Χαιρετισμός του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη στο 18ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης

DSC_0177

DSC_0169

DSC_0265

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

με χαρά συμμετέχω στις εργασίες του 18ου Πολυσυνεδρίου “Καινοτομία και  Ανάπτυξη”, έναν επιτυχημένο θεσμό με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εξελίσσεται και μεγαλώνει.

Συγχαίρω θερμά τη δημιουργό του, την δραστήρια δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου, για την εξαιρετική διοργάνωση, που φέρνει κοντά πρόσωπα της πολιτικής ζωής (κυβέρνησης, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των επιμελητηριακών φορέων, ανθρώπους της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, να συζητήσουμε, να  δούμε καλές πρακτικές κι επιτυχημένα μοντέλα, να σχεδιάσουμε εργαλεία, να χαράξουμε πολιτικές, να καινοτομήσουμε.

Πολλές φορές σκέφτομαι: τι είναι η καινοτομία…

Αρκετοί συμπολίτες μας ίσως ακόμα να την ταυτίζουν με τα δίκτυα, τις υψηλές ταχύτητες, τις τεχνολογίες αιχμής, τον ψηφιακό κόσμο, κι έτσι να νομίζουν ότι αφορά λίγους και βαθιά μυημένους.

Ίσως γι αυτό, να ευθύνεται και η παγκόσμια ορολογία που πολλές φορές χρησιμοποιείται στη συζήτηση αυτή, που δεν είναι κατανοητή από κάποιους ανθρώπους.

Όμως, εσείς γνωρίζετε ότι η καινοτομία δεν είναι για τους λίγους. Αν είναι για λίγους, τότε δεν είναι καινοτομία. Ίσως να είναι εφεύρεση, ίσως μια πατέντα. Αλλά όχι καινοτομία. Για να γίνει καινοτομία, πρέπει να αφορά τους πολλούς.

Όμως και πάλι, δεν είναι απαραίτητο να ενσωματώνει νέα υψηλής τεχνολογίας ευρήματα. Δεν αφορά μόνο καινούργιες μορφές ενέργειας, ρομποτικά μηχανήματα, τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτροκίνητα μέσα, τα κέντρα δεδομένων, τη ροή των πολυμέσων.

Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, οι ψηφιακές υπηρεσίες διακυβέρνησης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Είναι μια φρέσκια κουλτούρα, που στόχο έχει να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Είναι η επίλυση ενός προβλήματος με διαφορετικό τρόπο.

Είναι η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης, με σκοπό την παραγωγή βελτιωμένων προϊόντων, ή την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών.

Θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για την προσβασιμότητα συμπολιτών μας που συναντούν εμπόδια.

Μια εφαρμογή που σου δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Από τους διάφορους ορισμούς, θα επιλέξω εκείνον του νεωτερισμού, της μεταρρύθμισης, της εισαγωγής νέων μεθόδων, του νεοφανούς τρόπου.

Καινοτομία είναι το γιαούρτι σε συσκευασία ενός κιλού, αντί για το κεσεδάκι που ξέραμε, που έφτασε σε μια πολύ γνωστή εταιρεία της χώρας να αποτελεί το 60% της παραγωγής της, λόγω της πρακτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του προιόντος.

Είναι φυσικά και οι υψηλές τεχνολογίες, είναι οι εφευρέσεις, είναι η έρευνα, αφού όμως συνδεθούν με την παραγωγή που αποκτήσουν χρηστικότητα.

Τελικά, είναι η πρωτοβουλία.

Μια πρωτοβουλία, που επειδή ενέχει συμπράξεις, θέλει ενθάρρυνση, έχει ανάγκη από κίνητρα, χρειάζεται ένα περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσει, ένα οικοσύστημα συνεργειών.

Εκεί το ιδιωτικό συναντιέται με το Δημόσιο. Εκεί προκύπτει η ευθύνη του κράτους να φέρει τα μέρη κοντά, να στηρίξει τη γνώση, να ενθαρρύνει την τόλμη, να δώσει εργαλεία.

Κι αν κάποιος έχει ταυτιστεί στη χώρα μας με αυτές τις πολιτικές, συγχωρέστε μου το καύχημα αλλά είναι η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Που έκανε πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Που μίλησε πρώτος στη χώρα για τη βιομηχανία 4.0

Που πίστεψε στη δυναμική της ώθησης και της ανέλιξης που μπορούν να δώσουν στην οικονομία και στην κοινωνία η εφαρμοσμένη τεχνολογία και η διασύνδεση της γνώσης με την παραγωγή

Που υποστήριξε την εγχώρια παραγωγή συστημάτων αιχμής

Που ενθάρρυνε και ενίσχυσε τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας

Όμως, ναι, που δημιούργησε και ένα σταθερό και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για την προσέλκυση στην Ελλάδα επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας.

Με απτά αποτελέσματα, κι επικαλούμαι πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, με ειδική αναφορά στην εντυπωσιακή βελτίωση που καταγράφει η Ελλάδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών. Όπου, πλέον, η πατρίδα μας κατατάσσεται στην 34η θέση, με άλμα 28 θέσεων από την 62η που βρισκόταν το 2014-2018.

Ένα επίτευγμα που αντανακλά τον αντίκτυπο της φιλοεπιχειρηματικής πολιτικής που ακολουθήσαμε, με μεταρρυθμίσεις, κίνητρα, άρσεις γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων, μειώσεις φόρων, παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων.

Εμφανής είναι όμως και η πρόοδος στην ανάπτυξη της καινοτομίας χώρας, που επίσης καταγράφεται στις διεθνείς κατατάξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε.

Για να αναφερθούμε όμως και στα του οίκου μας, η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστούν στους συγκεκριμένους τομείς

Με μπροστάρηδες

τόσο την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της νεοφυείς επιχειρήσεις, συντονίζει και εκκολάπτει καινοτόμες ιδέες και έργα, φέρνει κοντά νέους επαγγελματίες στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα και βρίσκεται ήδη κοντά στην υλοποίηση του πρώτου Θύλακα Αγροδιατροφής.

Όσο φυσικά και του ThessIntec του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, που απέκτησε πολεοδομικό σχέδιο και έχει ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες, ενώ συνάπτει ισχυρές διεθνείς συνέργειες, με πιο πρόσφατη την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας στη Βόρεια Ελλάδα, στους κλάδους τεχνολογιών υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, προηγμένων υλικών και άλλων.

Με τους δύο αυτούς αναπτυξιακούς μας πυλώνες επιδιώκουμε τη διεθνοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάδειξη του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας, ενδυναμώνοντας την επιχειρηματική κοινότητα και προσδίδοντάς της έναν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Εξάλλου, δεδομένης της ευρύτατης γεωγραφικής αναφοράς του Υφυπ Μακ θραΚ  αλλά και επειδή στόχος μας είναι η διάχυση της καινοτόμου ανάπτυξης στην περιφέρεια, με πρωτοβουλία μας επιτεύχθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Deloitte, προκειμένου να δημιουργήσουμε επαγγελματικές προοπτικές στους αποφοίτους του ιδρύματος, συμβάλλοντας στην προσπάθεια που υλοποιεί η Κυβέρνηση προκειμένου οι νέοι να μένουν και να δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια τους, στον τόπο τους.

Γιατί αυτό είναι το κύριο μέλημά μας κι αυτός  είναι αν θέλετε ένας λόγος που επιχειρηματικοί κολοσσοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους εδώ

Ότι η χώρα μας διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο, επιστήμονες, ερευνητές, ανθρώπους με ανήσυχο πνεύμα και δημιουργικοί διάθεση

Να δίνουν στις ιδέες τους σάρκα και οστά, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του συνεδρίου.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητά την πρόοδο της Μακεδονίας και της Θράκης, είμαστε συνοδοιπόροι κάθε προσπάθειας που αναβαθμίζει τη θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας και ανάπτυξης.

Να δανειστώ εδώ το μότο που συχνά χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ο Παναγιώτης Κετικίδης, στη Βόρεια Ελλάδα δρούμε τοπικά, σκεπτόμενοι παγκόσμια.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου που ξεκίνησε ως καινοτόμο, πριν γίνει θεσμός.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες.

DSC_0135

Προηγούμενο άρθρο“Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η βιώσιμη, ανθεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας” Συνέντευξη του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο περιοδικό “Ka-business.gr” και την δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου
Επόμενο άρθρο“Ούτε μια μομφή της προκοπής!” Άρθρο του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”