Χαιρετισμός Στάθη Κωνσταντινίδη στην εκδήλωση για την έναρξη του έργου “BORPRES”

DSC_3538-1

DSC_3588

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “BORPRES

(07-09-2023)

Αξιότιμοι εκπρόσωποι φορέων,

αγαπητοί συνεργάτες,

κυρίες και κύριοι

Ενάμιση χρόνο μετά την επίσημη έναρξη του “BorPres”, βρισκόμαστε εδώ, για την παρουσίαση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου BorPres, το οποίο περιλάμβανε μία ολοκληρωμένη δέσμη προπαρασκευαστικών ενεργειών για την εγκατάσταση του Συνοριακού Σημείου διέλευσης μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας.

Η διάνοιξη του συνοριακού σταθμού στο Λαιμό αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα τη βελτίωση της διασύνδεσης των δύο γειτονικών δήμων και ευρύτερα της διασυνοριακής περιοχής.

Είναι μια εξέλιξη με θετική επίδραση στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, εκατέρωθεν των συνόρων, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμό στην ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, αναγνώρισε την αξία και τη σημαντικότητα του έργου, συμμετέχοντας ενεργά από την πρώτη στιγμή που η αρχική ιδέα έγινε πρόταση και εν συνεχεία πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε και συντόνισε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές και τεχνικές ενέργειες, τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και σε διακρατικό επίπεδο. Παράλληλα, συντόνισε τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη Διαχειριστική Αρχή του Interreg.

Κυρίες και κύριοι, οι Πρέσπες είναι μία περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση. Υποδέχονται επισκέπτες από όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και επισκέπτες με θεματικά ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εξάλλου, αποτελεί κοινή επιδίωξη η υποστήριξη της διασυνοριακής συνεργασίας στον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα.

Στην προσπάθεια μίας σύντομης αναδρομής, η ένταξη του στρατηγικού έργου της διάνοιξης νέας συνοριακής διάβασης στην περιοχή των Πρεσπών στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg, εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης κατά την συνεδρίαση στις 08.11.2018 στο Δήμο Πρεσπών.

Ακολούθως, οργανώθηκαν επιμέρους συναντήσεις, αλλά και από κοινού, στις δύο χώρες, επιτόπιες αυτοψίες, και κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να λάβει χώρα η διοικητική και τεχνική ωρίμανση του Στρατηγικού έργου της Διάνοιξης του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης.

Κατά τη διάρκεια των επαφών διερευνήθηκε και τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, και συντονίστηκαν οι ενέργειες για την τεχνική ωρίμανση, ώστε να φτάσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας ίδρυσης.

Στη συνέχεια, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, τον Ιανουάριο του 2020, συγκροτήθηκε το Ελληνικό Τμήμα της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων/ΚΕΕ (Joint Experts Committee).

Κάπως έτσι, φτάσαμε, σταδιακά στον σχεδιασμό και την ένταξη του στρατηγικού έργου “BorPres”, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών στο εταιρικό σχήμα, με βασικό αντικείμενο του έργου την ωρίμανση των μελετών για την εγκατάσταση του Συνοριακού Σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας.

Να επισημάνω ότι ο ρόλος του υπουργείου μας – ως non votıng member στην αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του Interreg – ήταν καθοριστικής σημασίας, ειδικά στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

Όσον αφορά στις δράσεις και τα αποτελέσματά του, θα έχουμε τη χαρά να τα δούμε στις παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες σας.

Προηγούμενο άρθροΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ « ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ (BorPres)»
Επόμενο άρθροΟ Στάθης Κωνσταντινίδης συντονίζει Επιμελητήρια και Φορείς για τη στήριξη των πλημμυροπαθών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας