Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο συνέδριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τίτλο “ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ”

DSC_8282

DSC_8290

DSC_8277

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ”

(20-10-2023)

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου,

Κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Κυρία Υφυπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά να συγχαρώ το Διεθνές Πανεπιστήμιο για τη διοργάνωση του συνεδρίου που πραγματεύεται την υπόθεση της “Ασφάλεια Εφοδιασμού-Ενεργειακές αγορές στην Μετάβαση”.

Ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, αφού η ενεργειακή κρίση, που ταλανίζει τις ζωές και την καθημερινότητά μας, αποδεικνύεται δυσεπίλυτος γρίφος για κράτη, οικονομίες και καταναλωτές.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τα ακραία φαινόμενα, που πλέον τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, υπό την έννοια της συχνής επανεμφάνισής τους, τα οποία αναμφίβολα συνδέονται με την κλιματική κρίση, η μετάβαση σε νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας καθίσταται αδήριτη αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του οικονομικού μας μοντέλου.

Στην Ελλάδα, από το 2019, μέσα από μία ρεαλιστική αλλά και οραματική θεώρηση των δεδομένων, των τάσεων και των προοπτικών, συντελείται μια πράσινη επανάσταση/κοσμογονία, η οποία φέρνει την πατρίδα μας στην πρωτοπορία των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων, καθώς καθαρίζουμε το ενεργειακό μας μείγμα ταχύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά κυρίως τη Δυτική Μακεδονία, αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα με πιο φιλικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθεί καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι αυτή του υδρογόνου και φέρνει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας στη νέα εποχή.

Η μεγάλη και φιλόδοξη αυτή μετάβαση που συντελείται στον τόπο μου αποτελεί τη μία μόνο από τις διαστάσεις του θέματος, αν και παράλληλα υπηρετεί και τις υπόλοιπες, αφού η θεαματική αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια και τοποθετεί την Ελλάδα με καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του τα έργα που παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, σε σχέση με το φυσικό αέριο, μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου κλπ, ως ενδιάμεσου καυσίμου, αλλά και τα διασυνδεδεμένα δίκτυα που προωθεί η εε.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό επιταχύνουμε τον πράσινο μετασχηματισμό σε μια σειρά από τομείς, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, κτηριακό απόθεμα, εφαρμόζουμε στοχευμένες δράσεις, παρέχουμε κίνητρα με στόχο και αποτέλεσμα να  μειώνουμε  το αποτύπωμα του άνθρακα στο περιβάλλον.

Και όλα αυτά βάσει συγκεκριμένου και συμπεριληπτικού σχεδιασμού, που στόχο έχει να μην αφήσει κανέναν πίσω σε αυτή τη διαδικασία, εξού και τα προγράμματα έχουν πολλές φορές κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ήδη, σύμφωνα με έκθεση που αφορά την παγκόσμια αγορά ενέργειας για το 2022, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις υψηλότερες θέσεις αναφορικά με το ποσοστό διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών στο εθνικό μείγμα, καθώς το 33,3% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται από αυτές. Μία επίδοση που μας κατατάσσει στην 7η θέση παγκοσμίως.

Άρα, περνούμε με γοργό βηματισμό στις ανανεώσιμες πηγές, και έχουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα να γίνουμε εξαγωγείς τέτοιας παραγόμενης στη χώρα μας ενέργειας.

Το θεσμικό πλαίσιο προσαρμόζεται με ανάλογη ταχύτητα στα νέα δεδομένα, που εκτός των άλλων αφορούν την αυτοκατανάλωση, την αποθήκευση σε μπαταρίες, τις κυψέλες υδρογόνου, την αντλησιοταμίευση.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ και πάλι το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και ιδιαίτερα τον Πρύτανη, κ. Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του, που εργάστηκαν για τον σκοπό αυτόν.

Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση της μετάβασης δεν είναι μία στατική αλλά μία δυναμική διαδικασία, που θα έχει διάρκεια και σίγουρα θα υποστεί επιδράσεις από άλλους παράγοντες.

Είμαι σίγουρος ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου συμβάλλουν ενεργά στην εμβάθυνση της δημόσιας συζήτησης για τη μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Στάθη Κωνσταντινίδη στην ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΤΗΡΙΟFORTHESS
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα