“Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η βιώσιμη, ανθεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας” Συνέντευξη του ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο περιοδικό “Ka-business.gr” και την δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου

IMG_4520

 

“Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η βιώσιμη, ανθεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας”

  • Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια νέα αντίληψη για την λειτουργία και το ρόλο των βιώσιμων Επιχειρήσεων. Τί σημαίνει για εσάς κ. Υφυπουργέ πράσινη επιχειρηματικότητα και ποια είναι τα πράσινα έργα της Βόρειας Ελλάδας;

“Η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί την προϋπόθεση της ανθεκτικότητας και της αειφορίας. Έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, δρα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό, εξασφαλίζει οικονομική βιωσιμότητα, υιοθετεί καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες, μειώνει το κόστος παραγωγής, βοηθά τις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται. Κατευθύνει το βλέμμα μας πιο μακριά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί αξία σε επίπεδο περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας. Γι’ αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συζήτησης και απόφασης.

Στη Βόρεια Ελλάδα η επιρροή της αποτυπώνεται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις που γίνονται στις νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας σημαντικά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Πλέον, η Μακεδονία και η Θράκη συγκαταλέγονται στους ενεργειακούς κόμβους, ενώ η πιο εμβληματική πράσινη παρέμβαση είναι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από τον λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, πριμοδοτώντας επενδύσεις που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και βοηθώντας τους εργαζόμενους να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές δεξιότητες, με το βλέμμα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών”.

  • Τι περιθώριο έχει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης να αναπτύξει πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή και ποιές είναι αυτές;

“Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η βιώσιμη, ανθεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, οι νέες και οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν και να παράξουν σε αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, βάσει αρμοδιοτήτων, εποπτεύουμε τα οικοσυστήματα καινοτομίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του ThessIntec, συμμετέχουμε στην εφαρμογή του σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υλοποιούμε συμπράξεις μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg και επιταχύνουμε τους ρυθμούς αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων από ένα έως τρία εκατομμύρια ευρώ που κατατίθενται στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υφυπουργείο μας. Η Κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην έμπνευση, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, ενώ προσπαθούμε να ανοίξουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες και δρόμους στην κατεύθυνση της παραγωγής και της ζήτησης. Για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεσή μας τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά και την εκφρασμένη πολιτική βούληση, να οικοδομήσουμε μια υγιή σχέση κράτους και επιχειρηματικότητας”.

  • Η ΑΖΚ μπορεί να στηρίξει τις ευφυείς επιχειρήσεις με την μορφή και δυναμική που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια;

“Η προώθηση της εξωστρέφειας και η στήριξη της καινοτομίας αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής μας, την οποία αναλύσαμε στην υπουργό Εσωτερικών, κα. Νίκη Κεραμέως, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης και στήριξης καινοτόμων πρωτοβουλιών και μέσα από τη μετατροπή της γνώσης σε προϊόν, να την καταστήσουμε πόλη πρότυπο για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα εγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία θύλακα αγροδιατροφής καινοτόμων δραστηριοτήτων, που θα φιλοξενήσει νεοφυείς επιχειρήσεις σε έναν τομέα που οι καταστροφές στο φυτικό και αγροτικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας καθιστούν ακόμη πιο επίκαιρο. Όμως, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το οραματικό project του ThessIntec, καθώς υπεγράφη και δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση και κατασκευή του”.

  • Green Business, διαστημική βιομηχανία, data center και κινηματογραφική βιομηχανία είναι οι νέες κατηγορίες επενδύσεων. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, θα μπορούσε σε όλα αυτά να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο το ΥΜΑΘ;

“Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να συνδράμουμε κάθε πρωτοβουλία που ωθεί τη Βόρεια Ελλάδα να τρέξει γρήγορα, μπροστά, υπεύθυνα, παραγωγικά, αποφασιστικά. Η Μακεδονία και η Θράκη βιώνουν περίοδο δημιουργικών ανατροπών και εμείς εργαζόμαστε προκειμένου ο τόπος μας να αποκτήσει ισχυρή ταυτότητα και να διευρύνει τους ορίζοντες του. Τα περισσότερα από 1.800 έργα που περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά σχέδια των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Βόρειας Ελλάδας πιστοποιούν τη γόνιμη περίοδο που διανύουμε και η οποία βελτιώνει τις υποδομές, αυξάνει τις παραγωγικές δυνατότητες, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών στην Μακεδονία και τη Θράκη”.

 

Προηγούμενο άρθρο“Η Θεσσαλονίκη σε τροχιά ανάπτυξης” Συνέντευξη του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη στο περιοδικό “ΚτήριοforThess”
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη στο 18ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης