Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην ιστοσελίδα Grtimes.gr

GRTIMES

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ GRTIMES.GR KAI TON ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

(13-02-2024)

Στάθης Κωνσταντινίδης στο GRTimes: Όραμά μας το 2030 η Θεσσαλονίκη να έχει διαμορφώσει ένα τοπίο βιώσιμης πόλης

Σε μείζονα προβλήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα, καθώς και στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στους αμυντικούς εξοπλισμούς, αλλά και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία αναφέρεται ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης σε συνέντευξή του στο GRTimes. «Επί 4 χρόνια στεκόμαστε, στο μέτρο του δυνατού, κοντά τους αγρότες» τονίζει, μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια υπογραμμίζει πως «αν υπάρχουν παράνομες πράξεις, οι Πρυτάνεις έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν την Αστυνομία».

Ο κ. Κωνσταντινίδης μιλά ακόμη για το Fly Over αλλά και για την ανάπλαση της ΔΕΘ ξεκαθαρίζοντας πως δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για το project της Έκθεσης. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι προχωρά ο δρόμος πρόσβασης στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσα από το στρατόπεδο Καρατάσου.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Αλεξιάδη

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη στο GRTimes:

– Κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε με τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και αφορούν στις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, στα μπλόκα των αγροτών αλλά και την ακρίβεια. Καταρχάς, σας προβληματίζουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις; Και τι περιθώρια υπάρχουν για ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν τεθεί στο «τραπέζι»;

Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Επί 4 χρόνια στεκόμαστε, στο μέτρο του δυνατού, κοντά τους αγρότες, με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, με ενεργοποίηση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα έτη 2022-2023 και απορρόφηση μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, μειώσαμε τη φορολογία των αγροτών και δώσαμε κίνητρα για την ανάπτυξη συνεταιριστικών σχημάτων, μειώσαμε το ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% και καταργήσαμε τη φορολόγηση ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Στα Πανεπιστήμια, κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική λόγω των καταλήψεων;

Δεν υπάρχει δικαίωμα στην κατάληψη. Δεν υπάρχει δικαίωμα στην κατάργηση της εξεταστικής σε βάρος εκείνων που θέλουν να δώσουν τα μαθήματά τους.

Αν υπάρχουν παράνομες πράξεις, οι Πρυτάνεις έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν την Αστυνομία.

Η εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων μας δίνει μια δυνατότητα για τα παραπάνω και την εκτόνωση της κατάστασης.

– Στο «μέτωπο» της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, ποια είναι η απάντηση του Κράτους; Και επίσης, είναι αρκετά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή υλοποιηθεί;

Η απάντηση της Πολιτείας είναι σκληρή με 4 δραστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ. Αυτά είναι η μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα super market με σκοπό την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών για τον καταναλωτή, η αποτροπή ανατιμήσεων προϊόντων, οι «καθαρές» τιμές προς όφελος παραγωγού και καταναλωτή, πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα με σκοπό τον εξορθολογισμό των τιμών.

Επίσης, επιβάλλουμε και εισπράττουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν.

– Στη Θεσσαλονίκη, σε μείζον ζήτημα στον δημόσιο διάλογο έχει αναδειχθεί η έναρξη των εργασιών για το Fly Over που ήδη άρχισε να επιβαρύνει περαιτέρω το κυκλοφοριακό. Ποιος θα είναι ο ρόλος του Συντονιστικού Οργάνου και ποιες παρεμβάσεις ήδη υλοποιήθηκαν;

Αποστολή του άτυπου Συντονιστικού Οργάνου είναι να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία, την Τροχαία και να καταγράψει όλες τις απόψεις και προτάσεις για την άμβλυνση των συνεπειών από την κατασκευή του έργου. Την αποστολή αυτήν, την έφερε εις πέρας. Κάποια ζητήματα προτεραιοποιήθηκαν και υλοποιήθηκαν και κάποια θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά δε στις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, θα σας αναφέρω ότι η δύναμη της Τροχαίας από 7 τροχονόμους αυξήθηκε στους 120. Έγιναν καινούργιες γραμμές express του ΟΑΣΘ, δρομολογήθηκαν προσλήψεις στον οργανισμό, προχωρά ο δρόμος πρόσβασης στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσα από το στρατόπεδο Καρατάσου, διατέθηκαν μηχανές του ΕΚΑΒ και πρόσθετο προσωπικό, βρήκαμε βάση για την τοποθέτηση ασθενοφόρου ακριβώς δίπλα στον περιφερειακό, ενώ υπήρξε νομοθετική ρύθμιση που διευκολύνει τις οδικές διευθετήσεις μέσα στην πόλη εκεί που θα χρειαζόταν μήνες.

– Ποιο το επίπεδο συνεργασίας με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία του Fly Over;

Υπάρχει συνεννόηση και με τον δήμο και με την περιφέρεια. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν είχαν λυθεί και θα έπρεπε να είχαν λυθεί ανεξάρτητα με το fly over. Το γεγονός ότι οι φορτοεκφορτώσεις δεν γίνονται σύμφωνα με τον ΦΕΚ, το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει στα διπλοπαρκαρισμένα δεν είναι θέμα του Fly over. Είναι θέμα τήρησης της νομιμότητας.

– Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για δημιουργία πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη;

Καταγράφηκαν αυτοί οι χώροι και εξετάζονται αυτές οι δυνατότητες. Προηγήθηκε η περίοδος που μεσολάβησαν οι δημοτικές εκλογές και στην πόλη υπήρξε η διαδοχή της δημοτικής αρχής.

– Πώς θα αντιμετωπιστεί η κίνηση τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού και ο συνωστισμός στην έξοδο προς Χαλκιδική;

Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού δεν θα έχουμε τη συνήθη κίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να μην δημιουργήσουμε προβλήματα εμπόδια στην κατασκευή του έργου προκειμένου να τελειώσει το επόμενο διάστημα.

– Να περάσουμε στο άλλο μεγάλο project της Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση της ΔΕΘ. Τελικά με ποιο μοντέλο θα προχωρήσει η ανάπλαση;

Παραμένουμε σταθεροί στο πλάνο μας. Όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό της ΔΕΘ.

Όραμα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι το 2030 η Θεσσαλονίκη να έχει διαμορφώσει ένα τοπίο βιώσιμης πόλης, αναπτυξιακής πόλης.

– Τις προηγούμενες μέρες είχαμε σημαντικές εξελίξεις στους τομείς των αμυντικών εξοπλισμών αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Ξεκινώντας από το δεύτερο, τι σημαίνει για τη χώρα η ψήφος εμπιστοσύνης που καταγράφηκε με την έκδοση του 10ετους ομολόγου;

Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία. Ζητήσαμε να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μας προσέφεραν 35 δισ. ευρώ. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών και με επιτόκιο δανεισμού γύρω στο 3,5%. Είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε.

– Περνώντας στα εθνικά θέματα σε ποια φάση βρίσκονται σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε μηδενικές δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, συνεργασία στο προσφυγικό και τη δυνατότητα Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν στα νησιά μας χωρίς να τους χορηγούμε βίζα.

– Κλείνοντας τη συζήτησή μας, τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35;

Η αεροπορία μας αποκτά ένα ποιοτικό πλεονέκτημα. Όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, σε πρώτο χρόνο έχουμε τη δυνατότητα απόκτησης μιας μοίρας F-35 στα τέλη αυτής της δεκαετίας. Η ισχυρή Ελλάδα είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

 

Προηγούμενο άρθροΆρθρο Στάθη Κωνσταντινίδη στο περιοδικό του πολυσυνεδρίου MONEY SHOW
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρη Τσιόδρα, με τίτλο “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος”