελληνικά γράμματα. Για να κρατήσουμε ζωντανή την γλώσσα μας και στη νέα γενιά των απόδημων. Για να κάνουμε πραγματικότητα και να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του οικουμενικού ελληνισμού».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιαρτσιώνης μίλησε για την Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μπορεί να μείνουν μόνο στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά να προχωρήσουν στην καρδιά των προβλημάτων. Η υπογραφή της πράξης διεύρυνσης, αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Οδήγησε στην ειρηνική επανένωση της Ηπείρου μας και στην ισχυρότερη έμπρακτη επιβεβαίωση της δύναμης των ευρωπαϊκών αξιών».

*******************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ


ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΗΝ 3Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2005

Αγαπητοί συμπατριώτες
Αξιότιμοι σύνεδροι,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη στην έδρα του Απόδημου Ελληνισμού, στην καρδιά της Μακεδονίας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να απευθύνομαι σε έλληνες απόδημους – αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ευρωπαϊκών χωρών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της αποτελούν για κάθε χώρα, για κάθε λαό, «το θεμέλιο λίθο» του κράτους και τον «καθρέπτη» της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ως αιρετοί εκπρόσωποι, αφουγκράζεστε πρώτοι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών και μεταφέρετε αυτούς τους προβληματισμούς στην κεντρική διοίκηση.

Εσείς πρώτοι παλεύετε για την ανάπτυξη της περιοχής σας η οποία, κατ´ επέκταση, συνεισφέρει στη συνολική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας σας. Είμαστε υπερήφανοι, που οι απόδημοι έλληνες κατέχουν τέτοιες θέσεις στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και διαπρέπουν.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα προβάλλει μία νέα πραγματικότητα μπροστά μας η οποία χαρακτηρίζεται, από την παγκοσμιοποίηση, τη γνώση και την τεχνολογία, την ταχύτητα των εξελίξεων, την αποδυνάμωση των συνόρων και τον μηδενισμό των αποστάσεων.

Τα πρώτα βήματα στο μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης, επηρεάζουν ήδη καταλυτικά την προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής, την οικονομία, τη δομή των επιμέρους κοινωνιών, την άσκηση εξουσίας, ακόμα και αυτήν την ίδια τη μετεξέλιξη των κρατών.

Μέσα στον συνεχώς μεταβαλλόμενο τούτο κόσμο, μέσα στις μεγάλες προκλήσεις που φέρνει ο κόσμος αυτός μαζί του, στέκει προβληματισμένος και ο οικουμενικός ελληνισμός. Στέκει προβληματισμένος ο ελληνισμός.

Στεκόμαστε όλοι μας, σε ένα κομβικό σημείο, που η πιθανότητα της αφομοίωσης, η πιθανότητα της διακοπής της ιστορικής διάρκειας του Ελληνισμού συναντιέται ταυτόχρονα με την προοπτική της δυναμικής του παρουσίας, της ενδυνάμωσής του στο παγκόσμιο στερέωμα.
 
Για τη διατήρηση και την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης, της πολιτιστικής ταυτότητας, της κληρονομιάς μας, για τη διατήρηση της γλώσσας μας είναι αναγκαία η προσήλωση, η αφοσίωση όλων μας στον στόχο μιας όσο το δυνατόν καλύτερης, ποιοτικότερης, πληρέστερης ελληνικής παιδείας και ελληνόφωνης εκπαίδευσης των παιδιών μας στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Έλλειψη σχολείων, δασκάλων και καθηγητών, έλλειψη βιβλίων, έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι λύσεις λοιπόν δεν μπορούν να περιμένουν. Για μας μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του κυβερνητικού μας προγράμματος είναι η παιδεία και ο πολιτισμός.

Πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι η λεωφόρος που οδηγεί στην κατάκτηση του αύριο. Ότι ο πολιτισμός αποτελεί το πεδίο εκείνο, στο οποίο ο ελληνισμός μπορεί να προσφέρει και πάλι στον κόσμο που έρχεται. Η ελληνόφωνη εκπαίδευση, παντού όπου ζουν έλληνες, είναι ο πρώτος από τους στόχους μας για τον απόδημο ελληνισμό.

Καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε την ίδρυση εδρών νεοελληνικών σπουδών σε όσο το δυνατό περισσότερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, κυρίως εκεί που ζουν έλληνες. Για να γίνουν ελκυστικά τα ελληνικά γράμματα. Για να κρατήσουμε ζωντανή την γλώσσα μας και στη νέα γενιά των απόδημων. Για να κάνουμε πραγματικότητα και να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα του οικουμενικού ελληνισμού.

Οι νέοι μας στις χώρες που ζουν αποτελούν ζωντανή δύναμη δημιουργίας και προσφοράς. Συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής, της πνευματικής και οικονομικής ζωής των χωρών που τους φιλοξενούν. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια, ώστε να μην αποξενώνονται από τον ελληνισμό. Είναι υποχρέωσή της να ακούει εσάς.

Κυρίες και Κύριοι,

Πιστεύουμε, πως το νέο ελληνικό όραμα (το όραμά μας για μια ισχυρή κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης) συνδέεται άμεσα με την Ευρώπη του κοινού μέλλοντος. Και για όλους αυτούς του λόγους θέλουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο κοινωνική, πιο πολιτική.

Αυτή την ώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Ο πήχης των προσδοκιών για την Ευρώπη του αύριο ανεβαίνει ψηλά και οι δυσκολίες πληθαίνουν.

Αποτελεί, όμως, βαθιά πεποίθησή μας πως οι δύσκολες ώρες, μπορεί να είναι οι ώρες για την ανάταση και δημιουργία. Έχει δοκιμαστεί η θέλησή των ευρωπαϊκών λαών να προχωρήσουμε μπροστά. Και έχουμε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.

Χρειάζεται, όμως, να προετοιμαστούμε για ουσιαστικές αλλαγές. Να αποδεχθούμε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη δεν μπορεί να μείνουν μόνο στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά να προχωρήσουν στην καρδιά των προβλημάτων.

Η υπογραφή της πράξης διεύρυνσης, αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Οδήγησε στην ειρηνική επανένωση της Ηπείρου μας και στην ισχυρότερη έμπρακτη επιβεβαίωση της δύναμης των ευρωπαϊκών αξιών.

Έφερε, όμως, στο προσκήνιο και ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη συνεννόηση, τη σύνθεση απόψεων, τη συνένωση προσπαθειών, αλλά και την πολιτική συνοχή της Ένωσης.

Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα η Ελλάδα, και ο Ελληνισμός μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η φωνή των απόδημων ελλήνων έχει δύναμη και ειδικά αυτών που μετέχουν σε καίριες θέσεις όπως οι δικές σας.

Μέσα στην ενιαία Ευρώπη, στην Ευρώπη των πολιτισμών, των παραδόσεων, της σύμπραξης και συμπόρευσης των λαών, ο ελληνισμός έχει τη δική του δυνατή φωνή και ιδιαίτερη παρουσία και συνεισφορά.

Σας ευχαριστούμε για αυτό. Ακούμε με ενδιαφέρον τους προβληματισμούς σας. Σας λέμε ότι εμείς έχουμε την πολιτική βούληση και πάνω απ’ όλα, το όραμα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό στον 21Ο αιώνα. Να γίνουμε ξανά οι έλληνες πρωτοπόροι στην παιδεία και τον πολιτισμό. Πρωτοπόροι στην εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας, στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Να κάνουμε τους έλληνες περήφανους για την καταγωγή τους, περήφανους για την θέση και το ρόλο του ελληνισμού στην νέα εποχή.

Εύχομαι σε όλους και προσωπικά στον καθένα, να συνεχίσετε την πετυχημένη πορεία σας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και των δραστηριοτήτων σας.

Τα συμπεράσματα της Γενικής Συνέλευσής σας, να είστε σίγουροι ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο στα χέρια της Ελληνικής Πολιτείας.

Σας ευχαριστώ πολύ.
 

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ