Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κου Στάθη Κωνσταντινίδη στην παρουσίαση του προγράμματος BENEFIT

DSC_2074

DSC_2062

Χαιρετισμός  Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κου Στάθη Κωνσταντινίδη στην παρουσίαση του προγράμματος BENEFIT

Αξιότιμοι κύριοι εταίροι, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας, κυρίες και κύριοι

Είναι γνωστό ότι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για περίπου το 40% -45% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η ανάγκη για θέρμανση κατοικιών στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου στο 70%. Οι μετρήσεις των τελευταίων ετών,  δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια αυξάνεται σταθερά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική οικονομική επιβάρυνση, εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας αλλά και ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η μετάβαση σε πόλεις ενεργειακά πιο αποδοτικές αποτελεί μία αναγκαιότητα που απορρέει από την αναγνώριση του φαινόμενου της κλιματικής αλλαγής και από τις δεσμεύσεις των χωρών μας, απέναντι στις ευρωπαϊκές οδηγίες και τη συμφωνία του Παρισιού, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο κτιριακός τομέας αποτελεί το επίκεντρο των νομοθετικών ρυθμίσεων της ΕΕ, διότι είναι ο τομέας ο οποίος αφενός ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας, αφετέρου έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες βελτίωσης για εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπρόσθετα οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, είχαν ισχυρό αντίκτυπο στο κόστος της ενέργειας, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Σε εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ και των ελληνικών κανονισμών (ΚΕΝΑΚ) πρέπει ο κτιριακός πλούτος της χώρας, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις διαβίωσης, να αποκτήσει καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά μέσω της σωστής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, γίνεται προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στη χώρα μας, με προτεραιότητα στα δημόσια κτήρια, τα οποία καλούνται να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο.

Η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας, με την υλοποίηση των αποδοτικότερων παρεμβάσεων από πλευράς κόστους – οφέλους, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους χρήστες των κτιρίων αλλά και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει, ενθαρρύνει και παρακολουθεί δράσεις προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο σκοπός του έργου BENEFIT, που χρηματοδοτείται από το Interreg ολοκληρώθηκε. Αφορά στην ενίσχυση των ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης της διασυνοριακής περιοχής των δυο χωρών και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης και την πόλης Μπίτολα, την κατάρτιση σχεδίων δράσης για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων, καθώς και την αύξηση της ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από την ενεργειακή επάρκεια. Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν μεταξύ άλλων δράσεων, παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο κτίριο του Διοικητηρίου και συγκεκριμένα στα συστήματα θέρμανσης και φωτισμού.

Αγαπητοί εταίροι,

έχουμε μπροστά μας την πρόκληση για άμεση και αποδοτική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη, προς την κατεύθυνση την ενεργειακής ουδετερότητας. Βασικός οδηγός για τις προτεραιότητες και τα μέτρα πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο για την Πράσινη Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο είναι ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό, ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το έτος 2030, ενώ συμπληρωματικά αναπτύσσεται η μακροχρόνια στρατηγική για το έτος 2050.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία αξιόλογη πρωτοβουλία στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εργασίες της ημερίδας για να ενημερωθούμε περαιτέρω  από όλους τους εταίρους για τα τελικά αποτελέσματα του έργου BENEFIT.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Ελλάδα και Κύπρος είναι και θα είναι πάντα μαζί»
Επόμενο άρθροΕθιμοτυπικές επισκέψεις της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ και της Γενικής Προξένου της Γερμανίας στον κ. Στάθη Κωνσταντινίδη «Η Βόρεια Ελλάδα διεκδικεί το ρόλο που της αναλογεί στο διεθνές στερέωμα»