Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ “ΧΙΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ”

ypes press002
ypes press002
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, σήμερα το μεσημέρι, Κυριακή 3 Απριλίου 2005, παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης του  ιστορικού – ταξιδιωτικού οδηγού με τίτλο «Χίος – Σμύρνη, ένα ταξίδι στην Ιστορία», του εκδοτικού οίκου «Infoγνώμων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είμαστε στην εποχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των προσώπων. Στο πλαίσιο αυτής της ελευθερίας, οι Έλληνες επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τις προαιώνιες πατρίδες της Μικρά Ασίας και της Ιωνίας. Κάθε επίσκεψή τους στη γη της Ιωνίας είναι ένα προσκύνημα, ένα ταξίδι στην ιστορία, αφού, όπως εύστοχα παρουσιάζεται στο βιβλίο, εκεί αναπτύχθηκε η ελληνική φιλοσοφική σκέψη, εκεί μπήκαν τα θεμέλια για να στηριχθεί μετέπειτα ο ελληνικός πολιτισμός. Όμως εκτός από προσκύνημα, κάθε ταξίδι μας εκεί είναι μια ευκαιρία για γνώση. Και σ’ αυτόν τον τομέα η συμβολή του οδηγού είναι καθοριστική, αφού στις σελίδες του παρακολουθεί κανείς την ιστορία της Χίου και της Σμύρνης, την ιστορία του Ελληνισμού».

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμα πως «το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης εκτιμά και στηρίζει με τις δικές του δυνάμεις τις προσπάθειες των πολιτών που έχουν να κάνουν με την προώθηση της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού. Αυτών των πυλώνων ανάπτυξης».

***********

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ
«ΧΙΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

«Αγαπητέ κ. Σάββα Καλεντερίδη,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην παρουσίαση του «Χίος – Σμύρνη, ένα ταξίδι στην Ιστορία». Αυτού του ιστορικού – ταξιδιωτικού οδηγού, που θα αποτελέσει σημαντικό  εργαλείο για κάθε ταξιδιώτη, αλλά και πολύτιμη εκδοτική παρακαταθήκη.

Ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας των αντιπαραθέσεων και των πολέμων. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της παγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, προϊόντων, ιδεών και ανθρώπων. Στο χέρι όλων μας είναι να τον αναδείξουμε και σε αιώνα της δημιουργίας και του Πολιτισμού.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εκδοτικές προσπάθειες, όπως και αυτή του ιστορικού – ταξιδιωτικού οδηγού των εκδόσεων «Infoγνώμων», που οι περισσότεροι κρατάτε στα χέρια σας.

Οι συγγραφείς του οδηγού μας μεταφέρουν στην περιοχή της μυροβόλου Χίου και της μαρτυρικής Σμύρνης, στα ηρωικά Ψαρά, τα Βουρλά, τις Οινούσες, τον Τσεσμέ, τη Μενεμένη, το Καράμπουρούν, τις Φώκιες.

Με τις περιγραφές που χρησιμοποιούν πετυχαίνουν να δώσουν με εναργή τρόπο την εικόνα των περιοχών αυτών, τις οποίες παρουσιάζουν σαν να μη χώρισαν μεταξύ τους ποτέ, σαν να είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας ενιαίας περιοχής και σαν να μην στερήθηκαν ποτέ την ελληνική παρουσία.

Όπως προανέφερα είμαστε στην εποχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των προσώπων. Στο πλαίσιο αυτής της ελευθερίας, οι Έλληνες επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τις προαιώνιες πατρίδες της Μικρά Ασίας και της Ιωνίας.

Κάθε επίσκεψή τους στη γη της Ιωνίας είναι ένα προσκύνημα, ένα ταξίδι στην ιστορία, αφού, όπως εύστοχα παρουσιάζεται στο βιβλίο, εκεί αναπτύχθηκε η ελληνική φιλοσοφική σκέψη, εκεί μπήκαν τα θεμέλια για να στηριχθεί μετέπειτα ο ελληνικός πολιτισμός.

Όμως εκτός από προσκύνημα, κάθε ταξίδι μας εκεί είναι μια ευκαιρία για γνώση. Και σ’ αυτόν τον τομέα η συμβολή του οδηγού είναι καθοριστική, αφού στις σελίδες του παρακολουθεί κανείς την ιστορία της Χίου και της Σμύρνης, την ιστορία του Ελληνισμού.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης εκτιμά και στηρίζει με τις δικές του δυνάμεις τις προσπάθειες των πολιτών που έχουν να κάνουν με την προώθηση της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού. Αυτών των πυλώνων ανάπτυξης.

Κύριε Καλεντερίδη, εύχομαι να συνεχίσετε τις εκδοτικές σας προσπάθειες με την ίδια επιτυχία, τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευσυνειδησία. Να εξακολουθείτε μέσα από τις σελίδες σας να μεταλαμπαδεύετε στις νεότερες γενιές την ιστορική μας παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Εύχομαι επίσης στους αναγνώστες του ταξιδιωτικού ιστορικού οδηγού «Χίος – Σμύρνη, ένα ταξίδι στην ιστορία» καλά ταξίδια στων Ελλήνων της κοινότητες!

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 4/4/2005 & 5/4/2005