ΑΡΘΡΟ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”
(20-01-2024)
“Η ΚΑΛΠΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ”
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας, αφού πραγματώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης του ενεργητικού εκλογικού δικαιώματος, αφενός για τους Έλληνες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό και αφετέρου για εκλογείς του εσωτερικού που για εργασιακούς ή άλλους λόγους αδυνατούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν στην κάλπη.
Πρακτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, κανένας κάτοικος του εσωτερικού ή του εξωτερικού δεν αποκλείεται από την επιστολική ψήφο. Όποιος δεν θέλει να πάει στην κάλπη (σε ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα), θα μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του, ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται με απλά βήματα και συνοδεύεται από αυξημένες εγγυήσεις.
Η επιστολική ψήφος καταργεί κάθε εμπόδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και υπ΄ αυτή την έννοια δυναμώνει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, αφού η διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσα από τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, την καθιστά πιο αντιπροσωπευτική.
Επιπλέον, διασφαλίζει τις βασικές συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, καθολικότητας και μυστικότητας της ψήφου, διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, καταπολεμά την αποχή, εφαρμόζοντας αυξημένες δικλείδες ασφάλειας και διαφάνειας.
Εξάλλου, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου υπάρχει και άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Η αναγκαιότητά της προκύπτει από την διαπίστωση ότι, στις μεγάλες ηλικίες, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι υπερδιπλάσιος των Ελλήνων κατοίκων της χώρας σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Πρόκειται, για ένα μεγάλο αριθμό εκλογέων, κατά κανόνα κατοίκων εξωτερικού, που έχουν αποβιώσει και το γεγονός αυτό ουδέποτε δηλώθηκε στις αρμόδιες εγχώριες υπηρεσίες. Η νομοθετική μας πρωτοβουλία απαντά ορθολογικά στο παραπάνω ζήτημα, μεριμνώντας για την απεικόνιση στους εκλογικούς καταλόγους του πραγματικού αριθμού ψηφοφόρων. Πρακτικά, με τη ρύθμιση τίθενται σε ειδικό καθεστώς οι εκλογείς που το 2024 συμπληρώνουν το 80ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση κατά το 2023, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη. Όσες και όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις, θα μπορούν στην περίοδο από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 να ζητήσουν τη μη διαγραφή τους από τους εκλογικούς καταλόγους μέσω των Δήμων, των ΚΕΠ ή των προξενικών αρχών. Διαφορετικά, θα διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους την 1η Νοεμβρίου 2024. Συνεπώς, ακόμα κι αν κάποιος εκλογέας διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους εν ζωή, θα μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με τη διαδικασία των παραλειφθέντων εκλογέων.
Έτσι, μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, που για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 2019, με την επιστολική ψήφο, η Ελλάδα κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά, εφαρμόζοντας σύγχρονες διαδικασίες και υιοθετώντας καλές διεθνείς πρακτικές.
Στην πεντηκοστή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καταργώντας τα εμπόδια προς την κάλπη. Ελπίζω ότι καμία πολιτική δύναμη από την αντιπολίτευση δεν θα μπει στον πειρασμό να τα ορθώσει.
Στάθης Κωνσταντινίδης
Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης