(Video) Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΕΛΙΝΕΚΑ

DSC_9499

DSC_9487  DSC_9535

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 7ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(25-01-2024)

 

Αξιότιμοι διοργανωτές,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Ευχή όλων είναι το 2024 να φέρει στην πατρίδα μας ευημερία, πρόοδο και σταθερότητα.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ανάμεσα εδώ, σε μια ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης, με θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τις νέες υποδομές.

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή αποτελούν πεδία ουσιαστικού διαλόγου και μοχλούς προώθησης  των τιθέμενων στόχων και προτεραιοτήτων.

Αντικειμενικά, η Θεσσαλονίκη διανύει μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής αναβάθμισης.

Με ορίζοντα το 2030 και με βατήρα το οραματικό αλλά και ρεαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωριμάζουν διεκδικήσεις δεκαετιών, που με γοργό βηματισμό γίνονται μέρος της καθημερινότητας της πόλης, βελτιώνοντας την αναπτυξιακή της δυναμική και ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Σε αυτές, να προσθέσουμε το δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας που αναπτύσσεται εδώ και το οποίο παράγει υπεραξίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η ατζέντα “Θεσσαλονίκη 2030” συμπυκνώνει το όραμα της Κυβέρνησης για το πώς θέλουμε να βελτιώσουμε την πόλη στην πράξη, προκειμένου σε λίγα χρόνια να είναι επίκεντρο επενδύσεων και τουρισμού, κυρίαρχη στη Ν.Α. Ευρώπη, με ισχυρή επιρροή στον γεωπολιτικό της περίγυρο και θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, έχουμε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Άλλα τοπικού χαρακτήρα αλλά μεγάλης αξίας και άλλα εμβληματικά με ευρύτερο ενδιαφέρον.

Προσηλωμένοι στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, εντείνουμε μεθοδικά τις προσπάθειες μας, ώστε τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το αναπτυξιακό παράστημα που δικαιούται και να απολαμβάνει έργα που της έλειψαν και της στοίχησαν κατά το παρελθόν.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη  ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, ύψους 9,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση συγκοινωνιακών, εκθεσιακών, λιμενικών, νοσοκομειακών, εκπαιδευτικών, διοικητικών, πολιτιστικών και άλλων υποδομών της πόλης.

Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε τις βάσεις για μια Θεσσαλονίκη πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική, πιο εξωστρεφή, με διευρυμένους ορίζοντες. Που θα  αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και θα διαθέτει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Πάντα με όρους ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Και επειδή Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύουμε με πράξεις ότι η Μακεδονία και η Θράκη είναι συνολικά στη πρώτη γραμμή των εθνικών προτεραιοτήτων.

Το πιστοποιεί το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και το αντίστοιχο της Δυτικής Μακεδονίας, που ως περιφέρεια μετασχηματίζεται χάρη στο σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που  περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως συμβαίνει με τα έργα της Θεσσαλονίκης, έτσι και εδώ πρόκειται για μικρά και μεγάλα έργα που θα δώσουν τεράστια παραγωγική ώθηση και ανταγωνιστικότητα στις τοπικές οικονομίες και καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα επιχειρηματικό, ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Και τελικά παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Βασική μας μέριμνα είναι η ανάπτυξη που εδραιώνουμε στο πεδίο της γεωγραφικής μας ευθύνης να αγκαλιάσει όλες τις περιφερειακές ενότητες και κανένας συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω.

Σε αυτήν την οραματική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, αισθάνομαι την έμπρακτη στήριξη των εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι βλέποντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στηρίζουν και αξιοποιούν στο έπακρο την ευκαιρία που δίνεται στον τόπο μας.

Τους ευχαριστώ για τη γόνιμη, εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία, γιατί μέσα από τους συμπληρωματικούς μας ρόλους εργαζόμαστε για τον κοινό στόχο: Να μετατρέψουμε την τοπική οικονομική δύναμη σε εθνική και περιφερειακή δράση.

Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εν κατακλείδι, το πλάνο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης συνοψίζεται στις λέξεις: Υποδομές, καινοτομία, περιβάλλον, πολιτισμός, τουρισμός, εμπόριο, ενέργεια. Εφτά άξονες που καθιστούν την περιφερειακή ανάπτυξη, βιώσιμη, ανθρώπινη και συμπεριληπτική επ’ ωφελεία όλων των πολιτών.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ Θανάση Παπαϊωάννου
Επόμενο άρθρο(Video) Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στη παρουσίαση της ΑΓΝΟ