Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο ειδικό έντυπο του Myportal.gr για την 87η ΔΕΘ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ MYPORTAL.GR ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ

(08-09-2023)

«Χτίζουμε το όραμά μας πάνω σε στέρεες βάσεις»

Με αφορμή τα ετήσια εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, έχει από καιρό καθιερωθεί, σχεδόν ως κλισέ, το ερώτημα για την κυβερνητική οικονομική πολιτική για κάθε επόμενη χρονιά. Αντίστοιχα τυποποιημένες είναι και οι εκτιμήσεις για το γεμάτο ή άδειο καλάθι των παροχών που φέρνει μαζί του ο εκάστοτε πρωθυπουργός.

Η «μαγεία» των πολιτικοοικονομικών εξαγγελιών της Έκθεσης χτίστηκε στην παρωχημένη αντίληψη, ότι -λίγο πολύ- η χάραξη της οικονομικής πολιτικής εξαρτάται από «τα κέφια» κάθε πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου του. Όμως, οι εποχές άλλαξαν, και μαζί τους και οι αντιλήψεις για την πολιτική. Σήμερα, ο θεσσαλονικιός, ο βορειοελλαδίτης, ο πολίτης αυτής της χώρας, δεν περιμένει να ακούσει κούφιες εξαγγελίες και μαγικές λύσεις. Αποδείχθηκε άλλωστε αυτό ηχηρά στις πρόσφατες εκλογές. Κάθε λάθος ή έστω ατεκμηρίωτη απάντηση από τους εκπροσώπους των κομμάτων για το πρόγραμμά τους, τους στοίχιζε 1-2 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και όπως αποδείχθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα.

Αντιλαμβάνεται, πλέον, ο καθένας ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, για κάθε επόμενη χρονιά, είναι σύνθετη υπόθεση, εδράζεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης και δεν μπορεί να παραβλέπει τις διεθνείς συνθήκες και τις εξωγενείς αλληλεπιδράσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως η συνετή πολιτική μπορεί να είναι ταυτόχρονα αναπτυξιακή και έντονα κοινωνική, κάνοντας το πλεόνασμα μέρισμα  για τους πολίτες.

Το μείγμα αυτής της πολιτικής μας, έδωσε ώθηση στην ελληνική οικονομία, κράτησε όρθια την κοινωνία στις κρίσεις και μας οδηγεί σταθερά στην τροχιά της προόδου.

Το στοίχημα είναι να πορευτούμε ως χώρα και κοινωνία με όρους συνοχής. Να μη μείνει καμία πληθυσμιακή ομάδα και κανένα τμήμα της χώρας πίσω.

Ο σημαντικός αυτός κανόνας βρίσκει την εφαρμογή του στην κυβερνητική ατζέντα για τη Βόρεια Ελλάδα, που περιλαμβάνει περίπου 1.800 έργα και δράσεις στα  γεωγραφικά όρια αναφοράς του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, με ορίζοντα το 2030, τα οποία θα βελτιώσουν δραστικά τις υποδομές, θα αυξήσουν σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, το μέγεθος των οποίων μπορεί να διαφέρει, αλλά η σημασία τους είναι συνολικά και σημειακά ιδιαίτερη για κάθε Βορειοελλαδίτη, διότι αποτελούν ψηφίδες ενός συνεκτικού σχεδίου που αξιοποιεί και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφερειακής ενότητας, πολλαπλασιάζοντας τις προοπτικές εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής.

Με αυτή την προίκα, ο τόπος μας παύει να διεκδικεί στη βάση των ελλείψεων και των αδυναμιών του, αλλά προχωρά, εξελίσσεται και “χτίζει” το μέλλον βάσει των δυνατοτήτων, των πλεονεκτημάτων και του σπουδαίου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.

Το παραπάνω στοιχεία μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και ευθύνη να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις μεγάλες προσδοκίες της κοινωνίας.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στην ειδική έκδοση του Grtimes για την 87η ΔΕΘ και την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο ειδικό έντυπο της Voria.gr για την 87η ΔΕΘ και την δημοσιογράφο Φωτεινή Στεφανοπούλου