ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ypes press002
ypes press002

Δυο νέα αποχετευτικά έργα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαικού Κόλπου και της περιβαλλοντικής προστασίας του Νομού Θεσσαλονίκης

Τα νέα αποχετευτικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ήταν το θέμα της συνεργασίας που είχε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης με τις Διοικήσεις και Υπηρεσιακούς Παράγοντες της ΕΥΑΘ Παγίων και της ΕΥΑΘ ΑΕ, το πρωί της Παρασκευής 1/4/05 στα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή 67.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: από πλευράς ΕΥΑΘ Παγίων: ο πρόεδρος κ. Κώστας Δεμίρης, ο αντιπρόεδρος  κ. Άλκης Παναγόπουλος,  τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: κ. Βασίλης Καραμανλής, κ. Βασίλης Μανωλόπουλος , κ. Παναγιώτης Μπουλιώνης και κ. Γιάννης Λασκαρίδης, από πλευράς ΕΥΑΘ ΑΕ: ο πρόεδρος κ. Γιώργος Μπαλαφούτας, ο αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Χατζηπέτρος,  ο διευθύνοντας σύμβουλος Αθανάσιος Τζακόπουλος, από τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση:  ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αγγελική Ωραιοπούλου, οι δήμαρχοι: Εχεδώρου κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Θερμαϊκού κ. Αντώνης Ματζάρης, Νέας Μηχανιώνας κ. Ιωάννης Μαυρομάτης και Πέυκων κ. Δημήτρης Φράγκος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων ενημέρωσε τον υπουργό και τους παριστάμενους ότι η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενέκρινε τη χρηματοδότηση, από το Ταμείο Συνοχής,  δύο νέων σημαντικών αποχετευτικών έργων για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. (Αποφάσεις: α. CCI: 2003. GR. 16.C.P.E – 001/16-12-2003, β. CCI: 2003. GR. 16.P.E.  –  002/ 17-12-2003)

Πρόκειται για τα έργα:

1. Συμπλήρωση των δικτύων ακαθάρτων των Τουριστικών Περιοχών Θεσσαλονίκης Δήμου Θερμαϊκού και Νέας Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 12.600.000 ευρώ.

2. Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχών Σίνδου Δήμου Εχεδώρου και Πεύκων Θεσσαλονίκης , προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εν λόγω έργων ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, αφού συνεχάρη τις διοικήσεις της ΕΥΑΘ Παγίων και της ΕΥΑΘ ΑΕ καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ΕΥΑΘ Παγίων, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ Α.Ε, τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και μετά την διευθέτηση σοβαρού προβλήματος νομικής φύσεως που εκκρεμούσε και αφορούσε την χρηματοδότηση των έργων, ( υπόδειξη των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης/ΠΕΠ Κ.Μ.και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), την επικαιροποίηση των προαναφερόμενων μελετών, των τευχών δημοπράτησης και της διακήρυξης δημοπράτησης των έργων, κίνησε τις διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου της κατασκευής των προαναφερόμενων έργων, σύμφωνα με το Π.Δ. 334/2000 (ανοικτές διαδικασίες).

Με τα συγκεκριμένα έργα που αποτελούν συνέχεια βασικών έργων που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώνεται σε σημαντικό βαθμό ο σχεδιασμός της ΕΥΑΘ για συλλογή ,επεξεργασία και διάθεση λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου και κατ’ επέκταση της σχέσης των πολεοδομικών Συγκροτημάτων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του Κόλπου με την Θάλασσα και την Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Θα εξυπηρετήσουν κατ’ αρχάς άμεσα τους κατοίκους των Δήμων Εχεδώρου, Σίνδου, Θερμαϊκού, Ν. Μηχανιώνας, Πεύκων και θα επηρεάσουν την οικιστική ανάπτυξη καθόσον οι περιοχές αυτές θα καταστούν ιδιαίτερα ελκυστικές , ακόμη και ως περιοχές πρώτης επιλογής για μόνιμη κατοικία.

Τέλος θα βοηθήσουν στην ανάδειξη και πάλι αυτής της παραδοσιακής τουριστικής περιοχής, ως το κατ’ εξοχήν παραθαλάσσιο θέρετρο της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο».

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ:

 Το πρώτο έργο περιλαμβάνει:

Την κατασκευή των συλλεκτήρων και των εσωτερικών δικτύων στα παραλιακά και στα μεσόγεια τμήματα των Οικισμών Περαίας, Ν.Επιβατών, Αγίας Τριάδος, Αγγελοχωρίου, Κερασιάς, Ν. Μηχανιώνας.

Προβλέπεται να εξυπηρετεί 25.000 κατοίκους ενώ έχει μελετηθεί για την εξυπηρέτηση πλέον των 40.000 κατοίκων.

Δήμος Θερμαϊκού

Για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Θερμαϊκού προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 34.230 μέτρων , διατομών Φ.250 έως Φ.700 , και η κατασκευή 790.0 φρεατίων.

Δήμος Μηχανιώνας

Για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Μηχανιώνας προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 20.850 μέτρων , διατομών Φ.250 έως Φ.630 , και η κατασκευή 540.0 φρεατίων.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 12.600.000 Ευρώ με ΦΠΑ. και η χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθει στο 75% του κόστους του Έργου.

– Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει:

Δήμος Εχεδώρου

Την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή της Σίνδου του Δήμου Εχεδώρου, και ειδικότερα την κατασκευή 17.500 μέτρων αγωγών διαμέτρου Φ.250 από PVC, με τα αντίστοιχα φρεάτια επισκέψεων.

Κοινότητα Πεύκων

Την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή της Κοινότητας Πεύκων Θεσσαλονίκης, στην περιοχή που μπορεί να εξυπηρετηθεί με δίκτυο αγωγών βαρύτητας, και ειδικότερα την κατασκευή 20.000 μέτρων αγωγών διαμέτρων Φ.250 (18.000 μ.) και Φ.315 (2.000 μ.) από PVC, με τα αντίστοιχα Φρεάτια επισκέψεων.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 13.600.000 εκατ. Ευρώ με ΦΠΑ, και η χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθει στο 75% του κόστους του Έργου.

Προηγούμενο άρθροΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ULEB CUP
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ “ΧΙΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ”