Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ypes press002
ypes press002

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΡΑ 18:30

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2005, εγκαινίασε το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Κρύας Βρύσης Νομού Πέλλας και απηύθυνε χαιρετισμό.

Μιλώντας κατά τα εγκαίνια ο ΥΜΑ-Θ τόνισε ότι «πρόκειται για ένα “στολίδι” της Κρύας Βρύσης, ένα πολιτιστικό “κόσμημα”, το οποίο διαθέτει όλες τις υποδομές που είναι απαραίτητες προκειμένου η περιοχή να έχει εντονότερη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός: «Το Κέντρο θα αποτελέσει σίγουρα πόλο Παιδείας και Πολιτισμού. Θα προσφέρει τα μέγιστα στους κατοίκους και θα προωθεί δράσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη “ζωντάνια” στην περιοχή. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειές σας για τη δημιουργία του».

O υπουργός τόνισε, επίσης, πως «για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση στον τόπο και τη νέα γενιά. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Να προχωρήσουμε με τη σιγουριά ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Είναι τα κλειδιά της μεγάλης προσφοράς μας στην Ευρώπη και τον κόσμο του αύριο. Το αποδείξαμε στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και πρέπει να το αποδεικνύουμε διαρκώς».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε και στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «στηρίζονται στη διευρυμένη έννοια του Πολιτισμού» και πρόσθεσε: «Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την καταγραφή, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σχεδιάζουμε τον προσανατολισμό των μουσείων στην εκπαιδευτική λειτουργία και την ανάδειξή τους σε χώρους ζωντανής επαφής με την Ιστορία και την Παράδοσή μας. Διαμορφώνουμε μια νέα σχέση της Πολιτείας με τον πνευματικό κόσμο και με όλους, όσοι εργάζονται για τον Πολιτισμό. Σχέση ανοιχτής συνεργασίας με όλους».

Καταλήγοντας ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε: «Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης θα αποτελέσει “καταφύγιο” για όλους τους ανήσυχους πολίτες, κάθε φύλλου και ηλικίας. Παράλληλα, είναι ένας χώρος ο οποίος αναδεικνύει την  πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προβάλλει τους ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς».

Σημειώνεται πως το Πολιτιστικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης είναι χωρητικότητας 500 ατόμων. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου και κινηματογράφου, βιβλιοθήκη και άλλους χώρους, στους οποίους θα λειτουργούν λαογραφικό μουσείο, η δημοτική μουσική σχολή, η δημοτική χορωδία, η φιλαρμονική του δήμου, αλλά και σχολές ζωγραφικής και χορού.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δημοσίευση – αναμετάδοση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑ-Θ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

«Κυρίες και κύριοι,
Αξιότιμε δήμαρχε της Κρύας Βρύσης κ. Χαράλαμπε Ουραηλίδη,
αγαπητοί Βορειοελλαδίτες συμπολίτες,

Με πολύ χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμα «στολίδι» της Κρύας Βρύσης, το πολυπόθητο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Ένα πραγματικά πολιτιστικό «κόσμημα» που διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου η περιοχή να κάνει εντονότερη την παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τον πόλο Παιδείας και Πολιτισμού, το μέσον δημιουργικής ενασχόλησης των κατοίκων και ειδικά της νέας γενιάς, με τη λαϊκή παράδοση, τις τέχνες, την παιδεία, τα γράμματα.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ένα ακόμη πολιτιστικό κέντρο εγκαινιάζεται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα. Και αυτό γιατί για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση στον τόπο και τη νέα γενιά.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Για την Ελλάδα σήμερα, ο Πολιτισμός είναι πρώτη προτεραιότητα. Ακολουθούμε πολιτικές οι οποίες στηρίζονται στη διευρυμένη έννοια του Πολιτισμού.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την καταγραφή, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Σχεδιάζουμε τον προσανατολισμό των μουσείων στην εκπαιδευτική λειτουργία και την ανάδειξή τους σε χώρους ζωντανής επαφής με την Ιστορία, την Παράδοση και την Κοινωνία.

Διαμορφώνουμε μια νέα σχέση της Πολιτείας με τον πνευματικό κόσμο και όλους όσοι εργάζονται για τον Πολιτισμό. Σχέση ανοικτής συνεργασίας με όλους, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Στόχος μας είναι να κάνουμε τη Χώρα μας κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Να προχωρήσουμε με τη σιγουριά ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας. 

Είναι το κλειδί που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ελληνική ανάπτυξη. Είναι το πεδίο της νέας μεγάλης προσφοράς μας στην Ευρώπη και τον Κόσμο του αύριο. Το αποδείξαμε στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και πρέπει να το αποδεικνύουμε διαρκώς.

Κυρίες και Κύριοι,

Εμείς εδώ στη Μακεδονία αγαπάμε και στηρίζουμε τον πολιτισμό.
Το 2005, με τη νέα διακυβέρνηση, είναι η χρονιά για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαιτέρως για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Κύριο μέλημά μας είναι να μειώσουμε τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Προσδοκούμε ότι σ´ αυτή την χρονιά θα μπουν οι δυνατές οι βάσεις σταθεροποίησης ενός προγράμματος που πραγματικά θα φέρει σε αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή μας, που έχει την ιδιαιτερότητα να γειτνιάζει με τέσσερα κράτη.

Μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τα πολιτιστικά αγαθά που μας κληροδότησε το παρελθόν, να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.  Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του λαϊκού πολιτισμού μας, που προσδιορίζει, άλλωστε, και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μας.

Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε εμείς οι παραγωγοί σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων, δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών, νέων δρόμων στη σκέψη και την έκφραση.  Σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι πολίτες, όλες οι τοπικές κοινωνίες, όλοι οι έλληνες και οι ελληνίδες μπορούν να συμβάλουν. Απόψε συμβάλλεται και εσείς σε αυτό το όραμα.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης, η αίθουσα θεάτρου και κινηματογράφου, η βιβλιοθήκη και οι άλλοι χώροι, στους οποίους θα λειτουργούν λαογραφικό μουσείο, η δημοτική μουσική σχολή, η δημοτική χορωδία, η φιλαρμονική του δήμου, αλλά και σχολές ζωγραφικής και χορού θα συμβάλλουν στην ενίσχυση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης.

Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Κρύας Βρύσης θα αποτελέσει «καταφύγιο» για όλους τους ανήσυχους πολίτες, κάθε φύλλου και ηλικίας. Παράλληλα είναι ένας χώρος ο οποίος αναδεικνύει την  πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προβάλλει τους ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς, όπως τους συγγραφείς, τους ζωγράφους, τους γλύπτες, τους φωτογράφους.

Είναι ένας χώρος που θα σας παρέχει τη δυνατότητα να συνεργάζεστε με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας, της ομογένειας, του εξωτερικού, αλλά και να οργανώνετε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Να διοργανώνετε ημερίδες, επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια, αλλά και πολιτιστικά γεγονότα που θα προάγουν τον πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοσή μας.

Είμαι σίγουρος πως θα επιτελέσει σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό έργο. Θα προσφέρει τα μέγιστα στους κατοίκους και θα προωθεί δράσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη «ζωντάνια» στην περιοχή. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειές σας για τη δημιουργία του.
Το διάστημα που θα ακολουθήσει εύχομαι να αποκτήσει το κύρος, την αξιοπιστία, την αναγνώριση, την αποδοχή που του αξίζει.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης των προσπαθειών σας για προκοπή και ανάπτυξη.

Απόψε πρέπει να ανανεώσουμε το ραντεβού μας σε μια από τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσετε, η οποία θα έχει τέτοια εμβέλεια, που θα φέρει στην Κρύα Βρύση φιλότεχνους όχι μόνο από το Δήμο, αλλά από την ευρύτερη περιοχή.

Ολοκληρώνοντας θέλω να προτρέψω όλους μας να κάνουμε λιγότερη κατανάλωση πολιτισμού και περισσότερη παραγωγή. Αυτό το κτίριο θα βοηθήσει σ´ αυτό. Καλορίζικο.
Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 20/1/2005
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 22/1/2005 & 23/1/2005