Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο 7ο Thessaloniki Summit

DSC_2486

DSC_2526

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 7ου  THESSALONIKI SUMMIT

(20-11-2023)

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

κυρίες και κύριοι,

με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον συμμετέχω στις εργασίες του 7ου κατά σειρά Thessaloniki Summit.

Ενός θεσμού που προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με διακεκριμένες συμμετοχές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και υψηλού επιπέδου θεματικές διαλόγου, που παράγουν και προάγουν πολιτικές σε επίκαιρα γεωπολιτικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά, μεταναστευτικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

Η φετινή διοργάνωση φέρει στην προμετωπίδα της  τον τίτλο “χάραξη νέας πορείας προς την ευημερία και την σταθερότητα: Η ώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης”, εστιάζοντας στην καρδιά των γεγονότων που αφορούν όχι μόνο τα κεφαλαιώδη ζητήματα της ειρήνης, του δικαίου και των διεθνών σχέσεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών παγκοσμίως και διαμορφώνουν ένα -αν όχι εύθραυστο, αν όχι εύφλεκτο- πάντως σίγουρα ασταθές περιβάλλον.

Δηλαδή, συνθήκες που, για να επανέλθουμε στον τίτλο του φετινού συνεδρίου, σίγουρα δεν ευνοούν την ανάπτυξη, την ευημερία και την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Έτσι κι αλλιώς, αν κάτι είναι σταθερό τα τελευταία χρόνια είναι οι κρίσεις, που ανατρέπουν σχεδιασμούς, και επιβάλλουν την αναζήτηση νέων έκτακτων ή και πιο μόνιμων εναλλακτικών λύσεων και απαντήσεων στα προβλήματα που προκαλούν.

Κρίσεις που αναλόγως της εγγύτητας και του βαθμού εξάρτησης από συγκεκριμένους παράγοντες, άλλους τους επηρεάζουν περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Κρίσεις, όμως, που λειτουργούν και ως καμπανάκια για την ανάγκη ταχύτερης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, όπως πχ το ζήτημα της κλιματικής κατάρρευσης, ή της ενεργειακής απεξάρτησης από μία πηγή ή και αυτονομίας, που τα κράτη πρέπει να αποκτήσουν για την ασφαλέστερη λειτουργία τους.

Ως καταλύτες πολιτικών διεργασιών, όπως είναι η ανάγκη υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής, κοινής άμυνας, ενιαίας και πιο δραστικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ

Ως διαβήματα προς τον δυτικό προηγμένο κόσμο για την άσκηση πιο ομόθυμης, διορατικής και ουσιαστικής πολιτικής, πέρα από τα σύνορά του αλλά και πιο αποφασιστικής υπεράσπισης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Αν η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά σε αυτές τις εξελίξεις από τον υπόλοιπο κόσμο, η νοτιανατολική Ευρώπη είναι το πεδίο που αυτές λαμβάνουν χώρα και είναι λογικό οι χώρες που την απαρτίζουν να επηρεάζονται εντονότερο και να αναζητούν λύσεις στα ζητήματα που οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν.

Γι αυτό πλατφόρμες σαν την σημερινή, όπου όπως προκύπτει από τη θεματολογία, θα αναδείξει κρίσιμες παραμέτρους του στόχου για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι πάρα πολύ σημαντική, δεδομένου ότι μάλιστα συμμετέχουν εισηγητές με κύρος και ευρεία γνώση στα κρίσιμα αυτά θέματα.

Η Θεσσαλονίκη βέβαια αποτελεί τον πιο ενδεδειγμένο τόπο για τον γόνιμο αυτό διάλογο, αφού από τη μία βιώνει έντονα τις επιπτώσεις των εξελίξεων και από την άλλη την υλοποίηση ενός πολυδιάστατου αναπτυξιακού σχεδίου.

Χάρη στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βόρεια Ελλάδα συνολικά  βρίσκει εφαρμογή ένα πλέγμα δημόσιων παρεμβάσεων που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας σε όλες τις διαστάσεις της καθημερινότητας.

Περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων και εμβληματικών συγκοινωνιακών, νοσοκομειακών, λιμενικών, εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων υποδομών, που ο τόπος στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Την παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό, την οριστική στροφή στην πράσινη ενέργεια, τη μεγέθυνση της τουριστικής βιομηχανίας, την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την προσέλκυση εγχώριων και ξένων ιδιωτικών επενδύσεων, τη βέλτιστη διασύνδεση και συνεργασία των μερών στο Οικοσύστημα Καινοτομίας και Τεχνολογίας που αναπτύσσεται δυναμικά, την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας.

Σειρά παρεμβάσεων που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές απασχόλησης, δημιουργικότητας, ανταγωνιστικότητας και συνδέονται ευθέως με στοχευμένες πολιτικές όπως η εδραίωση της Θράκης σε ενεργειακό κόμβο, η δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, η καθιέρωση της Βόρειας Ελλάδας ως κοιτίδας καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τον θετικό αντίκτυπο από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις επιδόσεις ρεκόρ στις εξαγωγές, τη δραστική αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, ως θετικών γεγονότων που αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των εξωγενών κρίσεων στις οποίες αναφέρθηκα εισαγωγικά και κυρίως δημιουργούν μία ακόμα πιο ευοίωνη προοπτική, δεδομένης μάλιστα της αξιόπιστης εικόνας που έχει οικοδομήσει η χώρα και του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει διεθνώς.

Με στέρεες και ειλικρινείς συνεργασίες, που εδράζονται στον αλληλοσεβασμό και τη συναντίληψη,  επιδιώκουμε την πρόοδο, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Με αυτές τις σκέψεις  εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 7ου Thessaloniki Summit και συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές: τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠροσφώνηση Στάθη Κωνσταντινίδη στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο 7ο Thessaloniki Summit