“Πενήντα χρόνια Δημοκρατία, πενήντα χρόνια Νέα Δημοκρατία” Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο ThePresident.gr

MAKP1088

“ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Το 1974 αποτέλεσε το “έτος μηδέν” για τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Έκλεισε, τότε, ένας κύκλος διχασμών και εκτροπών και άνοιξε ένας νέος, σταδιακού εμπλουτισμού και ωρίμανσης των δημοκρατικών θεσμών, κανόνων και αρχών. Αναψηλαφώντας μισό αιώνα Μεταπολίτευσης, παρά τις αδυναμίες και την αμφισβήτηση που δέχθηκε, η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία προίκισε τη χώρα με ένα προοδευτικό Σύνταγμα, εδραίωσε το πολίτευμα, ενέταξε την Ελλάδα στον πυρήνα των κρατών της Ε.Ε., διασφάλισε μία διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα ζωής, με την παρένθεση της μνημονιακής περιόδου.

Η μήτρα που γέννησε τη Μεταπολίτευση γέννησε και τη Νέα Δημοκρατία, τη μοναδική  πολιτική δύναμη που διατηρήθηκε αυτόνομη και ισχυρή (κυβερνώσα) όλα αυτά τα χρόνια.

Παρά τους κραδασμούς που μέσα σ΄ αυτή την πεντηκονταετία βίωσε το πολιτικό μας σύστημα, η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε η πολιτική σταθερά στη χώρα και είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Γιατί, άραγε;

Η Νέα Δημοκρατία δεν αποτέλεσε κίνημα, ούτε ταξική έκφραση. Έχει ρίζες σε όλη την κοινωνία, ενώ υπήρξε η παράταξη των ιστορικά δικαιωμένων επιλογών, που σφράγισαν την πορεία της χώρας.

Διαχρονικά, οι θέσεις της, συναρμοσμένες με τις καταστατικές αρχές της, εξέφραζαν -κατά κανόνα- τις τάσεις της κάθε εποχής.

Είναι ένα γνήσια λαϊκό κόμμα, χωρίς να υποκύπτει σε λαϊκισμούς.

Αναζητεί τις συγκλίσεις και τις συνθέσεις, μέσα από τον διάλογο και μακριά από δογματισμούς.

Επιδιώκει την οικονομική πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής.

Τιμά τις παραδόσεις και τις αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό του Έθνους, κι επιζητά τον εκσυγχρονισμό των δομών, των θεσμών και των λειτουργιών της πολιτείας και της κοινωνίας.

Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με ξεκάθαρο προσανατολισμό, καθώς και την εθνική ιδιαιτερότητα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Έχει μάθει να αναγνωρίζει τα λάθη της και να προσπαθεί να βελτιώνεται και να ανανεώνεται.

Η σημερινή Νέα Δημοκρατία εκσυγχρονίζεται και ωριμάζει. Είναι περήφανη για τη βαθιά και συμπεριληπτική αναφορά της στην ελληνική κοινωνία.

Κατάφερε να διεισδύσει σε τομείς της πολιτικής ζωής τους οποίους, μέχρι εχθές, μονοπωλούσε με τίτλους χρησικτησίας η Αριστερά, κι έτσι να εκφράσει ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

Η αυτοπεποίθηση από την απήχηση στο εσωτερικό, αντανακλάται και στην εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στο εξωτερικό, με τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη να απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης και στελέχη μας να διακρίνονται σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.

Τα πενηντάχρονα της παράταξης συμπίπτουν με παγκόσμιες αλλαγές και προκλήσεις, γι΄αυτό δεν προσφέρονται για κομπορρημοσύνες, ούτε για εφησυχασμό. Το αντίθετο, η Νέα Δημοκρατία έχει τη μεγάλη ευθύνη να προετοιμάσει τη χώρα για τη νέα εποχή, με τομές, μεταρρυθμίσεις, ακόμα και συγκρούσεις, όπου αναχρονιστικές αντιλήψεις και παθογένειες την κρατούν δέσμια.

Συμπίπτουν, όμως, και με τις ευρωεκλογές, στις οποίες καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμα φορά την αποφασιστικότητά μας να πορευτούμε το δρόμο της ανάπτυξης, με συνέπεια και σταθερότητα.  Γι’ αυτό, το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και προόδου που τα τελευταία χρόνια εκπέμπει η πατρίδα μας διεθνώς.

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΤη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Οικοσύστημα Καινοτομίας στη Β. Ελλάδα πρότεινε ο ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης στον Υπουργό κ. Δένδια
Επόμενο άρθροΗ διεύρυνση των εξαγωγικών οριζόντων της Β. Ελλάδας προς τη Σαουδική Αραβία στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Πρέσβη Saad Alammar