O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΦΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

ypes press002
ypes press002

Που οργάνωσε το τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΩΡΑ 17:30

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου 2005, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Κοζάνη, για την παράδοση του Σχεδίου Εθνικών Προδιαγραφών σχετικά με  την αξιοποίηση τέφρας υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο στους τοπικούς φορείς της περιοχής.

Στον χαιρετισμό του ο ΥΜΑ-Θ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το Σχέδιο Εθνικών Προδιαγραφών για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στέκεται αρωγός – συμπαραστάτης και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειάς σας».

Στην περιοχή μας πρέπει να αξιοποιήσουμε την τέφρα, να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην οικονομία του κράτους μας. Να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να μειώσουμε τους ρύπους, να προτείνουμε οικονομικότερες κατασκευές, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία», επισήμανε ο ΥΜΑ-Θ και υπογράμμισε πως «τη στιγμή της προετοιμασίας των προτάσεων για το Δ´ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και όταν πολλά και μεγάλα έργα υποδομής της Ελλάδας προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης της τέφρας σ’ αυτό το επίπεδο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και επιβεβλημένη αυτήν την ώρα.

Καταλήγοντας ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε πως «το 2005, με τη νέα διακυβέρνηση, είναι η χρονιά για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαιτέρως για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι ώρα η Δυτική Μακεδονία να δείξει ότι αποτελεί πραγματικά περιοχή η οποία στοχεύει σε μιαν άλλη ανάπτυξη. Περιοχή που προσφέρεται για επενδύσεις. Περιοχή που έχει πληγωθεί από την υπερεκμετάλλευση των εδαφών της και τώρα ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσει πλέον την τεχνολογία προς όφελός της στην κατεύθυνση μιας άλλης πιο “καθαρής” ανάπτυξης».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ–Θ ΣE ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Τ.Δ.Μ. ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.  ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΦΡΑΣ

«Κυρίες και κύριοι,
Αξιότιμε πρόεδρε του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας κ. Νίκο Κοϊμτσίδη,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετάσχω στην εκδήλωση αυτή την εκδήλωση παράδοσης του τελικού Σχεδίου Εθνικών Προδιαγραφών για την αξιοποίηση τέφρας υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο στους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Είναι πολύ σημαντικό να μετατρέπεται η τέφρα από παραπροϊόν καύσης του λιγνίτη σε παραγωγικό πλούτο.

Η χρήση της ιπτάμενης τέφρας στην παραγωγή τσιμεντοπροϊόντων και αόπλων κατασκευών σκυροδέματος είναι πλέον δεδομένη. Έχουν γίνει και αρκετές επιτυχείς πιλοτικές εφαρμογές της σε μεγάλα έργα, όπως σε οδοστρώματα, αλλά και το φράγμα της Πλατανόβρυσης. Παράλληλα έντονο είναι και το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της τέφρας στη δόμηση από κατασκευαστές δομικών έργων.
 
Τη στιγμή της προετοιμασίας των προτάσεων για το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και που πολλά και μεγάλα έργα υποδομής της Ελλάδας προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης της τέφρας σ’ αυτό το επίπεδο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και επιβεβλημένη αυτήν την ώρα.

Είναι ώρα η Δυτική Μακεδονία να δείξει ότι αποτελεί πραγματικά περιοχή η οποία στοχεύει σε μιαν άλλη ανάπτυξη. Περιοχή που προσφέρεται να επενδύσει κανείς. Περιοχή που έχει πληγωθεί από την υπερεκμετάλλευση των εδαφών και από την τεχνολογία και τώρα έρχεται η ώρα να τη χρησιμοποιήσει πλέον προς όφελός της στην κατεύθυνση μιας άλλης πιο «καθαρής» ανάπτυξης.
 
Το 2005 είναι η χρονιά για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαιτέρως για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Κύριο μέλημά μας είναι να μειώσουμε τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Προσδοκούμε ότι σ’ αυτή τη χρονιά θα μπουν οι δυνατές οι βάσεις σταθεροποίησης ενός προγράμματος που πραγματικά θα φέρει σε αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή μας, που έχει την ιδιαιτερότητα να γειτνιάζει με τέσσερα κράτη.

Στην περιοχή μας πρέπει να αξιοποιήσουμε την τέφρα, να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην οικονομία του κράτους μας. Να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να μειώσουμε τους ρύπους, να προτείνουμε οικονομικότερες κατασκευές, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία.

Μπορούμε και πρέπει να έχουμε και να εφαρμόζουμε καινοτόμες ιδέες, να ανοίγουμε νέους δρόμους, να εργαζόμαστε για την προκοπή και ανάπτυξη της πατρίδας μας, έτσι ώστε αυτή να στέκεται δίπλα στις άλλες της ευρωπαϊκής οικογένειας με το ίδιο «ανάστημα».

Και δεν είναι δυνατόν να είμαστε μέλη αυτής της οικογενείας και να μη σεβόμαστε βασικές αρχές της, όπως αυτή της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, της  προστασίας του περιβάλλοντος. Άρα όχι απλά πρόκληση, αλλά υποχρέωση όλων μας είναι να μετατρέψουμε τους ρύπους σε παραγωγικό πλούτο, άρα να προωθήσουμε το συγκεκριμένο Σχέδιο.

Πέρασαν δύο δεκαετίες από τότε που εκφράστηκε για πρώτη φορά αυτή η ιδέα. Ο διάλογος έχει ανοίξει. Το κλίμα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. Ο δρόμος είναι μπροστά μας. Δε μένει παρά να δουλέψουμε σωστά και συντονισμένα.

Παράλληλα, και η ΔΕΗ από την πλευρά της θα πρέπει να συνεργαστεί, συναισθανόμενη τον νέο αναπτυξιακό της ρόλο στην περιοχή. Να αναπτυχθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην βάση του αμοιβαίου οφέλους για την τοπική κοινωνία και την μεγάλη αυτή επιχείρηση.

Το Σχέδιο Εθνικών Προδιαγραφών για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας είναι ένα Σχέδιο που ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στέκεται αρωγός – συμπαραστάτης και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειάς σας.

Τα Σχέδιο αυτό θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας.

Ειδικότερα στο τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., που βλέπει μια προσπάθεια ετών να καρποφορεί, εύχομαι να συνεχίσει το λαμπρό έργο του και να αποτελεί πάντα έναν από τους πιο φερέγγυους και σημαντικούς τεχνικούς συμβούλους της πολιτείας.
Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 25/1/2005