Χαιρετισμός Στάθη Κωνσταντινίδη στην 5η εβδομάδα γυναικείας επιχειρηματικότητας

DSC_1419

DSC_1395

DSC_1376

DSC_1364

Αξιότιμες προσκεκλημένες,

Κυρίες επιχειρηματίες

η γυναικεία επιχειρηματικότητα ασφαλώς δεν είναι κάτι καινοφανές, είναι όμως για την εγχώρια πραγματικότητα ένας τομέας της οικονομικής δραστηριότητας που γνωρίζει ανάπτυξη και εμπλουτίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον με φρεσκάδα, μαχητικότητα, γούστο, πείσμα, γνώσεις και ευαισθησίες, γνωρίσματα της γυναικείας φύσης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες γίνονται ολοένα πιο σύνθετες, οι ρυθμοί πιο πιεστικοί, οι οικογενειακές ανάγκες πιο απαιτητικές,  η σύγχρονη γυναίκα καταφέρνει να ανταποκρίνεται σε πολλαπλούς ρόλους και να κατακτά σε όλους τους τομείς πιο ενεργή, ισότιμη και ισόβαθμη συμμετοχή, φυσικά και στο επιχειρείν.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας και να συμμετέχω στις εργασίες της 5ης εβδομάδας γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ξέρετε, επειδή δεν πιστεύω στη διάκριση των φύλων, σε κανέναν στίβο, κάποιες φορές αισθάνομαι ότι μία διακριτή αντιμετώπιση των γυναικών ίσως και να υποκρύπτει και μία υποτίμηση, υπό την έννοια ότι έχετε αποδείξει ότι μπορείτε από τον ίδιο βατήρα να πετυχαίνετε εξίσου καλές επιδόσεις.

Πρέπει, όμως, από την άλλη να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν τομείς όπου η γυναικεία συμμετοχή χρειάζεται επιπλέον ενθάρρυνση.

Τέτοιος πιστεύω ότι είναι και ο χώρος της επιχειρηματικότητας, όπου το ποσοστό διείσδυσης των γυναικών το 2023 ανήλθε στο 25,9% στη χώρα μας.

Αναμφίβολα, το μέγεθος αυτό δείχνει ότι η συμβολή σας στην οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται συνεχώς, υπάρχουν όμως περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Στη κατεύθυνση αυτή κατατείνουν πολλές θεσμικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, που στοχεύουν στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού δυναμικού, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην προώθηση συνθηκών ισότητας μεταξύ των φύλων.

Με μία σειρά στοχευμένων πολιτικών, ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στον επιχειρηματικό στίβο, συμβάλλοντας με την παρουσία τους στη δημιουργία πλούτου και μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας.

Ενδεικτικά:

Το πρόγραμμα “δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας”, που υλοποιείται από την ΔΥΠΑ, στηρίζει την επανένταξη άνεργων γυναικών ή πρώην επιχειρηματιών που βγήκαν εκτός αγοράς.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.

Η αύξηση της χρονικής διάρκειας της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από έξι (6) σε εννέα (9) μήνες.

30.000 περισσότερα παιδιά έγιναν δεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και επιπλέον 27.000 παιδιά έλαβαν voucher.

Η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και ενισχύσαμε τα ολοήμερα σχολεία, ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να εναρμονίζεται καλύτερα με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Και βέβαια συνεχίζουμε:

Αυξάνοντας το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες.

Αυξάνοντας κατά 50.000 τις θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συστήνοντας 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών.

Θεσμοθετώντας χώρους φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Υλοποιώντας το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» με 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών.

Μειώνοντας το έμφυλο μισθολογικό χάσμα (gender pay gap) από το εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030.

Στοχεύοντας παράλληλα σε προγράμματα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι πολιτικές αυτές αποδίδουν καρπούς.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο η ανεργία στην πατρίδα μας μειώθηκε στο 10%, όταν τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν στο 12,1% και τον Σεπτέμβριο του 2019 στο 16,8%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ανεργία στις γυναίκες μειώθηκε στο 12,4%, από 15,5% που ήταν το 2022 και από 21,6% που ήταν το 2019.

Πρόκειται για πολύ θετικά νέα, που μαρτυρούν πως η ανεργία στις γυναίκες μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κατ’ επέκταση η Ελλάδα γίνεται μια χώρα με λιγότερες ανισότητες.

Ποιά η επίδραση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε αυτό;

Πρώτον, οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Δεύτερον, οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι γνωστές για την καινοτόμο σκέψη τους και την ικανότητα να εντοπίζουν ευκαιρίες στην αγορά. Άρα, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ωθούν και τις βιομηχανίες προς τα εμπρός, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Τρίτος κρίσιμος λόγος για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι ότι η ποικιλομορφία στην ηγεσία οδηγεί σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα και βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις.

Τέταρτον, οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα τα συναισθήματα των εργαζομένων τους.

Και πέμπτον, έχουν καλύτερη αντίληψη της γραμμής ισορροπίας μεταξύ εργασίας και κοινωνικής ζωής.

Εάν κάπου έστρεφα την προσοχή μου, αυτό θα ήταν στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece, οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στις start up επιχειρήσεις είναι μόλις 2 στις 10, ποσοστό που δεν αντικατοπτρίζει ούτε το επιστημονικό σας υπόβαθρο, ούτε την εφευρετικότητά σας, ούτε την ανήσυχη, δημιουργική και ζωογόνο υπόστασή σας.

Συνοψίζοντας, θα επαναλάβω ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει σύνορα, δεν έχει διαχωριστικές γραμμές.

Και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι σε αυτήν την αίθουσα βρίσκεστε πολλές γυναίκες που αποτελείτε πρότυπα δημιουργικότητας, που επιχειρείτε, που εργάζεστε και διακρίνεστε.

Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια συνολικά αλλά και για τη σημερινή εκδήλωση από την οποία είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν υποδείγματα και για άλλες γυναίκες που μοιράζονται τις δικές σας φιλοδοξίες και τα όνειρα για πρόοδο και εξέλιξη.

Θερμά συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος για την πρωτοβουλία και εννοείται ότι οι πόρτες του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτές για συνεργασία.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην ενημερωτική εκδήλωση για το FLY OVER στο PORTO PALACE
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Γιώργο Τσούνη