Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο 25ο συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά

IMG-e55f2387aa98d3899a26ad90fe8a735a-V

 

IMG-aee3fef1813d3294a32b28bccb73b2c7-V

IMG-d9d64d941d11706bec9b04a554fc0ff9-V

IMG-1340780dafc180a52caeb08c7db1a70b-V

IMG-b020fbe185e47ece0cbbf9c5680a1f8f-V

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κ. Στάθη Κωνσταντινίδη στο 25ο συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά

 (14-07-2023)

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ.κ. Παντελεήμονα,Κύριε Πρόεδρε του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργο Τανιμανίδη,Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,Φίλες και φίλοι,Αγαπητές νέες, αγαπητοί νέοι,

Είναι χαρά να βρίσκομαι μαζί σας στο 25ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

Η παρουσία σας τονίζει την οικουμενικότητα της ποντιοσύνης. Όπως με ενημέρωσαν η Οργανωτική Επιτροπή έχει ετοιμάσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τους συμμετέχοντες, με τις νέες και τους νέους να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις και να γιορτάσουν μαζί τα 25 χρόνια από τη δημιουργία του θεσμού.

Χαιρετίζω κάθε  μια και κάθε έναν που ταξίδεψε από όλη την Ελλάδα και τη διασπορά (από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ρωσία, Γεωργία), προκειμένου να γίνει ενεργό μέλος αυτής της σημαντικής εκδήλωσης για τον ποντιακό ελληνισμό και σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φίλες και φίλοι,

είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και από πού κρατούν οι ρίζες μας, ώστε να γίνεται ευδιάκριτο το που πρέπει να πάμε.

Συγχαίρω το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» γιατί σε συνεργασία με τα Αδελφά Ποντιακά Σωματεία και την ποντιακή νεολαία δημιούργησαν έναν επιτυχημένο θεσμό ο οποίος ενδυναμώνει τον ταυτοτικό δεσμό των απανταχού της γης νέων Ποντίων με τις αλησμόνητες πατρίδες, την ιστορία και τον πολιτισμό του γένους μας.

Και αν πρώτα η γενοκτονία και οι διωγμοί και στη συνέχεια η ανάγκη και το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα οδήγησαν πολλά μέλη του γένους μας στα πέραντα της οικουμένης όπου ενσωματώθηκαν, δούλεψαν, μεγαλούργησαν, η αγάπη και ο νόστος για την πατρίδα διαφυλάχθηκε ως ιερό κειμήλιο, καλλιεργήθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά μέσα από τη γλώσσα, την παράδοση, τους χορούς, τα έθιμα, τα φαγητά.

Κομβικός ο ρόλος των οργανωμένων σωματείων στην αδιάσπαστη αυτή διαδρομή και σας ευγνωμονούμε για αυτήν.

Αποτελεί συνεπώς ιδιαίτερη χαρά να σας βλέπουμε να λειτουργείτε ως θεματοφύλακες της παρακαταθήκης των αξιών και του τρόπου ζωής του Πόντου και ταυτόχρονα να αποτελείτε δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.

Δικαιωματικά έχετε κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση για όσα προσφέρετε στο στόχο της διατήρησης και της ανάδειξης των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων και της γλώσσας μας, ώστε να μη λησμονηθεί ο ποντιακός πολιτισμός με τη μακραίωνη παρουσία του.

Άξιοι απόγονοι των προγόνων μας τιμάτε και μεταδίδετε την άρρητη ευλογία και ευχή να κρατάει κάθε γενιά το  κερί της μνήμης που φωτίζει τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας.

Χάρη σε εσάς ο ποντιακός ελληνισμός δεν έχει μόνο πλούσιο παρελθόν. Έχει ισχυρό παρόν και σίγουρα θα έχει ένα φωτεινό μέλλον! Αρκεί να θυμόμαστε και να τιμούμε τις ρίζες μας.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω τους διοργανωτές για την άριστη προετοιμασία και εύχομαι να συναντηθούμε εκ νέου στο 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, εδώ στα υψώματα της Καστανιάς.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΑπολογισμός εποπτείας αγοράς για την διετία 2021-2022
Επόμενο άρθροΕνημερωτική συζήτηση στο Διοικητήριο για τα 30+ μεγάλα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη παρουσία των Υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκου Ταχιάου