Προσφώνηση Στάθη Κωνσταντινίδη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου

IMG_8816

IMG_8775IMG_8792IMG_8856

IMG_8855

 

IMG_8806

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ  (19-11-2023)

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ Ιερώνυμε

Σεβασμιότατε Τοποτηρητή, Άγιε Γρεβενών, κ Δαυίδ

Σεβασμιότατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς,

Σεβαστοί Πατέρες,

Εντιμότατοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας,

κυρίες και κύριοι,

Ο κλήρος και ο λαός της Φλώρινας, των Πρεσπών και της Εορδαίας, καλοδεχόμαστε με προσμονή, συγκίνηση, αγάπη κι ευλάβεια το νέο Ποιμενάρχη μας.

Καλωσορίζουμε τον άξιο διάδοχο μιας εμβληματικής μορφής της Εκκλησίας μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης, κ.κ. Θεόκλητου. Ενός Επισκόπου που τίμησε και λάμπρυνε με την ποιμαντορία και το σπουδαίο κοινωνικό του έργο την πατρώα γη της Δυτικής Μακεδονίας.

Σεβασμιώτατε, η χαρά είναι μεγάλη.

Εξίσου μεγάλη με την τιμή και την ευθύνη κάθε Μητροπολίτη να κηρύξει στα πέρατα της Οικουμένης τις κοινές αξίες της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού

Η πρόνοια του Θεού σας φέρνει σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και η ενθρόνισή σας σηματοδοτεί μια νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική ζωή της Δυτικής Μακεδονίας.

Είμαι βέβαιος ότι θα μοιράσετε γενναιόδωρα και αδιάκριτα τα αντίδωρα της ψυχικής ανάτασης, της πίστης, της ελπίδας, της ευσπλαχνίας και της ευεργεσίας.

Θα ενσταλάξετε στις ψυχές του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας τη χάρη της αληθινής αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Θα είστε οδηγός και αρωγός των συμπολιτών μας στα υπαρξιακά προβλήματα και στις αγωνίες τους με αγάπη, υπομονή και προσευχή, και θα μοιράζεστε τις χαρές, τις πληγές και τις λύπες τους.

Όπως κάνει, εξάλλου, σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία συμμετέχει στον προβληματισμό και την ανησυχία του συγχρόνου ανθρώπου, σε σχέση με θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα, που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο, με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους, προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη, η καταλαγή και η αγάπη

Οι γνώσεις και η εμπειρία σας αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας στα νέα καθήκοντα που επωμίζεστε.

30 χρόνια  διακονίας

Με σημαντικό προνοιακό έργο στα εκκλησιαστικά ιδρύματα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» και φιλοξενίας βρεφών και νηπίων «Ο Άγιος Στυλιανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Με πλούσια εμπειρία στην οργάνωση, λειτουργία και διοίκηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού, του Κηροπλαστείου και του Φοιτητικού Ξενώνα.

Με αξιοσημείωτη και ακαδημαϊκή διαδρομή σε διαφορετικά μάλιστα επιστημονικά πεδία

-Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.,

-κάτοχος δυο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων·

στο «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο» από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου

και στη «Βιοηθική» από την Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ.

Καθώς και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της «Ιστορίας της Ιατρικής» στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ.

Με ιεραποστολικό έργο στη μακρινή Κολομβία.

Διατελέσατε ακόμα εκδότης και υπεύθυνος του περιοδικού «ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ» του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως από το 2012.

Συγγραφέας πονημάτων και μάλιστα σε ζητήματα ιδιαίτερου επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος: «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαμόρφωση των Νοσοκομείων και της Ιατρικής Εκπαίδευσης» (2008). «Άγιοι Ιατροί» (2008). «Η θέση της Εκκλησίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση» (2018). «Η γυναικεία φύση της Παναγίας και η αειπαρθενία της» (2018). «Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων» (2019). «Κοινωνική πολιτική και εκκλησιαστική φιλανθρωπία» (2019). «Δικαίωμα και συμμετοχή των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων σε εταιρικά σχήματα» (2020). «Έκτρωση, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2020). «Δωρεά οργάνων, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2021). «Ευθανασία, προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης» (2023).

Νιώθουμε τυχεροί κι ευλογημένοι για έναν ποιμενάρχη που όπως φάνηκε και στον χειροτονητήριο λόγο του, έχει πλήρη γνώση και ενσυναίσθηση της ιστορίας και της αξίας του τόπου που του ανατέθηκε να υπηρετήσει: «Ιδιαιτέρως, με συγκινεί το γεγονός ότι εξελέγην και χειροτονούμαι επίσκοπος .. στην πολυβασανισμένη Μακεδονία μας και διαδέχομαι δύο μεγάλους επισκόπους. Τον θρυλικό κυρό Αυγουστίνο και τον αγιοπνευματικά χαριτωμένο κ. Θεόκλητο… Η καρδιά μου αυτή την ώρα πλημμυρίζει από αγάπη και ευθύνη για τον ευλογημένο κλήρο και λαό της λαχούσης μοι θεοσώστου επαρχίας Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Γνωρίζω καλά πως είναι άνθρωποι ευλαβείς και ευσεβείς, προσδεδεμένοι στις παραδόσεις της πίστεώς μας, και άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας.»

Και είναι πράγματι έτσι Σεβασμιότατε, τούτος ο τόπος που κληθήκατε να διακονήσετε διακρίνεται για τη λεβεντιά και την αρχοντιά του και ο λαός του προσέφερε τα πάντα για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.

Οι Άγιοι να σας καθοδηγούν και οι άνθρωποι να σας αγαπούν!

Σε αυτό το ταξίδι της προσφοράς δεν θα είστε μόνος.

Θα είμαστε δίπλα σας, συμπαραστάτες στο πολυσήμαντο έργο σας, για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

Σας θέλουμε δίπλα μας, με τις προσευχές και τις ευλογίες σας, τις διδαχές και τις κοινωνικές δράσεις και παρεμβάσεις σας

Σας καλωσορίζω στη δευτερη πατρίδα σας

Από σήμερα είστε ένας από εμάς!

Πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής.

Με αισθήματα αγάπης, βαθύτατου σεβασμού και ειλικρινούς χαράς, σας καμαρώνουμε στον αρχιερατικό θρόνο της Μητρόπολης, έναν θρόνο έμπρακτης αγάπης και προσφοράς και παράλληλα σας ενθρονίζουμε στις καρδιές μας.

Εύχομαι η ποιμαντορία σας να είναι ακύμαντη, λαμπρή και ένδοξη και τα αρχιερατικά σας έτη πολλά και καλλίκαρπα.

Ο πανάγαθος Θεός να φωτίζει, να ενδυναμώνει και να καθοδηγεί τα βήματά σας.

Ως συμβολική ένδειξη σεβασμού, επιτρέψτε μου, να σας προσφέρω αυτόν τον σταυρό, το σύμβολο της πίστης μας, αναφωνώντας Άξιος!

IMG_8853

IMG_8758

IMG_8760

 

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου»
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο 7ο Thessaloniki Summit