Χαιρετισμός Στάθη Κωνσταντινίδη στα εγκαίνια της 38ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ PHILOXENIA

DSC_1859

DSC_1854   DSC_1892

DSC_1876 DSC_1899

Αξιότιμοι, Πρόεδρε, και Διευθύνοντα Σύμβουλε, του εκθεσιακού μας φορέα, κύριοι Τζήκα και Ποζρικίδη,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι,

αν κάτι χαρακτηρίζει τη εποχή που διανύουμε είναι η μεταβλητότητα των συνθηκών.

Η αστάθεια του περιβάλλοντος, και όχι μόνο του φυσικού.

Και τι δεν είδαμε τα τελευταία χρόνια!

Μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, πολεμικές συρράξεις, οικονομικές αναταράξεις, πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή αστάθεια και ανασφάλεια.

Ό,τι ακριβώς απεχθάνεται η υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη. Ό,τι μισεί ο τουρισμός.

Ένας τομέας της οικονομίας που προϋποθέτει μεταφορική ελευθερία και ασφάλεια, τιμολογιακή σταθερότητα, ξεκάθαρο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο εκτεθειμένη είναι η τουριστική δραστηριότητα μπροστά σε τέτοιας κλίμακας γεγονότα.

Λογικό και επόμενο, λοιπόν, μία χώρα που έχει τόσο πλούσιο απόθεμα όπως Ελλάδα, αλλά και αντίστοιχο βαθμό εξάρτησης από το τουριστικό προϊόν της, να πρέπει να επενδύει συστηματικά στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών της.

Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, τα καταφέρνουμε. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι στην πανδημία, να αναταχθούμε σύντομα στην επανεκκίνηση της αγοράς, να επιτύχουμε υψηλούς στόχους στις αφίξεις, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, να αυξάνουμε τα έσοδα μας, να προσελκύουμε νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Κι αυτό, γιατί η πατρίδα μας είναι προικισμένη με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, γιατί διαθέτουμε ένα πολυθεματικό τουριστικό πακέτο, γιατί έχουμε γνώση και εμπειρία.

Και βέβαια, γιατί πλέον διαθέτουμε αναβαθμισμένα οδικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, ψηφιακές ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Αλλά ακόμα, γιατί έχουμε επιδείξει σταθερή αναπτυξιακή δυναμική και οικονομική πρόοδο, αξιόπιστη εταιρική και διεθνή παρουσία.

Με αυτά τα όπλα, η χώρα ανακτά το κύρος και την αίγλη της και γίνεται και πάλι κορυφαίος προορισμός.

Είναι λοιπόν η εγχώρια σταθερότητα, κόντρα στη διεθνή αστάθεια, που καθιστά το τουριστικό μας προϊόν ελκυστικό και ανταγωνιστικό και την εθνική μας βιομηχανία ανθεκτική και πολλά υποσχόμενη.

Η Κυβέρνηση με την αεικίνητη πολιτική ηγεσία, υλοποιεί πολιτικές που στοχεύουν στη συνεχή ανάπτυξη, προώθηση και πολυεπίπεδη προβολή του τουριστικού μας χάρτη σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η εθνική προσπάθεια, όμως, αποδίδει καλούς καρπούς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τη φετινή τουριστική περίοδο η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μεγεθύνθηκε κατά 23%.

Ο οδικός τουρισμός κατέγραψε αύξηση κατά 30%, ενώ αλματώδης ήταν η αύξηση στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 77,8% και οι διανυκτερεύσεις κατά 78,1%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 78,8% και 83%,

ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά 65,6% και 52,3% αντίστοιχα.

Η δυναμική αυτή είναι αναμφίβολα ελπιδοφόρα, δεν είναι όμως ανεμπόδιστη.

Τα ακραία φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι τεράστιοι πόροι που απαιτούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Αλλά και η πολεμική ατμόσφαιρα και η εξ αυτής οικονομική αστάθεια.

Αποτελούν απειλές και κινδύνους που καλούμαστε να αντιστρέψουμε.

Με στρατηγικό σχέδιο, με συνέργειες, με αυτοβελτίωση, με ακόμα ισχυρότερο σήμα.

Αυτούς τους στόχους υπηρετεί εδώ και χρόνια επάξια η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “Philoxenia”,  κι από κοντά της η Διεθνής Έκθεση Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού “Hotelia 2023” και η “Real Estate Expo North”.

Μέσα από την άρτια διοργάνωσή τους από τη ΔΕΘ-Helexpo, ανοίγονται πολύτιμοι δρόμοι συνεργασίας που φέρνουν πιο κοντά φορείς και τους ανθρώπους του τουρισμού.

Η εξωστρέφεια και η εμβέλειά τους αποτυπώνονται στο πλήθος των εμπορικών επισκεπτών και των επιχειρηματικών συναντήσεων που προδιαγράφονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές.

431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας, περισσότεροι από 300 εκθέτες (αυξημένοι κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι), 10.000 τετραγωνικά μέτρα, 120 hosted buyers και 17 χώρες, με τιμώμενη τη Βουλγαρία όπως και στη Διεθνή Έκθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθιστούν τη Θεσσαλονίκη και πάλι επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αξίζουν συγχαρητήρια, λοιπόν, στη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά, για τον κορυφαίο αυτό κλαδικό θεσμό

Είναι συνεπώς ιδιαίτερη η χαρά μου να σας καλωσορίσω στη φετινή 38η επέτειο ευχόμενος στην  καθεμία και στον καθένα καλή επιτυχία.

Προηγούμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, στο δελτίο ειδήσεων του West Channel, με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βακρατσά
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 111η επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς