Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο ειδικό έντυπο της Voria.gr για την 87η ΔΕΘ και την δημοσιογράφο Φωτεινή Στεφανοπούλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, κ. ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ VORIA.GR ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ

(09-09-2023)

“Ισχυρή ταυτότητα, νέοι ορίζοντες για τη Βόρεια Ελλάδα”

Η απόκτηση ισχυρής ταυτότητας και η διεύρυνση των οριζόντων της Βόρειας Ελλάδας είναι το προσωπικό στοίχημα του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Σε συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση της Voria.gr, ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει πως τα περισσότερα από 1.800 έργα που περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά σχέδια των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης βελτιώνουν τις υποδομές, αυξάνουν τις παραγωγικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και προσδίδουν στη Βόρεια Ελλάδα μια ιδιαίτερη δυναμική.

Δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, ενώ για τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται για το Fly Over επισημαίνει ότι κατανοεί τους προβληματισμούς, όμως εκτιμά ότι η σωστή πληροφόρηση μπορεί να κάμψει όλες τις επιφυλάξεις.

1) Αναλάβατε καθήκοντα πριν από περίπου δύο μήνες. Ποιες προτεραιότητες έχετε βάλει;

«Την υλοποίηση του οράματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Μακεδονία και τη Θράκη, που μοιράζεται κάθε βορειοελλαδίτης, νομίζω: να αποκτήσει αυτός ο τόπος τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να διαδραματίζει έναν σημαίνοντα ρόλο σε εθνικό και ευρύτερο επίπεδο.  Δεν έπαψε ποτέ να είναι σημαντική η Βόρεια Ελλάδα για την υπόλοιπη χώρα, ούτε φυσικά να αποτελεί πόλο έλξης και ενδιαφέροντος για τα Βαλκάνια. Όμως, κακά τα ψέματα, για πολλά χρόνια υπήρχε το αίσθημα ότι δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι παραγωγικές και αναπτυξιακές του δυνατότητες. Και μάλλον δικαίως, αφού τα μεγάλα έργα βάλτωναν σε ατέρμονες συζητήσεις και οι υποδομές κατεύθυναν κάθε σοβαρή δραστηριότητα προς την Αθήνα.   Σήμερα αυτό αλλάζει, βλέπουμε επιτέλους επενδύσεις σε υποδομές που προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι με τη σειρά τους φέρνουν τεχνογνωσία και δημιουργούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.».

2) Μία από τις πρώτες σας πρωτοβουλίες ήταν να συντονίσετε τις δράσεις για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων του FlyOver. Είστε αισιόδοξος ότι αυτές θα μπορέσουν να περιοριστούν και πώς θα γίνει αυτό; Επίσης, πώς θα αντιπαρέλθετε τις διαμαρτυρίες που ήδη υπάρχουν για το έργο;

«Το Fly Over είναι ένας οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών ο οποίος θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα ανά ώρα και ανά κατεύθυνση, θα επιτρέπει ταχεία, οικονομικότερη  και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας παράλληλα βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, μέσω της καλύτερης πρόσβασης στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” και τους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής.

Η έναρξη των εργασιών το φθινόπωρο θα διαμορφώσει συγκοινωνιακά μια νέα φάση για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα επηρεαστεί το σύνολο των μετακινήσεών μας σε καθημερινή βάση. Για τον λόγο αυτόν το σχέδιο που εκπονείται και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, μέσα από τις συνέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα, αλλά δρομολογούνται προκειμένου να δώσουν σταθερές και μόνιμες λύσεις στα κυκλοφοριακά προβλήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Έννοια μας είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και οι επισκέπτες της πόλης να υποστούν τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Όσον αφορά στις διαμαρτυρίες για το έργο, κατανοώ τους προβληματισμούς, θεωρώ όμως ότι η σωστή πληροφόρηση μπορεί να κάμψει όλες τις επιφυλάξεις. Ας μην παραβλέπουμε ότι το σπουδαίο αυτό έργο, δεν έρχεται να λύσει προβλήματα μελλοντικά, αλλά παρόντα, που έτσι κι αλλιώς ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η περιφερειακή οδός είναι ήδη κορεσμένη και αποτελεί πηγή σοβαρών προβλημάτων. Αν κάνουμε όλοι, στο μερίδιο που μας αναλογεί, αυτό που πρέπει, η κατάσταση θα είναι υποφερτή και η επόμενη μέρα θα βρει την πόλη με έναν ακόμα σύγχρονο και λειτουργικό οδικό άξονα.».

3) Ποια πιστεύετε ότι είναι η αναπτυξιακή προοπτική της Βόρειας Ελλάδας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Τα περισσότερα από 1.800 έργα που περιλαμβάνονται στα αναπτυξιακά σχέδια των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης βελτιώνουν τις υποδομές, αυξάνουν τις παραγωγικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας και προσδίδουν στη Βόρεια Ελλάδα μια ιδιαίτερη δυναμική. Ο σχεδιασμός, η εξέλιξη και η υλοποίησή τους συνδράμει καθοριστικά ώστε ο τόπος μας να αλλάξει επίπεδο, να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας και να επανατοποθετηθεί στο χάρτη του μέλλοντος.

Βλέπουμε να πραγματοποιούνται έργα, από τα ανατολικά χερσαία μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας, που δίνουν ελπίδα και προοπτική στον κάτοικο της Μακεδονίας και της Θράκης, ότι, επιτέλους, αυτός ο πλούσιος σε ιστορία, πολιτισμό, φυσικούς πόρους, κάλλος και ανθρώπινο δυναμικό τόπος μπαίνει στο επίκεντρο των εξελίξεων ισότιμα με την υπόλοιπη χώρα. Δεν ανταγωνιζόμαστε καμία περιοχή της πατρίδας μας, πιστεύουμε όμως στη δυναμική και στη νευραλγική θέση της Βόρειας Ελλάδας, και θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που δημιουργεί η οικονομική ανάταξη της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Πορευόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα, υλοποιώντας βήμα-βήμα τις δεσμεύσεις μας και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν και μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη να εκσυγχρονίζει τα συγκοινωνιακά και μεταφορικά της δίκτυα, τα ιδρύματά μας να δημιουργούν θύλακες έρευνας και καινοτομίας, τη Δυτική Μακεδονία να αλλάζει το παραγωγικό της πρότυπο, τον Έβρο να διαδραματίζει γεωπολιτικό και ενεργειακό ρόλο. Στόχος μας είναι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική να έχει βάθος και να διαμορφώσει συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.».

4) Το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί τη Δυτική Μακεδονία, στην οποία βρίσκεται και η εκλογική σας περιφέρεια, είναι η απολιγνιτοποίηση. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πρόοδο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης;

«Η απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας “έτρεχε” επί περίπου δέκα χρόνια, με τις τοπικές κοινωνίες να βιώνουν  τις επαχθείς συνέπειές της, διότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε κανένα αντισταθμιστικό σχέδιο. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική του… βλέποντας και κάνοντας, που φανέρωνε την έλλειψη ενός συγκροτημένου πλάνου, άλλαξε από τον Ιούλιο του 2019. Τραβήξαμε μια διαχωριστική γραμμή με το άγονο χθες και ξεκινήσαμε από το μηδέν, εκπονώντας ένα σχέδιο μετάβασης που καθόρισε τα εδάφη, χάραξε το πλαίσιο των κινήτρων, βρήκε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαμόρφωσε τα διοικητικά όργανα, και κατάφερε να γίνει το πρώτο εθνικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μείζονα αλλά αναγκαία αλλαγή που θα αποδειχθεί προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας και των κατοίκων της. Ως εκ τούτου, ναι, είμαι ικανοποιημένος, από τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί, αλλά πλήρως ικανοποιημένος θα είμαι μόνο όταν θα δω την αισιοδοξία να νικάει την αγωνία στα πρόσωπα των συμπατριωτών μου και τα νέα παιδιά που έφυγαν σε αναζήτηση εργασίας,  να ξαναγυρίζουν σε ένα νέο καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον.».

5) Η εικόνα που έχει ο κόσμος είναι ότι ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τι περιθώριο πιστεύετε ότι υπάρχει για ουσιαστικές παρεμβάσεις;

«Πρόκειται για μια εσφαλμένη και αυθαίρετη προσέγγιση. η οποία αδικεί τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες του Διοικητηρίου. Στο υπηρεσιακό σκέλος, τα αντικείμενα του υφυπουργείου συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τα παραγωγικά υπουργεία της χώρας, επηρεάζοντας πολυδιάστατα την οικονομική και κοινωνική ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν  η παρακολούθηση ιδιωτικών επενδύσεων και η παροχή κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων, η εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η υλοποίηση δράσεων για την προαγωγή του αθλητισμού και πολλά άλλα.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, στην εποπτική μας ευθύνη εμπίπτουν η ΔΕΘ-HELEXPO, το Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς, η Ε.Υ.Α.Θ. Παγίων και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φορείς δηλαδή με ιδιαίτερη αξία για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπρόσθετα, στα καθήκοντα του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης προστέθηκε και η συμμετοχή στα περιφερειακά όργανα της Δυτικής Μακεδονίας για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Στην πολιτική διάσταση, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υπάρχει πλούσια κυβερνητική ατζέντα για τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε την ευθύνη της παρακολούθησης και της προόδου των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της γεωγραφικής μας ευθύνης.

Μέσα, λοιπόν, από τις αρμοδιότητες που έχουμε και τις καινούργιες που προστίθενται, διαμορφώνουμε ένα πλέγμα αναπτυξιακών πολιτικών που δίνει στην περιοχή μας την ευκαιρία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επικράτεια και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Η αποστολή μας θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς εγγύηση για αυτό αποτελεί το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η σκληρή δουλειά του στελεχιακού δυναμικού του υφυπουργείου».

6) Ποιο είναι το προσωπικό αποτύπωμα που θα θέλατε να αφήσετε στο ΥΜΑΘ;

«Ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζω τη βούληση της κυβέρνησης η Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει μια ισχυρή ταυτότητα και να διευρύνει τους ορίζοντές της. Να αποτελέσει όχι μόνο το πεδίο υποδοχής σημαντικών επενδύσεων αλλά και έναν ποιοτικό τόπο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, σημείο συνάντησης πολιτισμών, λοκομοτίβα προόδου για τις χώρες της Βαλκανικής. Πάντα το θέλαμε, τώρα το μπορούμε.».

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο ειδικό έντυπο του Myportal.gr για την 87η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΔήλωση Στάθη Κωνσταντινίδη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς