Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο περιοδικό “Επαγγελματικό Βήμα”

ypes press002
ypes press002

MAKP1094

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Ε.Ε.Θ. «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ»

(09-08-2023)

«Η 87η ΔΕΘ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί για πολλούς λόγους αναπόσπαστο και πολύτιμο στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας, με κοινωνικές και ιδεολογικές αναφορές στην ιστορία της πατρίδας μας. Με σύγχρονους τεχνικούς όρους, οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους μπορεί σήμερα να μην είναι αυτές που ξέραμε ως οικογενειακές, αρκετές, όμως, αποτελούν τη μετεξέλιξή τους και τα υγιή εμπορικά τους πρότυπα. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια, το κύμα της παγκοσμιοποίησης αμφισβήτησε τον ρόλο και την παρουσία τους για λόγους ανταγωνισμού, τα ψηφιακά εργαλεία και οι νέες καταναλωτικές συνήθειες τις επαναφέρουν δυναμικά στην αγορά. Ιδιαίτερα, όμως, στην ελληνική κουλτούρα, η μικρομεσαία επιχείρηση διατηρεί την προσωπική ταυτότητα και την αξιοπιστία του ιδιοκτήτη της. Αναμφισβήτητα, δε, λόγω και της δομής της ελληνικής οικονομίας, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην απασχόληση και αντικατοπτρίζει με άμεσο τρόπο το οικονομικό κλίμα στη χώρα.

Δικαίως, λοιπόν, της αποδίδεται ο τίτλος της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας μας, αφού οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου συγκροτούν την πλειονότητα της εγχώριας δραστηριότητας.

Έτσι, καλύπτοντας όλο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων και κλάδων, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κάθε άλλο παρά «ασήμαντη» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς αποτελεί το βασικό μοντέλο για την πατρίδα μας, αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής και της περιφερειακής μας ανάπτυξης. Διαθέτει, συνεπώς, ισχυρές δυνάμεις και δυνατότητες, εκφράζει, όμως, μέσω των επιμελητηριακών οργάνων της και εύλογες ανησυχίες, τις οποίες αναγνωρίζει και κατανοεί η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μέσα από την υλοποίηση διαρθρωτικών και εστιασμένων πολιτικών προσπαθεί να δώσει λύσεις και να τις ενισχύσει.

Δε μπορεί κανείς, νομίζω, να παραβλέψει τις εκτεταμένες στηρίξεις που διατέθηκαν από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, από τις οποίες επωφελήθηκαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις επώδυνες συνέπειες των εξωγενών κρίσεων που έπληξαν την ελληνική οικονομία.

Εξίσου σημαντικές ήταν και οι πολιτικές που εφαρμόσαμε την ίδια περίοδο για τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Προχωρήσαμε στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 22%,  στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες σε μόνιμη βάση, στη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% ή το 80% σε ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες αντίστοιχα, αλλά και στην απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ή μείωση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τις μικρές επιχειρήσεις που μετατρέπουν τους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους σε πλήρους. Παράλληλα, μάλιστα, με τα παραπάνω, εκπονήσαμε δράσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση, την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξωστρέφεια  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική πρόοδο της χώρας.

Δεν είναι συνεπώς, τυχαίο, ότι μέσα στις πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες της προηγούμενης περιόδου, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να εκτοξεύσουν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, και να εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν το στόχο των 70 δισ. ευρώ έως το 2030, από 55 δισ. ευρώ το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατεύθυνση αυτή η Αναπτυξιακή Τράπεζα διέθεσε την τελευταία διετία 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 3 στα 4 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναμφίβολα, οι συνθήκες ανταγωνισμού επιτάσσουν  την ενεργοποίηση από την πολιτεία επιπλέον πόρων, νέων εργαλείων και περισσότερων προγραμμάτων, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν  τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό, την πιστοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας και την πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές.

Είναι, όμως, αποδεδειγμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με σχέδιο και όραμα, με κίνητρα, χρηματοδοτικά εργαλεία και νέες ελαφρύνσεις. Γιατί οι ευημερούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποτελούν μόνο δείκτη οικονομικής ευρωστίας αλλά και όρο κοινωνικής συνοχής και προόδου.

Οι παρεμβάσεις μας έχουν στο επίκεντρο την Ελλάδα που επιχειρεί και δημιουργεί και σε αυτήν την προσπάθεια συναθροίζεται και ο εξωστρεφής ρόλος που διαδραματίζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Λειτουργώντας ως φορέας επικοινωνίας του ελληνικού επιχειρείν με τη διεθνή αγορά, η Δ.Ε.Θ. προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω συνεργασίες και επενδύσεις, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πατρίδας μας να διευρύνουν το δίκτυο των συνομιλητών τους και κατ’ επέκταση το πεδίο δράσης τους, συμμετέχοντας ισότιμα στην οικονομική πρόοδο της χώρας.

Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας και το θετικό οικονομικό momentum για την πατρίδα μας, θα συμβάλλει δημιουργικά στην ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό και στην εξωστρέφεια των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση Στάθη Κωνσταντινίδη για την έναρξη της 87ης ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΆρθρο Στάθη Κωνσταντινίδη στο αφιέρωμα της εφημερίδας “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” στην 87η ΔΕΘ