Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στη συνέντευξη τύπου για την 87η ΔΕΘ

1

23

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 87η ΔΕΘ

(05-09-2023)

Αξιότιμε Αναπληρωτή Υπουργέ Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, κ. Nikolay Pavlov,

αξιότιμε Πρόεδρε της ΔΕΘ-HELEXPO, κύριε Τζήκα,

αξιότιμε Διευθύνοντα Σύμβουλε, κύριε Ποζρικίδη,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,

κυρίες και κύριοι,

επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ για το παρόν και το μέλλον της ΔΕΘ απαντώντας σε τρία ερωτήματα:

1.Τι είναι η ΔΕΘ ;

Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός εκθεσιακός θεσμός. Εκατοντάδες εκθέτες, πολλές διεθνείς συμμετοχές, ποικιλία ύλης και δραστηριοτήτων.

Είναι ένας δείκτης, ο καθρέφτης θα λέγαμε, των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στην πατρίδας μας. Μία γεμάτη και ανθηρή ΔΕΘ, συμβαδίζει και αντανακλά το καλό οικονομικό κλίμα της χώρας.

Είναι ένας χώρος προβολής νέων προϊόντων, καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ένα πεδίο για την ανάδειξη της περιφερειακής δυναμικής και ανάπτυξης, των πλεονεκτημάτων και των καλών πρακτικών του κάθε τόπου.

Είναι μία αγορά, για την προώθηση αγαθών σε καταναλωτές και εμπόρους.

Είναι ένα «τραπέζι» για τη σύναψη επιχειρηματικών συμπράξεων και εμπορικών συνεργασιών.

Με τον θεσμό της τιμώμενης χώρας, είναι και ένα μέσο για την ανάδειξη και την περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών μας σχέσεων.

Είναι ένα περιβάλλον πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών και ζυμώσεων. Σε αυτό συμβάλλουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια.

Είναι λόγος κινητικότητας στη Β. Ελλάδα και επισκεψιμότητας για τη Θεσσαλονίκη, είναι αφορμή για κοινωνικότητα και ψυχαγωγία.

Κοντά σε αυτά, για εμάς είναι και κομμάτι της ιστορίας, της κουλτούρας και του ψυχισμού αυτής της πόλης.

  1. Τι είναι η 87η ΔΕΘ ;

Είναι όλα τα προηγούμενα. Και θα είναι όλα τα προηγούμενα στις καλύτερες εκδοχές τους.

Ενόψει και των εξαιρετικών επιδόσεων της οικονομίας:

Στη φετινή ΔΕΘ θα δούμε πολλές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Θα δούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν στη χώρα το επόμενο διάστημα. Θα δούμε ερευνητικές εφαρμογές και καινοτομίες  του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Θα δούμε τα μέσα με τα οποία εξοπλίζονται οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας μας. Θα δούμε υπηρεσίες του κοινωνικού τομέα. Θα δούμε το αποτύπωμα της χώρας να γίνεται ισχυρότερο, σταθερότερο, ασφαλέστερο και ποιοτικότερο.

Θα δούμε τιμώμενη τη Βουλγαρία, μία χώρα με την οποία μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί. Το μοναδικό όμορο στην πατρίδα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στα κράτη μας υπάρχει στενή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών, καθώς και σε εκείνους της ασφάλειας και της άμυνας.

Η Βουλγαρία είναι μια χώρα με σταθερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια και αξιόλογο  ρυθμό ανάπτυξης, και μάλιστα σε σύγχρονους κλάδους, όπως η πληροφορική.

Οι δύο χώρες οικοδομούμε στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης και αποτελούμε πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Σε σχέση με τη ΔΕΘ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία συμμετέχει αδιαλείπτως, από το 1926 έως σήμερα, σε πολλές γενικές και κλαδικές δράσεις της.

Γι΄ αυτούς και πάρα πολλούς ακόμα λόγους, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την πολυπρόσωπη επιχειρηματικά, και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, παρουσία της Βουλγαρίας στην 87η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, αλλά και την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν στη διάρκεια της έκθεσης επιχειρηματικές επαφές, που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο το διμερές εμπόριο και θα δημιουργήσουν το έδαφος για πολλές νέες συμπράξεις.

Καλωσορίζω, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας της γειτονικής χώρας, κ. Nikolay Pavlov και τον ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του και την εξαιρετική συνεργασία.

Οι κοινές μας αξίες και ο αμοιβαίος σεβασμός γεννούν διαρκώς νέα πεδία, προς όφελος των λαών μας.

Εκτιμώ, λοιπόν, συγκεφαλαιωτικά, ότι και η φετινή ΔΕΘ θα είναι μια πάρα πολύ επιτυχημένη διοργάνωση με θετικό αποτύπωμα για την πόλη, την Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα.

  1. Πώς θα είναι η ΔΕΘ αύριο;

Σε αυτά τα επίπεδα, με τις υφιστάμενες υποδομές, η ΔΕΘ κάπου εδώ αγγίζει τα υψηλότερά της, «ταβανιάζει».

Η υπόθεση της ανάπλασης έχει ωριμάσει σημαντικά και πλέον βρισκόμαστε στις τελικές, πιστεύω, αποφάσεις. Δεν είμαι σίγουρος αν θα είναι η φετινή ή η επόμενη η τελευταία χρονιά της ΔΕΘ όπως την ξέραμε, αλλά αντιλαμβάνομαι  ότι μαζί με την ανάπτυξη της χώρας, παράλληλα με τη μεγάλη πρόοδο που συντελείται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα για την οριστική αλλαγή σελίδας και για τη Διεθνή μας Έκθεση.

Μία ανάπλαση σε εγκαταστάσεις και υποδομές που θα σηματοδοτήσει και τον μετασχηματισμό στη λειτουργία του εκθεσιακού φορέα μας.

Έτσι ώστε:

Ο χώρος να γίνει πιο λειτουργικός και επισκέψιμος 365 ημέρες το χρόνο στους πολίτες και στους επισκέπτες.

Ο φορέας να γίνει ακόμα πιο επιδραστικός στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, να αποτελεί ακόμα ισχυρότερο σημείο αναφοράς στο διεθνές εκθεσιακό καλεντάρι, και να καταστεί, μέσα από τις συνεργασίες του και με τις επιμελητηριακές οργανώσεις, ακόμα πιο δυναμικό όχημα εξωστρέφειας, για ακόμα περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως της περιφέρειας.

Η Έκθεσή μας είναι θεσμός με βαθιές ρίζες στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και έχουν ανάγκη από θεσμούς κύρους, όπως είναι η ΔΕΘ.

Εύχομαι, λοιπόν, καλή επιτυχία και αφήνω τα συγχαρητήρια για την αποτίμηση.

 

Προηγούμενο άρθροBorPres: Ο σχεδιασμός για το νέο συνοριακό σταθμό στο Λαιμό Πρεσπών
Επόμενο άρθροΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ « ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ (BorPres)»