Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκουν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο ένα “Στρατηγικό Σύμμαχο”. Το ΥΜΑ-Θ θα διαδραματίσει το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου για τη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΡΑ 21:30

Στο επίσημο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παρακάθησε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, το βράδυ της Παρασκευής 21/1/05, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο κύριος Τσιαρτσιώνης απευθυνόμενος στα μέλη του Β.Ε.Θ. κατά την αντιφώνησή του, επισήμανε: «Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά για μεγάλα βήματα. Βήματα που θα οδηγήσουν στη δυναμική και σταθερή ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων σε μεγάλη κλίμακα και προς κάθε κατεύθυνση. Η χρονιά της επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης του προγράμματός μας, χρονιά με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας».

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης υπογράμμισε ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη χώρα μας αποτελούν την “ατμομηχανή” της εθνικής οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα τις ΜΜΕ, με την υιοθέτηση μίας επιθετικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Επιδίωξή μας είναι οι ΜΜΕ στον νέο αναπτυξιακό νόμο, να βρουν έναν «στρατηγικό σύμμαχο». Δηλαδή, να βρουν κίνητρα, προκειμένου να προχωρήσουν στον αναγκαίο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους βάσης, την ίδια στιγμή που θα έχουν λιγότερα διοικητικά εμπόδια και χρονοβόρες όσο και δαπανηρές διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθούν προκειμένου να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες και θα εξομαλυνθούν τα προβλήματα στην χρηματοδότησή τους».

Ο κύριος Τσιαρτσιώνης αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των ΜΜΕ τόνισε. «Το 2005 έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση Έτος Ανταγωνιστικότητας. Ήδη, τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργήσει αυτή η απόφαση. Ο στόχος αυτός αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες που είναι η ποιότητα, η παραγωγικότητα και η τυποποίηση. 1. Ψηφίσαμε το νέο φορολογικό νόμο, που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες. 2. Ψηφίσαμε το νέο αναπτυξιακό νόμο, που κατευθύνει το 70% των επιδοτήσεων στις ΜΜΕ της Περιφέρειας. 3. Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων. 4. Επισπεύδουμε τους ρυθμούς εφαρμογής του ΕΠΑΝ. 5. Προωθούμε τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στο ΥΜΑ-Θ. 6. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την πάταξη της αισχροκέρδειας, τη ριζική περιστολή του παρεμπορίου. 7. Παράλληλα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε Ακαδημία Επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, προκειμένου να συμβάλει και να αναδείξει ακόμα περαιτέρω τις αρετές του Έλληνα στο επιχειρείν. 8. Ιδρύουμε Ινστιτούτο για τα ευρωπαϊκά θέματα ώστε να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πληροφόρηση για άμεσα και πρακτικά θέματα».

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναφέρθηκε και στη νέα δομή του Yπουργείου αλλά και στις πολιτικές δράσεις οι οποίες προωθούνται προκειμένου να διαδραματίσει το ΥΜΑ-Θ το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. «Προωθούμε τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στο ΥΜΑ-Θ, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δομής και λειτουργίας  του ΥΜΑ-Θ και με τη στόχευση αυτό το υπουργείο να διαδραματίσει το ρόλο του αναπτυξιακού πόλου για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προχωρούμε στη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της ανάπτυξης, αναδεικνύοντας έτσι το υπουργείο σε κόμβο πληροφοριών. Παράλληλα, εκπονούμε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός διαπεριφερειακού δικτύου το οποίο θα συμβάλλει ώστε τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μίας περιφέρειας να αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης. Με τον τρόπο αυτό οι τρεις περιφέρειες αποκτούν το αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικό μέγεθος που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων». 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
Επόμενο άρθροO ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΦΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ