Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

DSC_7952

DSC_7908 DSC_7934 DSC_7943  DSC_7969 DSC_7973 DSC_7995 DSC_7996

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 63η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

(16-10-2023)

Εξοχότατε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Σταύρο Αυγουστίδη,

εξοχότατε Γενικέ Πρόξενε, κύριε Κωνσταντίνε Πολυκάρπου,

αγαπητοί συνάδελφοι,

εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων αρχών,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 63ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζω εγκάρδιες και αδελφικές ευχές για την πρόοδο και την ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού, σε συνθήκες εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ειρήνης.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου ήταν το γέννημα ενός ηρωικού αγώνα, ο οποίος στο ξεκίνημά του ήταν άνισος κι ίσως σε κάποιους φαινόταν μάταιος.

Η ελευθερία, όμως, κατακτήθηκε χάρη στην πίστη, την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία των Κυπρίων αδερφών μας που διεκδίκησαν με πείσμα εκείνο που έμοιαζε ουτοπικό.

Γι’ αυτό, απόψε, τιμούμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για μια Κύπρο ελεύθερη, υπηρετώντας με αυταπάρνηση και αφοσίωση ιδανικά και πανανθρώπινες αξίες.

Αναστοχαζόμαστε με απέραντο σεβασμό τα ηρωικά γεγονότα που οδήγησαν στην έπαρση της κυπριακής σημαίας στο μέγαρο του Κυβερνείου, το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου του 1960 κι εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εθνομάρτυρες που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα, με τίμημα την ίδια τους τη ζωή.

Η θυσία των Γρηγόρη Αυξεντίου, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Νίκου Γεωργίου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των άλλων μαρτύρων της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, αποτελεί ανεξίτηλη γραφή στην μακραίωνη ιστορία της Μεγαλονήσου, αλλά και υπενθύμιση της βαριάς κληρονομιάς μας και του  χρέους μας να μην τους προδώσουμε ποτέ.

Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, είμαστε πάντοτε αρωγοί και αταλάντευτοι συμπαραστάτες στην προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας.

Προσηλωμένοι σε αυτήν τη δέσμευση, Ελλάδα και Κύπρος χαράζουμε ισχυρές γραμμές άμυνας απέναντι στις προκλήσεις και στις απειλές και είμαι βέβαιος ότι οι προσπάθειες μας σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.

Η διαίρεση της Κύπρου είναι μια ανοιχτή πληγή στο σώμα του Ελληνισμού και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ως αποτέλεσμα της εισβολής, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και ανεκπλήρωτο χρέος της διεθνούς κοινότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε σταθερά για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί θα προστατεύσουμε ό,τι απειλείται, μαζί θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.

Μαζί θα διαμορφώσουμε ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον στην εύθραυστη αυτή γωνιά της Μεσογείου, με σεβασμό στα σύνορα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Το κοινό μας όραμα έχει προϋπόθεση την Κύπρο ελεύθερη κι ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα.

Γι΄αυτό το σύνθημα “δεν ξεχνώ” είναι και θα παραμένει επίκαιρο, μέχρι να ελευθερωθεί και η τελευταία σπιθαμή κυπριακού εδάφους, ως όρκος τιμής στους πεσόντες στους εκτοπισμένους και στους αγνοούμενους.

Δόξα και τιμή προς όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Εύχομαι και προσεύχομαι για την ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΥποδοχή ιερής εικόνας Παναγίας της Κορωνιωτίσσης στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΣυνάντηση εργασίας του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Andreas Kindl